Arvio: Iivo Niskasesta tehty dokumentti huokuu hyvää mieltä ja päästää lähelle urheilijan kovaa arkea

Hiihtäjä Iivo Niskanen nousi Pekingin kisoissa yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaisurheilijaksi talviolympialaisissa. Uudessa IIVO-dokumentissa seurataan lähietäisyydeltä Iivon matkaa kohti kauden päätavoitetta olympiavuoden kynnyksellä.

Viime vuonna kuvattu dokumentti on katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta ja V sportilta.

Reilu puolituntinen IIVO-dokumentti kertaa Niskasen uraa pintapuolisesti ja keskittyy pitkälti olympialaisia edeltävään harjoitusjaksoon. Dokumentin mukaan Niskanen on yksi eniten harjoittelevista hiihtäjistä maailmassa. Olympiakaudella harjoitustunteja kertyi 1100 tuntia, mikä vastaa kolmen sitä edellisen vuoden harjoittelumäärää.

Tekemisen tinkimätön meininki on vahvasti läsnä dokumentissa.

Katsojat viedään harjoitusleirille keskelle huikeita vuoristomaisemia, mutta välissä piidahdetaan ravitallilla ajattamassa hevosia juttelemassa mukavia. Niskanen puhuu asioista tuttuun tyyliinsä pilkettä ja vitsin tynkää säästämättä.

Niskasesta dokumentti maalaa periksiantamattoman ja pedantin kuvan. Vaatimustaso on se, että pitää tehdä kaikki asiat huolellisesti.

”Tää laji on semmonen, että ei jää kiinni muusta kuin itestäni. Pitää olla itelle aika julma ja sillä tavalla ankara, että saa puristettua kaikki itestänsä irti”, Niskanen toteaa dokumentissa.

Toisaalta hän vaatii paljon myös yhteistyökumppaneitaan. Ääneen pääsevät Niskasen pitkäaikainen valmentaja Olli Ohtonen, huoltojoukot ja kilpakumppanit. Ohtonen on toiminut Niskasen valmentajana vuodesta 2013 lähtien. Niskanen heittää dokumentissa, että Ohtonen tietää hänestä enemmän kuin hänen oma puolisonsa.

IIVO-dokumentti kertoo rennosti ja lämminhenkisesti yhden Suomen kaikkien menestyneimmän hiihtäjän elämästä ja uran kenties tärkeimmästä vuodesta. Lopputulosen tiedämme kaikki.

IIVO on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone