Elokuva-arvostelussa Moonage Daydream: Psykedeelinen ilotulitus korostaa David Bowien monipuolisuutta taiteilijana

Moonage Daydream. Ohjaus Brett Morgen. 135 min.

David Bowie (1947–2016) kuuluu kaikkien aikojen suurimpiin ja ikonisimpiin musiikintekijöihin ja esiintyjiin. Niinpä hänestä on julkaistu lukuisia elämäkertoja ja dokumentteja, joista jälkimmäisistä mainittakoon Five Years (2013) ja The Last Five Years (2017).

Brett Morgen ei edes yritä etsiä Moonage Daydreamissa (2022) uusia puolia tai paljastuksia englantilaisesta supertähdestä. Sen sijaan dokumentti tarjoaa visuaalisen ilotulituksen, joka hyödyntää Bowien perikunnan ohjaajan käyttöön antamaa arkistomateriaalia.

Valtavan aineiston, joka koostuu muun muassa päiväkirjoista, haastatteluista ja konserttitaltioinneista, vuoksi Morgenilta kului neljä vuotta materiaalin kokoamisessa. Äänituotannossa ovat olleet mukana Bowien pitkäaikainen yhteistyökumppani Tony Visconti sekä Oscar-palkittu miksaaja Paul Massey.

Morgenin valitsema fragmentaarinen muotokieli tuo mieleen Bowien itsensä joissain kappaleissaan käyttämän ”leikkaa ja liimaa” -työskentelytavan. Kerronnassa vuorottelevat ja sekoittuvat aikakaudet ja sisällöt, mutta silti se tuntuu kronologiselta ja selkeältä. Samalla psykedeelinen tykitys rinnastuu Bowien toistelemaan ajatukseen, miten elämän pirstaleisuus ja kaaos tulee hyväksyä ja pyrkiä luomaan niistä taidetta.

Bowie pudottelee aforismeja jatkuvalla syötöllä – tai saa ainakin virkkeensä kuulostamaan sellaisilta. Hänen ajatuksensa sekä niissä tapahtuneet muutokset muodostavatkin lopulta kokonaisuuden koossa pitävän punaisen langan. Bowien elämänfilosofiassa korostuvat etsiminen ja uteliaisuus sekä jatkuva tarve haastaa omat työskentelymetodit. Kuin vaivihkaa piirtyy esiin hänen muutoksensa avantgardistisesta kapinallisesta valtavirran rakastamaksi tähdeksi.

Moonage Daydream korostaa Bowien monipuolisuutta taiteilijana antaessaan hänen rooleilleen kuvataitelijana, näyttelijänä, tanssijana ja video-ohjaajana lähes yhtä suuren aseman kuin musiikintekijänä.

On karmea klisee verrata Bowieta kameleonttiin, mutta Moonage Daydream alleviivaa kyseisen miltei mantraksi muuttuneen kielikuvan osuvuuden.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone