Arvostelussa Judas and the Black Messiah: ”tosipohjainen trilleri Mustien panttereiden johtajasta ja FBI:n vasikasta”

Judas and the Black Messiah (2021). Ohjaus: Shaka King.

Yhdysvalloissa on riittänyt sisä- ja ulkopoliittisia jännitteitä läpi historian, mutta erityisen herkkää yhteiskunnallinen kuohunta oli 1960-luvulla. Vietnamin sodan vaikutuksia amerikkalaiseen psyykeen on kuvattu jo pidempään, kun taas viime vuosina ovat korostuneet rotuerottelun ja rakenteellisen rasismin aiheuttamat traumat.

Mustia panttereita edustanut mutta monia aatteellisia ryhmittymiä yhdistämään pyrkinyt Fred Hampton ei ole yhtä tunnettu kuin Martin Luther King tai Malcolm X, vaikka kuuluu samaan 1960-luvulla murhattujen afroamerikkalaisten aktivistien surulliseen jatkumoon.

Judas and the Black Messiah kuvaa Hamptonin (Daniel Kaluuya) nousua ”yhteiskunnan” eli J. Edgar Hooverin (Martin Sheen) viholliseksi, jonka uhalta pelkkä tekaistu vankilatuomio ei riittänyt isänmaata suojelemaan. Operaatiossa tärkeä osuus oli William O´Nealilla (LaKeith Stanfield), joka vuoti FBI:lle tietoja Mustien panttereiden sisältä.

(juttu jatkuu)

O’Neal vaikuttaa ihailevan niin FBI:n agentteja kuin sympatisoivan Mustien panttereiden ideologiaa, mutta tärkein motivaattori hänelle on oma etu. Hampton puolestaan kuvataan yksiulotteisena aatteen miehenä, jolla oli yhtä vähän vapaa-aikaa ja siviilielämää kuin Leninillä neuvostoliittolaisissa propagandafilmeissä.

Onnistuneemmin esitetään Mustien panttereiden kaksijakoisuus toisaalta sosiaalisten uudistusten, kuten ilmaisen terveydenhuollon ja lasten ruokaohjelman, edistäjänä, toisaalta militanttina ryhmänä, joka piti aseita esillä ja oli myös valmis niitä käyttämään.

Elokuvan nimi olisi nerokas, ellei se jo muutenkin alleviivaisi asetelmansa raamatullisia yhtymäkohtia. Sitä palvelee myös se, että pääosaan on valittu kaksi kolmekymppistä miestä, vaikka todellisuudessa O’Neal oli vasikan hommat aloittessaan vasta 17-vuotias ja Hampton puolestaan menehtyi 21-vuotiaana nuorukaisena.

Tosin jos Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa on uskominen, elokuvasta puuttuvat pääosat kokonaan; molemmat miehet huomioitiin nimittäin parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuksilla. Takanreunukselleen pystin sai Kaluuya.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone