Ivalo-sarja oli käsikirjoittaja Iiro Küttnerille uran erikoisin työtehtävä – nyt hän kertoo, mistä sarjassa on kyse

Ivalo-sarjan toisesta kaudesta tuli käsikirjoittaja Iiro Küttnerille monella tapaa ainutlaatuinen työtehtävä.

”En ollut aiemmin alkanut käsikirjoittamaan olemassa olevaa sarjaa. Enkä myöskään ole ollut tilanteessa, jossa kuvaukset oli jo sovittu, vaikka riviäkään käsikirjoitusta ei ollut vielä kasassa. Minulle jäi seitsemän kuukautta aikaa täyttää tuo tyhjiö”, Iiro Küttner kertoi Ivalon pressitilaisuudessa Helsingissä.

Käsikirjoittaja jää usein vähemmälle huomiolle katsojilta. Parhaat ohjaajat ja näyttelijätkään eivät pelasta tv-sarjaa, jos käsikirjoitus takkuaa. Vastaavasti päräyttävä käsikirjoitus nostaa tuotoksen uusiin sfääreihin.

Ammatti vaatii pitkää pinnaa ja uskoa omaan tekemiseen.

Useimmat ammattikäsikirjoittajat joutuvat kokemaan epävarmuutta siitä, että näkeekö heidän käsikirjoituksensa koskaan päivänvaloa. Monia projekteja kirjoitetaan vuosikausia ja siltä voi käydä niin, että se ei toteudu. Ivalon kohdalla ei ollut tätä ongelmaa.

”Täytyy sanoa, että nyt oli ihanaa kirjoittaa tietäen, että materiaali tulee käyttöön. Vaikkakin samalla pelotti, että aika loppuu kesken.”

Ivalossa nähdään ja ratkotaan raakoja rikoksia. Sarjassa mennään kuitenkin pintaa syvemmälle kuin perinteisissä rikosdraamasarjoissa.

Küttnerin mukaan sarjan kantava teema on vanhempien ja lasten väliset suhteet. Iina Kuustosen esittämä päähenkilö Nina Kautsalo kipuilee vanhemmuutensa kanssa ja hän joutuu kohtaamaan oman isänsä (Pertti Koivula), joka hylkäsi perheen heti hänen synnyttyään. Kaiken lisäksi oma äiti makaa kuolinvuoteellaan.

Kimurantti isäsuhde on myös teini-ikäisellä Justin Merrikmanilla (Walk Klink), jonka Gordon-isä (John Finn) kohdistaa poikaansa kohtuuttomia odotuksia ja koittaa saada tämän jatkamaan julmaa metsästysperinnettä keinoja kaihtamatta.

”Teemojen puolesta tähdättiin siihen, että jokainen tarina on linjassa toisiinsa hyvin johdonmukaisesti. Koko ajan kysymys on odotuksista, joita ihmiset asettavat sekä itselleen että muille ihmisille. Vanhempina tai lapsina.”

”Samaa mekanismia yritettiin sovittaa sekä rikollisten keskuudessa että päähenkilön Kautsalon perheessä. Tällä teeman tasolla oli tarkoitus sitoa kaikki yhteen. Kokonaisfiilis tulee siitä, että näissä kaikissa on jotain samaa”, Iiro Küttner selvittää.

Kohtuuttomia odotuksia on myös Walkin Deadista tutun John Finnin ja hollantilaisen Walt Klinkin esittämien isän ja pojan välillä.

Küttner on yksi Suomen arvostetuimpia elokuva- ja televisiokäsikirjoittajia. Hänet palkittiin parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnolla elokuvasta Tuhlaajapoika (1992). Hän on käsikirjoittanut myös Antti-Jussi Annilan ohjaaman kauhuelokuvan Sauna.

Käsikirjoittajilla on keskenään hyvin erilaisia työtapoja. Küttner kuuluu siihen koulukuntaan, että hänen on aina pakko tietää, että miten tarina päättyy.

”Käytännön työohjeeni on vanha viisaus, että parhaat tarinat kertovat itsensä lopusta käsin. Toiset kirjoittavat ja katsovat, mihin prosessi vie heidät. Sitten on meitä analyyttisiä kirjoittajia, jotka tekevät isoja ratkaisuja lopun suhteen ja alkavat sen jälkeen miettiä, että mikä olisi kaikista epätodennäköisin ja huikein tapa saavuttaa loppuratkaisu. Kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan.”

Ivalon uusia jaksoja voi katsoa Elisa Viihde Viaplaysta. Toisen kauden kuudes ja viimeinen jakso julkaistaan 16.1.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone