Ivalo-sarjan uusi kausi käynnistyy rajulla toimintakohtauksella, kuvattiin yli 30 asteen pakkasessa – stuntmies Arman Ansari haki oppia Jackie Chanin koulusta

Elisa Viihteen alkuperäissarjan Ivalon kolmas kausi on startannut Ruutu + -palvelussa. Uusi kausi käynnistyy rajulla toimintakohtauksella, jossa potkut viuhuvat, ruuti käryää ja veri lentää keskellä Lapin lumista erämaata.

Vauhdikkaassa ja visuaalisesti näyttävässä kohtauksessa näyttelevät ja sen ovat suunnitelleet stunt-koordinaattorit ja pitkäaikaiset ystävykset Arman Ansari ja Jesse Liskola.

Yhteistyö sai alkunsa syyskuu 2022, kun ohjaaja Juha Lankinen otti yhteyttä Liskolaan ja kertoi haluavansa sarjaan vauhdikasta actionia. Ansari ja Liskola alkoivat välittömästi suunnitella kohtauksen taistelukoreografiaa.

”Kävimme kohtausta yhdessä läpi ja kaikki osapuolet pitivät ideoistamme. Suomesta ei tahdo löytyä stunt-toiminnan tekemiseen uskallusta. Useista toimintakohtauksista voisi saada katsojille koukuttavampia pienellä lisäpanostuksella. Arvostan Juhaa siitä, että halusi lähteä kokeilemaan asioita laatikon ulkopuolelta”, Ansari kehuu.

Ivalo-sarjaa kuvattiin Ivalon ja Inarin seudulla maaliskuussa 2023. Tuolloin Lappia koetteli vuodenaikaan nähden kovin pakkanen vuosikymmeniin. Kohtaus kuvattiin yhden päivänä aikana kuvausten ollessa jo loppusuoralla.

”Kohtausta alettiin kuvata aamuviideltä ja pakkasta oli 34 astetta. Kun saavuimme kuvauspaikalle ja nousin autosta, en ollut koskaan aiemmin tuntenut vastaavanlaista kylmyyttä. Kroppa alkoi jäätyä välittömästi. Silloin ajattelin, että tappelukohtauksesta ei taida tulla mitään, koska liikkeistä tulee liian jähmettyneitä. Onneksi myöhemmin päivällä lämpötila nousi hieman ja myös adrenaliini lämmitti kroppaa”, Arman Ansari muistelee.

Arman Ansari

Pääsy kansainvälistäkin suosiota saaneeseen rikossarjaan merkitsee Ansarille paljon. Hän on toiminut aiemmin stunt-näyttelijänä ja -koordinaattorina useissa kotimaisissa televisiosarjoissa ja pitkissä elokuvissa.

”On myös hienoa, että pääsimme tekemään Jessen kanssa yhdessä tällainen iso juttu. Olemme treenanneet paljon yhdessä ja haaveilleet siitä, että saisimme yhteisen tappelujutun johonkin suuren kokoluokan tuotantoon.”

Ansari kiinnostui stunt-hommista jo lapsena. Hän alkoi 13-vuotiaana kuvata kotivideoita. Pikku hiljaa hän pääsi mukaan tv- ja elokuvatuotantoihin.

Nyt hän on toiminut kokopäiväisenä stunt-alan ammattilaisena lähes kymmenen vuotta. Työhön kuuluu stunt-koordinaattorin, -näytelijän sekä taistelukoreografian töitä. Lisäksi hän pitää koulutuksia ja kursseja, joissa hän opettaa näyttelijöille stunt-esiintymisen perusteita.

Ansari on opetellut kaiken itsenäisesti, vain katsomalla mallia Jackie Chanin elokuvista ja treenaamalla. Sydän ja intohimo ovat ajaneet häntä stunt-ammattilaiseksi.

Ansarin suuri lapsuuden haave toteutui tänä syksynä, kun hän pääsi osallistumaan suuren idolinsa Jackie Chanin Stunt Teamin kouluun Kiinassa. Kyseessä oli ensimmäinen Jackie Chan Stunt Teamin järjestämä stunt-koulutus ja samalla Ansarin ensimmäinen stunt-kurssi, johon hän itse osallistui.

Vuonna 1970 perustettu Jackie Chan Stunt Team on lajissaan maailman arvostetuin stunt-ryhmä. Koulutus järjestettiin Chanin treenikeskuksessa, mutta toimintalegenda ei itse ollut paikalla kuvauskiireiden takia. Sen sijaan opetusta antoivat useat mestarin oppipojat.

”Opin uusia asioita ja sain paljon tärkeitä vinkkejä, jota voin hyödyntää tulevissa työtehtävissäni. Jackie Chan Stunt Team on alallaan maailman ykkönen ja sen koulutukseen pääsy oli lapsuuden haaveiden täyttymys. Fiilistelen edelleen, että mä todella olin siellä. Oma tavoitteeni on päästä tekemään heidän kanssaan töitä tai jopa itsensä Jackie Chanin kanssa”, Ansari toteaa lopuksi.

Jesse Lisloka ja Arman Ansari Ivalon kutsuvierasensi-illassa. Kuva: Marko Seuranen Photography.

Ivalon kolmas kausi esitetään Ruutu +- palvelussa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone