Jouni Hynynen innoissaan Kotiteollisuuden juhlakiertueesta: ”Luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita hyvällä sykkeellä”

Kotiteollisuus juhlistaa Kuolleen kukan nimi -klassikkoalbuminsa kaksikymppisiä kiertueella. Mesta.net tavoitti yhtyeen keulahahmon Jouni Hynysen kiertueen aattona. Lue haastattelu alta.

Vuonna 2002 julkaistu Kuolleen kukan nimi merkitsi Kotiteollisuuden läpimurtoa, ja se on myös yhtyeen kenties arvostetuin albumi. Uudestakaupungista 30. syyskuuta alkavalla kiertueella koko albumi soitetaan läpi ja luvassa saattaa olla muutakin erikoista.

Millä mielin orkesteri suuntaa Kuolleen kukan nimi 20 V. -vuotisjuhlakiertueelle? Miten olette valmistautuneet? Millainen meininki on luvassa?

Hynynen: ”Tähän täytyy tietenkin vastata, että emme ole valmistautuneet ja meininki tulee olemaan paska, ha haaaaa! Ei vaan, on tässä pitänyt oikeasti vähän treenatakin. Levyllä on kuitenkin neljä biisiä, joita ei levyn julkaisun jälkeen ole koskaan livenä soitettu, jos silloinkaan. Otelaudalla on lievästi ruuhkaa muutaman nopean biisin aikana. Mutta yllättävän helposti ne lähtivät lentoon ja saatiin haltuun, oikeastaan jo ensimmäisissä treeneissä. Kreikan lomareissulla biisejä opetellessani itkin ja nauroin hotellihuoneessa samaan aikaan, mutta treeneissä homma kääntyi jo pelkän naurun puolelle: tajusin, että kaikki olivat tehneet kotiläksynsä. Eli luvassa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita hyvällä sykkeellä. Ja kun tiedän, että meille on teetetty uudet taustakankaatkin –ja valosysteemit juuri sitä varten – odotan kiertuetta innolla. Ja toki intoon vaikuttaa sekin, että setti muuttuu viime kesästä täysin. Se lisää jännitysmomenttia, ja se on aina hyvä.”

Kuolleen kukan nimi levytettiin syksyllä 2001. Millaisia päällimmäisiä muistoja sinulle jäi albumin syntymästä?

”Mitään en muista, tai en ainakaan tunnusta! No joo, olihan se jännää aikaa. Levyä äänitettiin tuottajamme Mikko Karmilan silloisen kotitalon kellarissa Tuusulassa. Se ei todellakaan ollut mikään äänitysstudio, pelkkä askeettinen kellaritila, jonka lattialla soittimien ja tyhjien pullojen seassa myös nukuimme. Muistaakseni kaikki nauhoitukset taustalauluja lukuunottamatta tehtiin siellä. Vasta miksauksen alkaessa siirryimme Finnvoxille. Tämä todistaa sen, että ammattimies saa aikaan hyvän äänityksen ja soundin vaatimattomissakin olosuhteissa.”

”Biisimateriaalia oli paljon, demovaiheessa lähemmäs 40 biisiä. Eli noin 3/4 materiaalista heitettiin kylmästi roskiin, eikä niihin ole sittemmin palattu. Sen muistan myös, että kun taustalauluja äänitettiin Imatran Music Bros -studiossa, istuin taukotilan sohvalla ja rämpyttelin kitaraa. Siinä vauhdissa tein vahingossa Minä olen -nimisen kappaleen, ja Kuningas Mammonan riffin, jotka päätyivät sitten seuraavalle levylle.”

”Kun levy julkaistiin, viikkoa myöhemmin olimme jo treenaamassa kiertuetta varten. Tiesimme, että Suomen virallinen lista julkaistaan sunnuntaina radiossa. Menimme kesken treenien autoon sitä kuuntelemaan, ja kun tajusimme olevamme sijalla viisi, ajattelin, että viimein alkaa, saatana, tapahtua. Ja näin todellakin kävi. Ladot olivat täynnä yleisöä lähes joka paikassa.”

juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Miten korkealla ”Kukka”-levy nousee omalla arvoasteikollasi Kotiteollisuuden laajassa tuotannossa?

”No, ei se paras ole, mutta ei huonoinkaan. Pientä ”tyhjäkäyntiä” levyn puolen välin jälkeen on, mutta silloisiin soitto- ja laulutaitoihin nähden levy on erittäin jees. Ja kitarasoundit on kyllä murakat, pidän niistä vieläkin kovasti. En tajua, miksi emme ole löytäneet vastaavia enää sen jälkeen. Ehkä se oli se ankea äänityskellari, joka kruunasi soundin.”

Monet levyn kappaleista, kuten Satu peikoista ja Meren mutaa ovat lukeutuneet Kotiteollisuuden keikkasuosikkeihin vuodesta toiseen. Onko levyllä sinulle jotain erityisellä tavalla tärkeää tai henkilökohtaista raitaa?

”Nuo mainitsemasi biisit ovat ainakin sanoitusten puoleen sellaisia, joista diggailen vieläkin. Rakastaa/ei rakasta on tärkeä myös. Tai ainakin se oli pirun helppo tehdä. Se syntyi vajaassa puolessa tunnissa sanoitusta myöten kotisohvalla. Valtakunnan sanoitin juoksulenkillä, sekin on onnistunut. Tuomittu on ehkä se henkilökohtaisin. Ja luulen, että siinä on tavoitettu jotain sellaista, johon moni muukin voi samaistua. Mutta koska levystä on kulunut jo 20 vuotta, on pakko todeta, ettei levyn ”henkilökohtaisuus” enää päde. Ei ainakaan siinä mittakaavassa kuin silloin.”

Mennään lopuksi tulevaan. Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia bändillä on? Onko uusia ralleja luvassa ensi vuonna?

”Moni on varmaan sitä mieltä, että me joutaisimme jo eläkkeelle. Valitettavasti näin ei ole. Teen tällä hetkellä uusia biisejä, ja luulen, että niitä päästään jo ensi vuoden kevään aikana nauhoittamaan. Eli levy on tulossa, halusitte tai ette. Milloin se sitten saadaan julkaisukuntoon, sitä en osaa sanoa.”

Kotiteollisuus starttaa Kuolleen kukan nimi 20. V -juhlakiertueelleen 30. syyskuuta Uudestakaupungista. Kiertueen päätöshetki koittaa Helsingin Tavastialla 15. joulukuuta.Kiertueen keikkapäivät löytyvät alta. (lisäykset mahdollisia)

Kuva: Mika Jussila

pe 30.9.2022 BAR M’UKI Uusikaupunki
la 1.10.2022 RYTMIKORJAAMO Seinäjoki
pe 7.10.2022 PEURUNKA AREENA Laukaa
la 8.10.2022 KROUVI Kauhajoki
pe 14.10.2022 HOUSE OF ROCK Kouvola
la 15.10.2022 HOTELLI ALAVUS Alavus
pe 21.10.2022 YO-TALO Tampere
la 22.10.2022 VANTAA ROCK / MYYRMÄKI-HALLI Vantaa
pe 28.10.2022 APOLLO LIVE CLUB Turku
la 29.10.2022 HOTELLI KIVITIPPU SPA Lappajärvi
pe 4.11.2022 BOMBAN TALO Nurmes
la 5.11.2022 VESILEPPIS AREENA Leppävirta
pe 11.11.2022 SAWOHOUSE UNDERGROUND Kuopio
la 12.11.2022 RIENTOLA Vieremä
la 26.11.2022 MÖYSÄN MUSAKLUBI Lahti
pe 9.12.2022 KARTANO KIEVARI Äänekoski
la 10.12.2022 PIKIS JÄMSÄ Jämsä
to 15.12.2022 TAVASTIA-KLUBI Helsinki

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone