Elokuva-arvostelu: M3gan onnistuu päivittämään nukkekauhun 2020-luvulle

M3gan. Ohjaus: Gerard Johnstone.

8-vuotias Cady (Violet McGraw) joutuu auto-onnettomuuteen, jossa hän menettää vanhempansa. Orvoksi jäänyt tyttö sijoitetaan tätinsä Gemman (Allison Williams) huostaan. Työlleen omistautuneella, kybernetiikkaan ja tekoälyyn erikoistuneella leluinsinöörillä ei kuitenkaan ole aikaa eikä kykyä toimia äitinä. Niinpä hän päättää auttaa itseään molemmissa tehtävissä ja sysää osan kasvatusvastuusta kehittämälleen M3GAN-nuken prototyypille. Kaikki voittavat, ajattelee Megan, ja on tietysti karmealla tavalla väärässä.

M3GAN kerää tietoa ympäristöön ja kehittyy viikoissa nopeammin kuin ihmislapsi viidessä vuodessa. Samalla nukesta tulee suuryrityksen koekaniiniksi joutuneelle Cadylle paljon enemmän kuin lelu: paras ystävä, ylisuojeleva äiti, vahtikoira ja opettaja.

Uusiseelantilainen ohjaaja Gerard Johnstone on suurelle yleisölle melko tuntematon kotimaansa ulkopuolella, mutta tuottaja James Wan ja tuotantoyhtiö Bloomhouse lupaavat laatua ja osaamista kauhuelokuvan ystäville.

M3ganin esittämät asetelmat ihmisestä, joka leikkii jumalaa tai jonka ahneus menee moraalin edelle, ovat perin tuttuja kauhu- ja tieteiselokuvista. Silti kokonaisuus onnistuu tuntumaan tuoreelta.

Viraali-ilmiöksi jo trailerillaan nousseen elokovantekijät ovatkin onnistuneet päivittämään nukkekauhun 2020-luvulle tavalla, joka ei tunnu pelkältä Child’s Playn Chuckyn tai Conjuring-universumin Annabellen variaatiolta.

Iso ansio kuuluu myös Amie Donaldille, jonka tanssiliikkeisiin robotti tai tietokone ei toistaiseksi pysty kuin elokuvassa.

M3GAN-nukessa on aineksia näyttöihin sormi ja nenä kiinni kasvaneen sukupolven omaksi Freddy Kruegeriksi tai Jason Voorheesiksi. Jatko-osia odotellessa.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone