Elokuva-arvostelu: Ennätyksiä rikkonut Super Mario -elokuva on nostalgiakuorrutettua ryminää

The Super Mario Bros. Movie. Ohjaus: Aaron Horvath ja Michael Jelenic.

Mario on Nintendon menestynein videopelisarja ja Super Mario Bros. (1985) sen tunnetuin ja myydyin peli. The Super Mario Bros. Movie pohjautuu etenkin jälkimmäiseen mutta sisältää hahmoja ja välineitä myös muista peleistä, kuten Donkey Kongista ja Mario Kartista.

Mario Brosin pohjalta ilmestyi elokuva jo vuonna 1993, mutta se floppasi pahemman kerran. Uusi tulkinta on sen sijaan rikkonut videopelisovitusten ennätyksen toisensa jälkeen ja saattaa nousta jopa kaikkien aikojen katsotuimmaksi animaatioelokuvaksi.

The Super Mario Bros. Movie alkaa tilanteesta, jossa veljespari Mario ja Luigi ovat perustaneet putkihuoltofirman mutta majailevat vanhempiensa amerikanitalialaisilla stereotypioilla vuoratuissa nurkissa. Kun Brooklynissä puhkeaa tulva, päätyvät viiksekkäät veljekset maanalaiseen portaaliin, joka kuljettaa heidät Sienimaailmaan.

Nintendon ja Illuminationin (Itse ilkimys, Kätyrit) yhteistyö on suoraviivaista rymistelyä värikkäässä ympäristössä, joka vilisee viittauksia 80-peleihin, ja jota säestää saman vuosikymmenen soundtrack.

Varsinaista tarinaa ei ole juuri sen enempää kuin tasohyppelypeleissä. On vain joukko kohtauksia, joilla Mario-pelien tutuimmat toiminnallisuudet ja yksityiskohdat on ympätty mukaan.

Jotain päivityksiä on kuitenkin tehty. Nykyaikaa edustaa se, että prinsessa on vaihtunut avuttomasta pelastettavasta aktiiviseksi pelastajaksi ja että Marion ja Luigin italia-aksenttia kommentoidaan itseironisesti. 

The Super Mario Bros. Movien menestys ei ole tullut puskista, sillä myös Segan kuuluisimman pelihahmon Sonic the Hedgehodin ympärille rakennetut elokuvat ovat keränneet katsojia. Mariollekin on takuulla luvassa lisää elokuvia. Toivottavasti niissä panostetaan enemmän myös käsikirjoitukseen, eikä luoteta enää pelkkään vauhtiin ja kauniisti tarjoiltuun nostalgiapakettiin.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone