Elokuva-arvostelu: Mustan huumorin ja goren kyllästämä Evil Dead Rise tuo kulttiklassikon kaupunkiin

Evil Dead Rise. Ohjaus: Lee Cronin.

The Evil Dead (1981) oli talkoohengen ja nuoruudeninnon voimannäyte, jolla hädin tuskin parikymppinen Sam Raimi pääsi esittelemään luovuuttaan. Pienestä budjetista huolimatta elokuvan kuvaus, ääniraita, leikkaus ja kekseliäät erikoistehosteet ovat kestäneet aikaa, ja The Evil Dead on saavuttanut yhä uusia fanisukupolvia.

Kauhuaineksen ja erittäin hurmeisen huumorin yhdistelmää jalostettiin vielä piirun pidemmälle onnistuneessa jatko-osassa Evil Dead 2:ssa (1987). Pimeyden armeija (1992) siirtyi puolestaan selkeämmin toimintafantasian suuntaan ja luotti Bruce Campbellin karismaan.

Seuraavan kerran Raimi ja Campbell istahtivat tuottajan jakkaralle ja taluttivat joukon nuoria metsään muinaisia loitsuja lukemaan vuonna 2013. Odottavan aika oli pitkä, mutta se palkittiin, kun Fede Alvarezin ohjaama uudelleenfilmatisointi löysi miellyttävän keskitien lainaamalla menneestä mutta välttämällä kopioinnin tunnun. Viittauksina menneeseen toimivat muun muassa nopeat kamera-ajot metsästä kohti mökkiä sekä motorisoidut työkalut taistelussa pimeyden voimia vastaan.

Evil Dead Rise on selkeämpi askel uuteen suuntaan, mutta ei mikään suuri harppaus. Sen tapahtumat käynnistyvät vauhdilla tutuissa mökkimaisemissa. Pian alku paljastuu kuitenkin osittain parodiseksi esinäytökseksi, ja varsinainen tarina esitetään takaumana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suurin irtiotto aiempaan on miljöön vaihtuminen metsästä Los Angelesiin, jossa maanjäristys tarjoaa ongelmaiselle perheelle tilaisuuden osoittaa varomattomuutensa salatieteiden parissa. Yritys rakentaa kerrostaloasunnosta suljettu ja klaustrofobinen tila on kiinnostava mutta ei loppuun asti onnistunut.

Lee Croninin on luonteva valinta ohjaajaksi, ammensihan hänen esikoiselokuvansa The Hole in the Ground (2019) kauhua vastaavanlaisesta asetelmasta, jossa jokin paha ottaa lähisukulaisen ulkomuodon. Niin, ja yhdistihän elokuvia myös valtava aukko maassa, josta pahuus siirtyi ihmisten maailmaan.

Nyt kokonaisuuden on kuitenkin istutettu Evil Dead -franchisen vaatimuksiin ja tutun muuttumista pelottavaksi käsitellään suoraviivaisemmin, graafisemmin ja humoristisemmin.

Evil Dead Rise näyttää hyvältä, joskin osa sen visuaalisista lainoista tuntuu suoruudessaan kömpelöiltä. Kauhun suhteen se luottaa turhan paljon säikyttelyyn ja sokkiefekteihin, mutta kokonaisuuden pelastaa musta huumori, joka etenkin loppupuolella perustelee elokuvan aseman Evil Dead -perheen pikkuserkkuna.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone