Ivalo-sarja täytti ohjaaja Juha Lankisen pikkupojasta asti kyteneen haaveen – sai kuvauksissa arvokkaita neuvoja Hollywood-konkarilta

Ivalo-sarjan ohjaaminen on Juha Lankisen tähänastisen uran kohokohta.

Hittisarja Ivalon toisen kauden kaikki jaksot on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. Kakkoskaudella ohjausvastuun jakoivat toisella kaudella Juha Lankinen ja Jussi Hiltunen. Sarjan toisen tuotantokauden kuvaaminen aloitettiin syksyllä 2020 ja kuvaukset päättyivät helmikuussa 2021.

Sarjan käsikirjoitus ”eli” vielä kuvauksia edeltävänä kesänä, joten esimerkiksi toimintakohtauksia saatiin lisättyä vielä h-hetkellä. Samalla päädyttiin siihen, että kymmenen sijaan kuvataan kuusi jaksoa. Sen myötä rahaa jäi käytettäväksi enemmän yhtä jaksoa kohden.

”Kakkoskauteen lähdettäessä meillä oli selvät sävelet, että mitä lähdemme tutkimaan. Kaikkia tuntui kiinnostavan eniten Iina Kuustosen hahmo ja se, että miksi hän tekee niin paljon töitä, että kyseessä on maaninen pakkomielle. Sitä lähdimme ratkomaan”, Juha Lankinen kertoo.

juttu jatkuu…

John Finn ja hänen poikaansa esittävä Walt Klink.

Ivalossa nähdään myls ulkomaalaisia näyttelijöitä Hollannista, Venäjältä, Liettuasta ja Yhdysvalloista. Nimekkäin heistä on yhdysvaltalainen John Finn, joka tunnetaan muun muassa hittisarjoista The Crown ja The Walking Dead.

”Tapasin monen ulkomaalaisen näyttelijän vasta kuvauksia edeltävänä iltana, mutta jo heti seuraavana päivänä kaikki klikkasi täydellisesti. Konkarinäyttelijä John Finn on tehnyt valtavan määrän elokuvia ja tv-sarjoja useiden ohjaajien kanssa Clint Eastwoodista lähtien. Hänellä on myös ohjaajataustaa, joten hän esitti kuvausten aikana näkemyksiään myös ohjaajanäkökulmasta. Hän otti minut tavallaan hoivaan ja opin häneltä kaikennäköistä.”

Lankinen on ohjannut aiemmin muun muassa Ylen suosittuja sarjoja Uusi päivä ja Suden hetki sekä Elisa Viihteen alkuperäissarjan Downshiftaajien kolmannen kauden.

Ivalon kuvauksista jäi repun pohjalle monta ikimuistoista hetkeä.

”Mieleenpainuvimmat hetket olivat Siuntiossa Suitialan vanhassa linnassa. Tajusin, että siellä on kuvattu aikoinaan Komisario Palmua ja pääsimme samoihin paikkoihin pyörimään. Jokainen kuvauspäivä tuntui pieneltä lahjalta.”

Lankinen on haikea ja helpottunut, että sarjan toinen kausi on vihdoin nähtävillä.

”En tiedä, ettö onko se hienoa vai surullista, mutta Ivalo täytti samalla aika monta lapsuuden unelmaa. Ehkä nyt kannattaisi lopettaa ja siirtyä eläkkeelle”, ohjaaja naurahtaa lopuksi.

Ivalo katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta. Kuudes ja viimeinen jakso julkaistiin sunnuntaina 16.1.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone