Arvostelu: The Fallout on onnistunut kuvaus nuoren mielen murtumisesta ja trauman käsittelystä

The Fallout (2022). Ohjaus: Megan Park.

The Fallout kuvaa 16-vuotiaan Vadan (Jenna Ortega) yritystä jatkaa arkea sen jälkeen, kun hänen koulussaan tehdään joukkosurma. Itse järkyttävä tapahtuma kuvataan elokuvassa etäännytetysti kauempaa kuuluvien äänien avulla, eikä verellä tai ruumiilla mässäillä. Näkökulma ja ajallinen perspektiivi ovat siis hyvin toisenlaiset kuin koulusurmia myös kuvanneessa Gus Van Santin Elephantissa (2003).

Vada kokee satunnaisia pelkotiloja lukuun ottamatta lähinnä syvää apatiaa, jota hän yrittää lääkitä ensimmäisillä seksikokeiluilla, televisiolla sekä alkoholi- ja huumekokeiluilla. Ongelma ei tunnukaan aluksi olevan pelko vaan tunteiden lamaannus ja totaalinen motivaation katoaminen. Samalla suhde omaan perheeseen ja vanhoihin ystäviin alkaa rakoilla.

Vada alkaa viettää aikaansa kahden aiemmin tuntemattoman lukiolaisen kanssa, joiden seurassa vietti trauman aiheuttaneet hetket. Pakon sanelemana jaettu wc-koppi yhdistää erilaisia nuoria samaan tapaan kuin Breakfast Clubin (1985) jälki-istunto.

Megan Parkin esikoisohjaus tuo mieleen Sofia Coppolan tuotannon keskittyessään tunnelman ja yleisen turtuneisuuden kuvaamiseen juonivetoisen tarinan sijaan. Samalla se onnistuu näyttämään, miten eri tavoin ihmiset käsittelevät omia tai läheistensä odottamattomia psykologisia ongelmia.

The Fallout ei ole kertomus eheytymisprosessista, jossa lopulta palataan koulunpenkille kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vaikeisiin kysymyksiin ei löydy elokuvan mitassa vastauksia, vaan pelko, suru ja hämmennys jäävät elämään. Lähestymistapa on pikemminkin realistinen ja empatiaa herättävä kuin hyvää mieltä tuottamaan pyrkivä.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone