Kaarle Viikate on tyytyväinen bändin historiikkiin: ”Nyt on saatu kansien väliin edes yhdenlainen totuus Viikatteesta, jota voi muistella syysvuosinaan”

Tuoreessa Viikate – 25- mollivuotta -kirjassa käydään Viikate-yhtyeen tarina läpi järjestyksessä ensimmäisistä demoajoista festarien pääesiintyjäksi ja siitä edelleen tähän päivään. Mesta.netin kirjasivusto haastatteli yhtyeen johtohahmoa Kaarle Viikatetta.

Viikate on julkaissut likimain 14 albumia ja nyt on koittanut ensimmäisen kirjan vuoro. Millaisia tuntemuksia kirja herättää sinussa? Mihin asioihin olet erityisen tyytyväinen opuksessa?

”Tervehdys! Onhan tuollainen teos mahtava tapa muistella, mitä on tullut tehtyä, harrastettua ja seikkailtua. Tuntemukset ovat lämpimiä, eivät ollenkaan puistattavia. Tyytyväisin olen kokonaisuuteen, sillä nyt on saatu kansien väliin edes yhdenlainen totuus Viikatteesta, jota voi muistella syysvuosinaan.”

Asko Alasen kirjoittama teos kertaa Viikatteen tarinan huumorilla höystettynä, osittain karusti ja pikantteja yksityiskohtia unohtamatta. Millaista oli muistella vanhoja? Nousiko kirjaa tehdessä esille jotain erityisen yllättäviä tai herkistäviä asioita?

”Asko Alasen kirjoittamaa kirjaa varten oli mukava muistella asioita, etenkin niitä mitkä olivat unohtuneet muistin perunakellarin perukoille. Mutta myös itselle hyvinkin merkityksellisiä hetkiä, kuten yhteissinglen levyttäminen Topi Sorsakosken kanssa tai Motörheadin lämmittelykeikka Helsingin jäähallissa 2008. Nuo tuntuvat näin jälkikäteen ainoastaan uskomattomilta hommilta!”

Milloin ja kenen ideasta kirjaprojekti sai alkunsa? Missä ja millä tavoin haastattelut toteutettiin?

”Kustantaja taisi olla ensimmäisen kerran yhteydessä reilu kymmenen vuotta sitten mutta minusta viisitoistavuotiaalla yhtyeellä ei ollut vielä tarpeeksi natsoja kauluksessa. Vuosien vieriessä sekin tuuli kääntyi ja nyt ollaan onneksi tässä.”

”Asko kokosi haastatteluja useamman vuoden ajan akselilla Kouvola-Lahti-keikkabussi-Tampere. Kouvolassa esimerkiksi kokoonnuimme yhtyeen ja tekniikan henkilökunnan kesken kahvittelemaan ja muistelemaan. Erittäin miellyttävä sessio!



Millaista kirjallisuutta luet vapaa-ajallasi? Onko sinulla henkilökohtaisia klassikoita?

Viikate

”Dekkari ja elämänkerrat taitavat olla ne mieluisimmat kirjallisuuden tyylilajin edustajat. Jonkun verran myös runoja sekä onnistuneita sarjakuvia.”

Mikä kirja sinulla on kesken?

”Tällä hetkellä tavausvuorossa on M.A. Nummisen muistelmien toinen osa ”On syytä muistaa”, Miika Nousiaisen ”Vadelmavenepakolainen” sekä Saara Turusen ”Järjettömiä asioita”. Selailuopuksina yöpöydällä on Kirsi Kunnaksen runoja, Tuomari Nurmion lyriikkaa sekä Pertti Jarlan ”Jäätävä spede” -teos.”

Miten musiikki ja kirjallisuus linkittyvät työssäsi? Onko lukeminen antanut inspiraatiota laululyriikoiden luomiseen?

”Kirjallisuus, elokuva ja tv sekä kuvataide ovat täysin loputon innostuksen lähde. Voisi olla hyvä yleisökilpailun aihe, kuinka monta Waltarin Komisario Palmu -viitettä Viikatteen tuotannosta löytyy. Eivät riitä kahden käden sormet.”

Kiitos haastattelusta. Kerro vielä, mitä muuta kivaa syksyllä tapahtuu?

”Kiitosta vaan! Syksy jatkuu seuraavan studioalbumin viimeistelyllä sekä Kiihkeä kirjasyksy -kiertueen keikoilla eli erittäin mukavasti ja innostavasti.”

Viikate- 25 mollivuotta on julkaistu e-kirjaversiona ja se tulee saataville myös äänikirjana 17.9. Äänikirjan lukee Markus Niemi. Lue näyte Elisa Kirja -palvelusta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone