Calexico tarjosi musiikin juhlaa Huvila-teltassa

Calexico, Jaakonaho

23.8.2018, Huvila-teltta, Helsinki

Helsingin juhlaviikkojen pitkään ja hartaasti havittelema Calexico saatiin tänä vuonna vihdoin esiintymään loppuunmyydyn Huvila-teltan lavalle. Maassamme tätä ennen pariin otteeseen esiintyneen yhtyeen paluu Suomeen oli lämminhenkinen jälleennäkemisen juhla. Hymyt olivat herkässä niin lavalla kuin yleisönkin joukossa. Rauhallisen aloituksen jälkeen Calexico laittoi tanssivaihteen päälle ja tanssitti Huvilan yleisöä koko sille varatun puolitoistatuntisen ajan. Pitkän uran tehnyt orkesteri on tällä hetkellä timanttisessa iskussa.

2 Calexico

7 Calexico

Tusconissa, Arizonan osavaltiossa majaansa pitävä Calexico on ottanut nimensä Etelä-Californiassa sijaitsevan Calexicon kaupungin mukaan. Nimessä yhdistyvät California ja Mexico, yhtyeen musiikissa yhdistyvät vaikutteet rajan molemmilta puolilta. Mariachi ja cumbia paiskaavat kättä vaihtoehto-kantrin sekä indie-rockin kanssa muodostaen täydellisen musiikillisen ja kulttuurien yhteensulautuman. Orkesterin musiikissa voi kuulla ja sielunsa silmin nähdä niin rajaseudun aavikot kuin meksikolaisen mariachi-musiikin intohimon. Mitkään muurit eivät pidättele näitä taitavia muusikoita.

8 Calexico

6 Calexico

Huvilan keikalla tanssittavuus näytteli pääosaa. Olipa jopa katsomon ensimmäiset penkkirivit raivattu pois tanssijoiden tieltä. Itse olen aina pitänyt Calexicon musiikissa eniten juuri trumpettien hallitsemista mariachi-kappaleista joihin yleisökin lähti estoitta mukaan. Yhtyeen toinen perustajajäsen ja kippari Joey Burns hoiteli englanninkieliset lauluosuudet trumpetisti Jakob Valenzuelan ja viimeistä iltaa mukana soittaneen kiertuekitaristi Jairo Zavalan huolehtiessa espanjankielisestä materiaalista. Varsinkin Valenzuelan laulu sai kaikki ihokarvat nousemaan pystyyn.

4 Calexico

5 Calexico

Pelkkää biletystä ei torstain konsertti-ilta kuitenkaan ollut. Hitaammat herkät ja kauniit kappaleet pysäyttivät kuuntelemaan Burnsin tulkintaa. Toinen perustajajäsen, rumpali John Convertino tyytyi hoitamaan osuutensa välillä leveästi hymyillen. Burns on bändin puhemies. Hän myös hoitaa keskustelut fanien kanssa myyntipisteellä keikan jälkeen, väsymättä ja iloisesti hymyillen. Merkillepantavaa oli myös se, että ennen keikkaa levyjä oli vielä runsaasti tarjolla ostettavaksi. Mutta heti keikan jälkeen niin vinyylit kuin CD- levyt olivat hävinneet kokonaan. T-paitaa oli sentään vielä jäljellä oikeaa kokoa. Laadukkaalla musiikilla on Suomessa paljon ystäviä.

1 Calexico

9 Calexico

Calexico settilista: Across the wire/Under the wheels/Voices in the field/End of the world with you/Minas de cobre (For better metal)/Inspiración/Black heart/Cumbia de donde/Stray/Ballad of Cable Hogue/Fortune teller/Sunken waltz/Flores y tamales/Alone again or (Love cover)/Crystal frontier//Another space/Güero canelo

10 Calexico

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone