Elokuva-arvostelu: Ylistetyn ohjaajan komea epookki viikinkiprinssin kostoretkestä

The Northman. Ohjaus: Robert Eggers.

800-luvun lopun Skandinaviassa nuori prinssi Amleth katsoo vierestä, kun hänen setänsä Fjölnir (Claes Bang) murhaa hänen isänsä viikinkikuningas Aurvandilin (Ethan Hawke). Samalla setä anastaa Aurvandilta tämän valtakunnan ja puolison Gudrúnin (Nicole Kidman). Pakenemaan onnistunut Amleth varttuu raivokkaaksi berserkiksi (Alexander Skarsgård), joka elää vihasta ja kostonhalusta. Lopulta hän valitsee vapaaehtoisen orjuuden Islannissa voidakseen tuoda miekallaan oikeuden sukunsa kokemille vääryyksille.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Robert Eggers sai ansaittua suitsutusta suljetun yhteisön ahdistusta ja vainoharhaisuutta kuvanneilla indie-elokuvillaan The Witch (2015) ja The Lighthouse (2019). Samanlaisen tematiikan äärellä liikutaan myös hänen kolmannessa elokuvassaan The Northman (2022). Elokuvia yhdistää myös hämärtyvä todellisuus, jossa muistot, unet, hallusinaatiot ja järkkyvä mielenterveys lomittuvat toisiinsa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

The Witch otti vaikutteita saduista, noitaoikeudenkäyntien pöytäkirjoista ja Raamatusta, The Lighthouse kansantaruista, antiikin mytologioista ja yhdysvaltalaisesta kirjallisuudesta. The Northmanin käsikirjoitus pohjautuu puolestaan islantilaisiin saagoihin ja keskiaikaiseen, skandinaaviseen Amlethin tarinaan, joka toimi innoittajana myös William Shakespearen Hamletille. Vanhojen lähteiden lisäksi tuttuja piirteitä ovat ulkoisten puitteiden historiallinen tarkkuus, vihamieliseltä vaikuttavan luonnon rajaama tila sekä eristetyn yhteisön sisäiset jännitteet.

The Northmanissa Eggers on saanut aiempiin elokuviinsa verrattuna lisänollan budjettinsa loppuun. Se näkyy visuaalisesti samaan aikaan sekä yltäkylläisessä että kolkossa maailmassa, jossa myyttinen aines yhdistyy realistiseen epookkiin unien ja hallusinaatioiden kautta.

Keskeisin ero on näkökulmassa. Siinä missä kaksi edellistä elokuvaa eivät antaneet peloille eksplisiittistä kohdetta tai selitystä, kerrotaan tarina nyt niiden aiheuttajan vinkkelistä. Samalla yllätyksellinen ja monimerkityksinen kauhuelokuvan asetelma on suoristunut mutkattomaksi kostotarinaksi.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone