Elokuva-arvostelu: Spider-Man: Across the Spider-Verse on elokuva sarjakuvan logiikalla

Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ohjaus: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers ja Justin K. Thompson. 2023.

Parhaan animaatioelokuvan Oscarilla palkittu Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) oli monella tapaa virkistävä tapaus yhä turvonneempien Marvelin supersankarielokuvien seassa. Käsin ja tietokoneella tehtyä kuvitusta yhdistänyt elokuva hyödynsi sarjakuvan kuvakieltä valkokankaalla tavalla ja tasolla, johon edellisen kerran oli yltänyt Sin City (2005).

Keskeinen oivallus oli tuoda samaan elokuvaan sarjakuvien sivuilla vuosien saatossa esiintyneitä Spider-Manin versioita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa eräänlaisen ”hämähäkkiversumin” kautta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päähenkilönä oli, sarjakuvissa vuonna 2011 ensiesiintymisensä tehnyt, Miles Morales (Shameik Moore), joka tutussa syntytarinassa saa radio­aktiivisen hämähäkin puremasta yli-inhimilliset voimat. Hänen maailmassaan tosin on jo Spider–Man.

Spider-Man: Across the Spider-Versen tapahtumat käynnistyvät puolisentoista vuotta myöhemmin. Miles Morales on kadottanut yhteyden niin sanottuihin kollegoihinsa, mutta Gwen Stacy (Hailee Steinfeld) ei malta olla vierailematta hänen luonaan Brooklynissa. Tästä saa alkunsa tahmainen seittien sotku, joka vaarantaa paitsi ihmishenkiä myös kaikki tunnetut ja tuntemattomat Hämähäkkihenkilöt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Across the Spider-Verse ei pääse yllättämään edeltäjänsä tavoin, mutta sen sarjakuvan ilmaisukeinoja, kuten rasteripisteitä, ruutuja ja puhekuplia, hyödyntävä kuvatulva toimii edelleen hienosti. Multiversumin eri osat on toteutettu toisistaan erottuvilla, alkuperäissarjakuvien estetiikkaa jäljittelevillä tyyleillä.

Kokemuksen jättämä muistijälki tuntuukin enemmän sarjakuvan lukemiselta kuin tyypillisen supersankarielokuvan katsomiselta.   

Elokuva esittää tutun kysymyksen suuresta voimasta ja sen tuomasta vastuusta. Samalla se pohtii, mikä eri vuosikymmenien sarjakuvien, elokuvien ja tv-sarjojen Hämähäkkimiehiä ja -naisia yhdistää. Kun Morales kyseenalaistaa nämä lainalaisuudet, tulee hän samalla kommentoineeksi koko fiktiivistä Spider-Man-kaanonia.

Siinä missä Into the Spider-Verse toimi itsenäisenä elokuvana, on Across the Spider-Verse selkeämmin trilogian toinen osa. Niinpä sille on epäkiitollista antaa tähtiä, koska kokonaisuuden onnistumisen tulee ratkaisemaan ensi vuonna ensi-iltansa saava Beyond the Spider-Verse.

Mutta koska cliffhangeriin päättyminen ja seuraavan osan alustaminen on tyypillistä nimenomaan sarjakuvalle, tätä on vaikea pitää edes kauneusvirheenä.

J. K. Silvennoinen

Spider-Man: Across the Spider-Verse ostettavissa nyt Elisa Viihteen vuokraamossa. Vuokrattavissa alkaen 4.9.2023.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone