Beth Orton vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa ja Huvilassa – lue raportti ja katso kuvat keikalta!

Beth Orton, Elia Lombardini

22.8.2023, Huvila, Helsinki

Tiistai-iltana Huvilan lavalla nähtiin suomalais-italialaista sekä englantilaista osaamista. Kovassa nosteessa oleva säveltäjä, tuottaja ja viulisti Elia Lombardini on vasta hiljattain julkaissut esikoislevynsä. Palkittu englantilainen laulaja-lauluntekijä Beth Orton julkaisi viime vuonna kovasti kehutun kahdeksannen albuminsa Weather Alive. Tänä vuonna artisti saapui vihdoin myös Suomeen konsertoimaan. Sympaattinen Orton sai lopulta yleisön nousemaan penkeistään ja kerääntymään lähemmäs lavan eteen. Huvilan ilta oli täynnä suuria tunteita ja kauniita kappaleita.

Kun Elias Riipinen esiintyy soolona, käyttää hän taiteilijanimeä Elia Lombardini. Lombardini tunnetaan yhteistyöstä monien kotimaisten kärkiartistien kanssa. Taitava moniosaaja täytti Huvilan lavan hyvin yksin soittimenaan viulu ja itsetuotetut, elektroniset elementit. Huvilan tyylikkäät valot täydensivät Lombardinin musiikkia. Keikan viimeisenä kuultiin täysin uusi kappale sillä omien sanojensa mukaan Elia halusi poistua turvalliselta alueelta ja esittää jotain tuoreempaa eikä niin valmista. Ilmeisesti yleisö piti näkemästään sillä keikan päätyttyä osa ihmisistä nousi antamaan aplodit seisaaltaan.

Kuuden vuoden levytystaukonsa viime vuonna päättänyt Beth Orton esiintyi tiistaina ensimmäistä kertaa Suomessa. Orton aloitti uransa jo 1990- luvun alussa ja hänet tunnetaan folkia ja elektronista musiikkia yhdistelevän folktronica- soundin pioneerina. Weather Alive, jonka nimikkoraita avasi keikan, on albumina aika kaukana näistä soundeista. Pandemian aikana syntynyt albumi on artistin itsensä tuottama ja täysin itse tekemä alusta loppuun. Seesteisen ja orgaanisen Weather Aliven kappaleet kuultiin Huvilassa nelihenkisen taustabändin säestämänä. Taitavat muusikot saivat oman tilansa loistaa Ortonin vaihdellessa koskettimien ja akustisen kitaran välillä.

Ensivierailun kunniaksi Huvilassa kuultiin kappaleita Ortonin koko uran varrelta. Uusin albumi oli keskiössä sillä noin puolet keikan neljästätoista kappaleesta olivat siltä. Myös vuonna 1999 ilmestynyt Central Reservation oli hyvin edustettuna. Ortonin itsensä ei niin arvostamalta “debyytiltä” Superpinkymandy kuultiin siltäkin yksi kappale, joskin She Cries Your Name julkaistiin myös uudelleen vuoden 1996 albumilla Trailer Park. Herkät ja rauhallisemmat kappaleet vuorottelivat muutaman vauhdikkaamman laulun kanssa sujuvasti ja lopulta alati hymyilevä Orton sai houkuteltua osan “kohteliaasta” yleisöstä nauttimaan lavan eteen. “You are so polite”, totesi hän useamman kerran.

Toivottavasti Beth Ortonin seuraavaa Suomen vierailua ei tarvitse odottaa ihan näin kauan.

Beth Orton settilista: Weather Alive/Friday Night/Fractals/Pass in Time/Central Reservation/Someone’s Daughter/Haunted Satellite/Forever Young/Arms Around a Memory/Unwritten//Blood Red River/She Cries Your Name/Stars All Seem to Weep/Stolen Car

Teksti ja kuvat: Petri Kipinä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone