Helsingin Juhlaviikot käyntiin – Ester Rada myi Huvila-teltan loppuun

Ester Rada, Cola & Jimmu

15.8.2014, Huvila-teltta, Helsingin Juhlaviikot

Perjantaina alkaneet Helsingin Juhlaviikot lähtivät liikkeelle vauhdikkaasti. Heti ensimmäinen konsertti Hakaniemen Tokoinrannassa sijaitsevassa Huvila-teltassa oli loppuunmyyty. Paikalle saapunutta yleisöä villitsivät aviopari Jimi Tenorin ja Nicole Willisin muodostama house-duo Cola & Jimmu sekä erityisesti ensimmäistä kertaa Suomeen saapunut ethio-jazzin uusi ääni Ester Rada yhtyeineen. Mitä pidemmälle ilta eteni sitä villimmäksi kävi meno teltan sisällä ja ulkona. Yleisö lauloi ja tanssi energisesti ja innokkaasti esiintyneen Radan tahtiin. Artisti valloitti vaivatta paikallaolijat puolelleen.

Cola & Jimmu
Cola & Jimmu

Ensimmäisinä Huvilan lavalle nousivat Jimi Tenor ja Nicole Willis joiden muodostama Cola & Jimmu vannoo house-musiikin nimeen. Kyseinen duo on helsinkiläis-newyorkilaisen pariskunnan ensimmäinen yhteinen projekti. 90-luvulta kumpuavan musiikin rytmit vievät kuulijan aikamatkalle ympäri maailman. Koneellisen soundin ylle tuovat tarvittavaa lisämaustetta Tenorin huilu ja saksofoni sekä Willisin upea soul-laulu. Tarttuvista rytmeistä ja Nicole Willisin kehotuksista huolimatta vain harva Huvila-teltan ihmisistä innostui tanssimaan. keikan aikana. Colan & Jimmun kolmen vartin show tarjoili yleisölle monia tulevia ja nykyisiä housen klassikoita kuten esimerkiksi I give to you, 369° grind sekä sanomaltaan ajankohtaisen No more wars. You keep me working päätti keikan jonka jälkeen kaksikko hävisi vähin elein lavalta. Hienoa musiikkia.

1Cola & Jimmu Huvilateltta

Cola & Jimmu Huvilateltta

Illan pääesiintyjä Ester Rada on ethio-jazzin uusi ääni kaksi sukupolvea legendaarisen Mulatu Astatken jälkeen. Radalla on mielenkiintoinen tausta. Artistin vanhemmat lähtivät Etiopiasta asuakseen juutalaisten pyhässä maassa. Ester Rada vietti nuoruutensa juutalaissiirtokunnassa missä sota oli aina läsnä. Etiopialaisia juuriaan hän alkoi arvostaa vasta aikuisena. Jokin aika sitten julkaistulla debyyttialbumilla on paljon vaikutteita etiopialaisesta musiikista ja myös yksi amharankielinen kappale. Rada ymmärsi jo varhain haluavansa esiintyä ympäri maailmaa. Nyt hänen itse tekemänsä musiikki ja oma bändi toteuttavat tätä unelmaa. Myös moni Huvila-teltan yleisöstä tuntui oikeasti tietävän kuka tämä nainen on. Sanat “loistava” ja “mahtava” toistuivat ihmisten kommenteissa. Sitähän se oli.

Ester Rada Huvilateltta
Ester Rada

Ester Rada Huvilateltta

Ester Radan sävykäs laulu ja musiikki flirttailevat retro-henkisen soulin ja R&B:n kanssa. Tätä täydentää melankolian sekä elämänilon kirjo mikä on leimallista vain etiopialaiselle jazzille. Musiikissa kuuluu myös ripaus reggaen sävyjä. Artistina Radaa on verrattu mm. Nina Simoneen sekä Erykah Baduun. Ajatonta ja samalla modernia. Vasta yhden täyspitkän sekä yhden EP:n julkaissut laulajatar on ehdottomasti matkalla kohti suurta tähteyttä. Naisen taustalla vaikuttaa ammattitaitoinen bändi jonka jokaiselle soittimelle riittää virtuositeettia. Huvilassa myös soittajat pääsivät esittelemään taitojaan soolo-osuuksien muodossa. Rumpali Dan Mayo sekä saksofonisti Gal Dahan saivat suurimmat suosionosoitukset. Ester Radan konsertti tarjosi monia tyylikkäitä sekä tanssittavia hetkiä.

Ester Rada Huvilateltta

Ester Rada Huvilateltta

Äänentoisto ja valot olivat jälleen kerran Huvilassa huippuluokkaa. Myös tältä osin konserttielämys hipoi täydellisyyttä. Ester Radan omaa nimeä kantavalta täyspitkältä suosittelisin kuuntelemaan ainakin seuraavat kappaleet: Out (joka avasi keikan tehokkaasti lyhyen intron jälkeen), Herd (jonka aikana viimeistään lavan edustalla tungeksi tanssijoita), Life happens (levyn hittikamaa), Sorries (ripaus reggaeta) sekä tietysti Nanu ney (illan viimeinen, se amharankielinen kappale, joka sai koko teltan nousemaan ylös ja tanssimaan).

Ester Rada Huvilateltta

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone