Kirja: Britney Spearsin elämäkerta ei säästele läheisiä, ja on osin surullista luettavaa – ”Olin pieni tyttö, jolla oli suuria unelmia”

Lokakuussa julkaistu Britney Spearsin elämäkerta Nainen minussa (The Woman in Me) on ollut kirjavuoden 2023 ykköspuheenaiheita ja odotetuimpia julkaisuja.

Kirjan on odotettu laittavan pisteen vuosikymmeniä jatkuville huhuille, sillä Spears kertoo ensimmäistä kertaa omin sanoin, minkälaista hänen elämänsä on oikeasti ollut. Samalla hän paljastaa, miten rajoitettua elämään hän eli 13 vuotta kestäneen holhoussuhteen aikana. Holhous kesti 13 vuotta ja päättyi vuonna 2021 osin fanien aloittaman #FreeBritney-liikkeen ansiosta.

Nainen minussa on synkkä ja säälimätön omaelämäkerta naisesta, joka on elänyt teini-iästä saakka myrskyn silmässä. Kirja ei säästele läheisiä, ja on osin surullista luettavaa. Minä-muotoon kirjoitetun kirjan puheessa kuplii ajoittain myös huumori.

Kirja maalaa Spearsista kuvan kilttinä ja sinisilmäisenä maailmantähtenä, jonka menestyksestä ovat hyötyneet perheenjäsenten lisäksi entinen poikaystävä Justin Timberlake ja ex-aviomies Kevin Federline.

Spearsin lapsuudenperhe näyttäytyy kirjassa tunnekylmänä ja sydämettömänä. Murhenäytelmät kulkevat suvussa. Spearsin toinen etunimi Jean on peräisin hänen isoäidiltään Emma Jean Spearsilta, joka teki itsemurhan lapsensa haudalla.

Spearsin mukaan hänen perheessään mikä tahansa saattoi mennä pieleen milloin vain. Isä ryyppäsi ja kohteli perhettään huonosti.

”Isä joi, kunnes ei enää pystynyt ajattelemaan. Isä saattoi kadota päiväkausiksi. Kun isä oli humalassa, hän oli todella ilkeä”, Spears kertoo kirjassa.

Turvattomuutta vaille jäänyt Britney traumatisoitui jo lapsena.

Taitovoimistelutunnilla tarkistin aina, että äiti odotti lasiseinän takana tunnin päättymistä. Se oli refleksi, ele jonka tein tunteakseni oloni turvalliseksi. Mutta kun eräänä päivänä katsoin tavalliseen tapaan lasin suuntaan, äiti ei ollut sen takana. Hätäännyin. Hän oli lähtenyt. Hän oli poissa! Ehkä ikiajoiksi! Aloin itkeä. Vajosin polvilleni. Minua katsoessaan olisi voinut luulla, että joku oli juuri kuollut.

Pienellä tytöllä oli yksi paikka, missä hän tunsi olevansa todella voittamaton. Esiintymislava. Kymmenvuotiaana hänet kutsuttiin kilpailijaksi Star Search -ohjelmaan. 12-vuotiaana hän pääsi suosittuun The Mickey Mouse Club -televisio-ohjelmaan.

”Olin pieni tyttö, jolla oli suuria unelmia. Halusin olla samanlainen tähti kuin Madonna, Dolly Parton tai Whitney Houston. Tosin minulla oli pienempiäkin unelmia, jotka tuntuivat vielä vaikeammilta saavuttaa ja liian kunnianhimoisilta sanoa ääneen: Haluan, että isä lopettaa juomisen. Haluan, että äiti lakkaa huutamasta. Haluan, että kaikilla ovat asiat kunnossa.”

Spears sai levytyssopimuksen 15-vuotiaana. Kun läpimurtosingle Baby One More Time julkaistiin, hän oli 16. Singlen myötä hänen elämänsä muuttui yhdessä hujauksessa.

”Ennen videon julkaisua kovin moni ei tiennyt, minkä näköinen olen. Mutta syyskuun lopulla biisi soi jo radiossa. Kun ”…Baby One More Time” -single saapui kauppoihin 23. lokakuuta 1998, olin kuudentoista. Seuraavassa kuussa video sai ensiesityksensä, ja huomasin, että yhtäkkiä minut tunnistettiin kaikkialla. Albumi ilmestyi 12. tammikuuta 1999, sitä myytiin salamavauhtia yli kymmenen miljoonaa kappaletta.”

Britney Spears ja ´N Sync -poikabändin jäsen Justin Timberlake seurustelivat vuosina 1999-2002. He olivat maailman seuratuin pari vuosituhannen vaihteessa.

Suhteen aikana Spears tuli raskaaksi, mutta Justin ei missään nimessä ilahtunut raskaudesta. Hän ei halunnut lasta elämäänsä, koska koki olevansa liian nuori isäksi. Lopulta Britney suostui aborttiin. Se on asia, jota hän katuu yhä.

Sovittuna päivänä nielin ne pienet pillerit. Paikalla olivat vain Justin ja Felicia. Pian minulle alkoi tulla kivuliaita kouristuksia. Menin kylpyhuoneeseen ja pysyin siellä monta tuntia, makasin lattialla ja itkin ja huusin. Niiden olisi pitänyt jollain lailla puuduttaa minut, ajattelin. Halusin anestesiaa. Halusin mennä lääkäriin. Minua pelotti hirveästi. Makasin lattialla ja mietin, kuolenko.

Spears sai kokea äiteyden onnen. Hän kertoo kauniisti äitiydestään ja 17- ja 18-vuotiasta pojistaan. Hän sai lapset peräkanaa.

”Oli ollut unelmani saada lapsia ja kasvattaa heidät mahdollisimman kodikkaassa ympäristössä. He olivat minun silmääni täydellisiä, kauniita, kaikkea mitä olin aina halunnut. Halusin antaa heille maailman – koko aurinkokunnan”, Spears tunnelmoi kirjassa.

Lastensa isää ja entistä aviomiestään Kevin Federlinea Spears ei sääli. Hän on Spearsin mukaan hyötyilijä, joka hurmaantui kuuluisuudesta ja vallasta.

Megajulkisuus näyttäytyy kirjassa hirviömäisellä tavalla. Paparazzit seuraavat Spearsia vuorokauden ympäri sinne, missä hän ikinä liikkuukaan.

Saatoin mennä studioon, viipyä siellä puoli tuntia ja lähteä. Sellainen ei ollut suunniteltua – kaiken vain täytyi tapahtua äkkiä. Jos pysyin yhdessä paikassa liian kauan, paparazzien määrä moninkertaistui ulkona kuin olisin ollut haamujen nurkkaan ajama Pac-Man.

Eräänä päivänä Spears päätti antaa kuvaajille materiaalia. Hän meni kampaamoon ja ajelutti päänsä kaljuksi. Se oli hänen tapansa ”haistattaa paskat”. Tempaus sai valtaisan maailmanlaajuisen huomion ja Spears leimattiin mielipuoleksi.

Olin hymyillyt kohteliaasti, kun keskusteluohjelmien vetäjät olivat silmäilleet merkitsevästi rintojani, yhdysvaltalaiset vanhemmat olivat sanoneet minun turmelevan heidän lapsensa pitämällä napapaitaa, levy-yhtiöpomot olivat taputtaneet kättäni alentuvasti ja kyseenalaistaneet urapäätökseni, vaikka levyjäni oli myyty miljoonittain, ja kun vanhempani olivat käyttäytyneet niin kuin olisin kelvoton. Olin kyllästynyt siihen.

Kirjan pysäyttävintä antia ovat kertomukset 13 vuotta kestäneestä ajasta, jolloin Britney oli vanhempien holhousjärjestelyn alaisena. Britneyn isällä Jamie Spearsilla oli vuosina 2008–2021 oikeus tyttärensä omaisuuteen ja hän määräsi Britneyn elämää täysin.

Holhous otettiin käyttöön muka siksi, etten pystynyt tekemään yhtään mitään – ravitsemaan itseäni, käyttämään omia rahojani, olemaan äiti, en mitään. Miksi minun sitten muutaman viikon kuluttua käskettiin vierailla Ensisilmäyksellä-sarjassa ja lähetettiin karmealle maailmankiertueelle?

Kolmentoista vuoden ajan hänen ei annettu syödä mitä hän halusi, ajaa autoa, käyttää rahaa niin kuin halusi, juoda alkoholia tai edes kahvia.

Hän sai taskurahaa noin kaksituhatta dollaria viikossa.

”Jos edunvalvojani olivat sitä mieltä, etten tarvitse haluamiani lenkkareita, he kielsivät ostamasta niitä. Niin siitä huolimatta, että tein 248 showta ja myin yli 900 000 pääsylippua Vegasissa. Jokainen show tuotti satojatuhansia dollareita”, Spears kertoo.

Surullista on lukea, että välit kotiväkeen ovat katkenneet.

”Tunsin, että isä oli pettänyt minut, ja surullista kyllä muu kotiväkeni myös. Sisareni ja minun olisi pitänyt hakea lohtua toisistamme, mutta valitettavasti niin ei ole käynyt. Kun taistelin holhousta vastaan ja sain paljon huomiota, hän hyödynsi sitä kirjoittamalla kirjan. Hän rustaili minusta rivoja tarinoita, joista monet olivat loukkaavia ja törkeitä. Olin todella pettynyt.”

Spears pohtii kirjan lopussa tulevaisuuttaan. 41-vuotiaana naisena hän on vapaa ja voimiensa tunnossa.

On arvailtu paljon, kuinka minä pärjään. Tiedän että fanini välittävät. Olen nyt vapaa. Olen vain oma itseni ja koetan parantua. Saan vihdoinkin tehdä mitä haluan ja milloin haluan. Enkä hetkeäkään pidä sitä itsestään selvänä.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Britney Spearsin elämäkerrasta Nainen minussa (Johnny Kniga). Muistelmat on suomentanut Jorma-Veikko Sappinen.

Teos on saatavilla e-kirjana ja Anniina Piiparisen lukemana äänikirjana.

Britney Spears on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä artisteista. 150 miljoonaa myytyä levyä ovat tehneet hänestä pop-ikonin ja esikuvan lukemattomille laulajille ja esiintyjille.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone