Elokuva-arvostelu: Barbien karkkikuorrutuksen alta paljastuu älyllisempi taso, joka sekä ylistää että kritisoi kuuluisaa nukkea ja tekee sen avulla yhteiskunnallisia huomioita.

Barbie. Ohjaus: Greta Gerwig.

Barbielandissa naiset ovat huomion keskipisteinä ja voivat olla mitä tahansa presidentistä astronauttiin. Rajatumpi tehtävä on ”Stereotyyppisellä Barbiella” (Margot Robbie), jonka ainoa päämäärä on olla täydellinen, sekä Keneillä, joiden merkitys rakentuu vain Barbien katseen kohteena olemisesta.

Barbie on poikkeuksellisen kekseliään ja mittavan markkinointikampanjansa avulla noussut vuosikymmenen odotetuimpien, puhutuimpien ja katsotuimpien elokuvien joukkoon, ja siitä on muodostunut todellinen ilmiö niin Suomessa kuin maailmalla. Kyseessä ei kuitenkaan ole (pelkkä) suurella rahalla tehty lelumainos vaan fiksu aikuisten komedia, joka sopii myös lapsille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sen karkkikuorrutuksen alta paljastuu älyllisempi taso, joka sekä ylistää että kritisoi vuonna 1959 maailmanvalloituksensa aloittanutta nukkea ja tekee sen avulla laajempia yhteiskunnallisia huomioita.

Samalla se on feministinen satiiri, joka sisältää viittauksia ja parodiaa muista elokuvista. Hyvä esimerkki on elokuvan aloittava, komea mukaelma Stanley Kubrickin scifiklassikosta 2001: Avaruusseikkailu (1968).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Robbie on pääroolissa erinomainen, ja myös Ryan Gosling kantaa kortensa vaaleanpunaiseen kekoon identiteettiään etsivänä mallinukkena.

Barbien kodista puuttuu neljäs seinä, eikä sitä ole hänen nimikkoelokuvassaankaan, jonka kertojaääni (Helen Mirren) kommentoi esimerkiksi sen näyttelijävalintoja. Dialogi on nopeaa ja terävää tuoden mieleen screwball-komediat.

Hauskin ja yllättävin huumorin lähde on Mattel Inc., jota käsitellään silkkihansikkaiden sijaan teräsharjalla. Pilkan kohteina ovat esimerkiksi leluyhtiön ahneus, tekopyhyys, hallituksen sukupuolijakauma ja epäonnistuneimmat yritykset uudistaa Barbie-brändiä.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone