Elokuva-arvostelu: The Menu on satiirinen kauhukomedia, joka kritisoi somekulttuuria ja ruokahifistelyä

The Menu. Ohjaus: Mark Mylod. 2022.

The Menu sijoittuu eksklusiiviseen kulinarismin pyhättöön, joka pitää majaansa eristyneellä saarella ja sisältää vain kaksitoista asiakaspaikkaa. Illallismenun hinta henkilöä kohden on nelinumeroinen summa dollareita, mikä entisestään rajaa potentiaalista asiakaskuntaa. Tämän tiedostavat myös vieraat, joista osa on saapunut saarelle vain korostaakseen erityisasemaansa.

Myyttisen keittiömestari Slowikin (Ralp Fiennes) ympärille rakentunut työyhteisö muistuttaa enemmän uskonnollista kulttia tai yksityisarmeijaa kuin normaalia pomon ja työntekijöiden muodostamaa yritystä. Onko Slowik työlleen omistautunut taiteilija, sairas sadisti vai oikeudenmukainen pyöveli, jää katsojan arvioitavaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Elokuva on jaettu tarjoiltavien ruokalajien mukaan nimettyihin näytöksiin. Samalla se tarkentaa pikkuhiljaa myös kuvaa illallisvieraista, jotka ovat karmea kattaus eri tavoin vastenmielisiä ihmisiä, joita yhdistää raha – ei hyvä maku. Tämä ei jää myöskään kokkauksiinsa suurella ammattiylpeydellä suhtautuvalta Slowikilta huomaamatta.

The Menun ohjannut Mark Mylod tunnetaan yhtenä Succession-sarjan tuottajista. Myös sen käsikirjoittajat Seth Reiss sekä Will Tracy ovat toimineet samaisen sarjan taustavoimissa. Niinpä ei ole yllättävää, että myös The Menu rakentuu napakasta dialogista ja suhtautuu kriittisesti etuoikeutetun eliitin itsetietoiseen sikailuun.

Osansa satiirista saavat myös ruokahifistely, kokkien supertähteys, kaiken tarinallistaminen ja somekulttuurin pinnallisuus.

Loppua kohden The Menun tyylilaji kulkee kohti kauhukomediaa, joka tarjoaa virkistävän variaation bilettävistä nuorista ja kunnollisesta ”final girlistä”, jonka on yksin voitettava pahuus.  

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone