Ari Väntäsen kirjoittama The Rasmus -kirja on syväluotaava kurkistus menestysyhtyeen kulisseihin. Mesta.net haastatteli kirjan tekijää.
Koillishelsinkiläisten koulupoikien perustama The Rasmus nousi yhdeksi suomalaisen rockhistorian kirkkaimmista menestystarinoista. Yhtyeen haaveilema ja monien epäilemä maailmanvalloitus kävi toteen viidennellä albumilla Dead Letters. Albumin single lohkaisu ”In the Shadows” oli vuoden 2003 suurimpia hittejä koko maailmassa. The Rasmus -kirjaa kertaa huikean tarinan alusta tähän päivään.
Hei! Miten päädyit kirjoittamaan The Rasmuksen bändihistoriikin?
Bändin pyynnöstä. Yhtyeen silloinen kitaristi Pauli Rantasalmi oli lukenut Hanoi Rocks -kirjani ja ajatellut, että voisin olla sopiva henkilö kirjaamaan ylös tämän tarinan.
Millainen fiilis sinulla on kirjasta tällä hetkellä?
En juuri fiilistele kirjojani jälkeenpäin. Se liittyy kai siihen, että en päästä niitä käsistäni ennen kuin ne ovat juuri sellaisia kuin haluan – ja jos jokin onkin pielessä, mitään ei ole enää tehtävissä. Täytyy silti myöntää, että vilkaisin tätä varovasti ennen kuin laitoin kirjan hyllyyn. Luulen, että se on yksi parhaista töistäni.
Bändin tarina välittyy elämänmakuisena ja rosoisena, ja huumoria on paljon mukana. Millaisia mieleenpainuvia tilanteita koit kirjaa tehdessäsi?
Muistelen lämmöllä koko bändin tapaamisia piilopirteissä Laajasalon suunnalla. Niissä oli lämmin henki.
Kun sitten kuulin alkuperäisjäsenen erosta, olin yhtä aikaa pahoillani ja innoissani: Ikävää yhtyeelle, mahtavaa draamaa kirjaan. Matka Italiaan Euroviisuihin oli upea ja jännittävä kokemus ja myös tärkeä kirjan lopun kannalta.
juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Miten oma käsityksesi ja suhteesi The Rasmuksesta muuttui elämäkertaprojektin myötä?
Yksi minua eniten motivoivista asioista on mahdollisuus tutustua itselleni uusiin tarinoihin. Ennen kirjan tekoa tunsin The Rasmuksen vaiheet vain pääpiirteissään ja tuotannon huonosti. Suhteemme siis syveni huomattavasti. Kylmiltään olin ajatellut, että niin pitkän linjan bändi saattaisi olla jäsenilleen enää rutiinia, työpaikka. Tuo käsitys ei olisi voinut olla enemmän väärä.
Miten elämäkertojesi kaari ja tarina muotoutuvat? Onko seinälläsi fläppitaulu ja post it -lappuja?
Ei ole. Muotoilen sitä mielessäni. Pidän selkeästi etenevistä kaarista, jotka on jäsennelty tärkeiden käännekohtien perusteella. Tässä kirjassa on historiikin ohella kehyskertomus, ja tarinalinjat yhtyvät kirjan lopussa. Yritän aina keksiä rakenteeseen jonkin piirteen tai muotoilun, jota aiemmissa kirjoissani ei ole. Nyt kokonaisuus on jaettu osiin erään kirjan sisältä löytyvän jäsentelyn mukaan.
Olet kirjoittanut monta kehuttua elämäkertateosta ja saat paljon työtarjouksia. Millä perusteella valitset työprojektit?
Siinä kannattaa kuunnella, mitä sydän sanoo. Se ratkaisee paljon, miten kirjan henkilöiden kanssa tulee toimeen, jos he ovat mukana kirjan teossa. Ellei yhtään synkkaa, ei synny luottamusta eikä hyvää kirjaa. Myös tarjouksen ajoitus vaikuttaa asiaan. En voi kirjoittaa montaa kirjaa yhtä aikaa.
Vinkkaa pari kirjaa, jotka kannattaa omasi lisäksi lukea.
Sandra Niemen Vampira on hieno elämäkerta. Romaaneista pidin Andrew Millerin Optimisteista, joka on jo vanhempi teos. Uusista romaaneista kiinnostaa Annika Brusilan Reviiri.
Miltä alkava kirjasyksy näyttäa? Miten kirjoittaminen jatkuu tästä?
Se jatkuu ensimmäisellä kaunokirjallisella käännöstyöllä sekä uudella bändihistoriikilla. Molemmat ilmestyvät ensi vuonna.

The Rasmus -kirja on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Äänikirjan lukevat Markus Niemi sekä bändin jäsenet itse. Kuuntele näyte Elisa Kirjasta.
Ari Väntänen (s. 1974) on kirjailija, toimittaja ja suomentaja. Hänen kirjansa Hanoi Rocksista, Michael Monroesta, Apulannasta, Stone-yhtyeestä ja suunnistaja Minna Kaupista ovat olleet myynti- ja arvostelumenestyksiä. Tutustu Väntäsen aiempiin teoksiin.