Kaikki synnit -sarja sai Saimi Rädyn, 20, tavoittelemaan tosissaan näyttelijän ammattia: ”Kaikki synnit oli minulle hauska ja turvallinen matka”

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki synnit toimi ponnahduslautana monelle nuorelle näyttelijälle. Oululainen Saimi Räty on yks heistä.

20-vuotias Saimi Räty näytteli sarjassa ensimmäisellä ja kolmannella kaudella Ida Niemitaloa. Hänet löydettiin sarjaan Oulun teatterista.

”Mika Ronkaisen kävi katsomassa Oulun teatterilla treenejä. En ollut paikalla hänen käydessä, mutta teatterilta oli sanottu, että täältä on yksi tyyppi poissa, joka saattaisi sopia siihen rooliin. Minut kutsuttiin koekuvauksiin ja tulin valituksi Idan rooliin”, Saimi Räty kertoo Mesta.netille.

Rädyn esittämä Ida Niemitalo on surullinen hahmo. Äiti Leena Niemitalo (Kreeta Salminen) joutuu vankilaan ja Ida joutuu myös lestadiolaisyhteisön hylkäämäksi.

”Lähestyin roolia kylmyyden kautta. Idasta huokuu epävarmuus ja viattomuus. Hän huutaa apua jollain tapaa”, Räty toteaa.

Rädyn rooli on suurempi kolmannella kaudella. Yhtä pitkää puhekohtausta kuvattiin kokonainen päivä. Silloin häntä jännitti, mutta hän pystyi kääntämään sen hyväkseen näytellessään.

Mieleen jäi myös Kreeta Salmisen kanssa tehdyt vankilakohtaukset. Silloin Räty oivalsi yhden keskeisen asian näyttelemisestä.

”Yhdessä kohtauksessa minun oli vaikea sanoa erästä repliikkiä. Kreetalla oli ratkaisu tähän. Hän näytteli kyseisen kohtauksen eri tunnetilan kautta, jolloin minulle tuli tosi vahva reaktio. Tajusin, kuinka tärkeää on vaikuttua vastapuolesta.”

Saimi Räty oli ensimmäisen kauden kuvauksissa 16-vuotias. Kuva: Hannele Majaniemi

Kaikki synnit sai Rädyn tavoittelemaan tosissaan näyttelijän ammattia. Hän muutti kesällä Helsinkiin ja alkoi opiskella Laajasalon opistossa näyttelijäntaiteen linjalla.

”Haluaisin opiskella itselleni näyttelijän ammatin, sillä näyttelijänä täytyy hallita laajasti tunneälykkyyttä, kehon reaktioita, omia rajoja ja muita itseään ja ihmisyyttä tutkivia osa-alueita. Haluan tuntea tätä fyysistä kehoani paremmin ja oppia muista ihmisistä lisää. Lisäksi jokaisessa produktiossa työporukka on yksi suurin motivaatio tehdä lisää. Ihmiset ovat alalla inspiroivia ja jokainen niin omanlainen”, Räty toteaa.

Hän on myös lahjakas tanssin ja musiikin saralla. Tulevaisuudessa hän haluaisi yhdistää laulu-, tanssi-, ja näyttelijäntaitonsa yhteen.

”Pidän esiintyjänä fyysisyydestä, jonka takia tanssiteatteri on suuri intohimoni. Jossain vaiheessa kiinnostaisi työskennellä myös kameran toisella puolella, kuten käsikirjoittajana, tai koreografina.”

Hän on saanut Kaikki synnit -sarjasta paljon hyvää palautetta.

”Kun sarjan ensimmäinen julkaistiin, olin Madetojan musiikkilukion ensimmäisellä luokalla. Koulussa opettajat tulivat kehumaan sarjaa. Kaikki synnit oli minulle hauska ja turvallinen matka. Kasvoin kausien välissä ja ehdin tehdä paljon muutakin. Kun palasin kolmannella kaudella tuttujen tekijöiden pariin, olin paljon varmempi omasta tekemisestäni”, Räty sanoo.

Kaikki synnit -sarjan kolmas ja viimeinen kausi on julkaistu Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone