Arvostelu: ”Nightmare Alleyn maailma on visuaalisesti kaunis mutta pessimistinen.”

Synkkä karnevaali

Nightmare Alley. Ohjaus: Guillermo del Toro.

1930- ja 1940-lukujen taitteeseen sijoittuva Nigthmare Alley on kertomus kiertävän sirkuksen apumieheksi pestautuvasta Stanton Carlislesta (Bradley Cooper), joka selvänäkijän ja mentalistin metkut opittuaan päättää lyödä rahoiksi ja siirtyä rahvaan lanteista yläluokan setelitukkuihin.

Guillermo del Toron Nightmare Alley on toinen filmatisointi William Lindsay Greshamin samannimisestä romaanista. Niistä ensimmäistä on Suomessa esitetty nimellä Painajaiskuja (1947). Sisällöllisesti suurimmat erot ovat, ettei del Toro ole pehmentänyt romaanin synkkää loppua ja että Cooperin esittämän Stantonin epämiellyttävyys on viety entistä pidemmälle.

Vaikka kyseessä on realistinen draama, on fantasian ja kauhun parissa aiemmin viihtynyt del Toro kotonaan rähjäisen tivolin kummajaisia karnevalisoivassa, irvokkaassa keinotodellisuudessa. Kun mutaiset kentät vaihtuvat art deco -hotelleihin, ihmisten huijaus ja hyväksikäyttö saavat vain koreammat puitteet. Juuri tunnelma ja synkän komea visuaalisuus tekevät Nightmare Alleysta enemmän kuin pelkän film noir -pastissin.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihteen vuokraamossa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone