Annika Metsäketo koki elämäkerran tekemisen terapeuttiseksi: ”Sen huomasi etenkin silloin, kun luin tarinan äänikirjaksi”

Juontaja ja radioääni Annika Metsäketo avaa värikästä ja tapahtumarikasta elämäänsä uudessa Suora lähetys – Äänessä Annika Metsäketo (Docendo, 2022) -kirjassa. Mesta.net tapasi Metsäkedon Helsingin kirjamessuilla.

Veli Kojosen kirjoittama Suora lähetys toimii myös aikamatkana menneiden vuosikymmenien elämään ja viihdemaailmaan. Metsäketo kertoo kokemuksia lapsuudestaan, perheestään, työstään ja julkisuudesta. Mielenkiintoista luettavaa ovat myös kohtaamiset usean tähden, kuten Bon Jovin ja David Copperfieldin kanssa.

Metsäkedolle kirjan teko oli tunteikas prosessi, sillä hän avaa siinä kipeitäkin asioita,

”Oman elämän tapahtumien läpikäyminen pitkällä aikajanalla oli aika terapeuttinen kokemus. Sen huomasi etenkin silloin, kun luin tarinan äänikirjaksi. Kun olin lukenut ääneen oman elämäni kipeitä asioita muutaman tunnin ajan, olin aivan poikki”, Annika Metsäketo kertoi kirjamessujen tiimellyksessä.

Kirjaa lukiessa korostuu se, kuinka paljon maailma on muuttunut Metsäkedon lapsuus- ja nuoruusvuosilta 70 ja 80-luvuilta. Asioita muistellessa hän havahtui siihen, etteivät kaikki muutokset ole olleet välttämättä hyviä, vaan maailma on mennyt monessa asiassa huonompaan suuntaan.

Hän nostaa kirjassa esille lasten kasvatuksen, joka oli hänen omasta näkökulmastaan katsottuna parempaa hänen lapsuudessaan. Taustalla on huoli tämän päivän nuorten hyvinvoinnista.

”Meillä on näyttöä siitä, että tämän päivän nuoret voivat järkyttävän huonosti. Heitä ei enää opeteta kunnioittamaan vanhempia ihmisiä ja auktoriteetteja. Samalla opettajilta riistetään oikeuksia. Haluan herättää keskustelua, että voisimmeko jossain asioissa palata takaisin vanhaan.”

Metsäketo ja Kojonen ovat pitkäaikaisia ystäviä. He tutustuivat toisiinsa yli 20 vuotta sitten, kun Kojonen työskenteli lehtitoimittajana.

”Tykästyin hänessä muun muasssa siihen, että hän kirjoitti juuri niin kuin sanoin, eikä koskaan tarvinnut pelätä kuinka sanomisiani on muokattu. Tämä on Velin esikoiskirja ja oli luontevaa, että hän kirjoittaa sen. Pääsimme kaksilla aivoilla muistelemaan toisillemme tuttuja asioita.”

Metsäkedon mukaan kirja on toiminut monelle lukijalle voimavarana ja vertaistukena.

”Lukijat ovat tykänneet jostain tietyistä aihepiireistä, johon olen tarttunut. Moni on kertonut voimaantuneensa ja päässeensä yli jostain vaikeasta asiasta luettuaan tarinani.”

Metsäketo on itsekin elämäkertojen ystävä ja lukee mielellään myös muita tosielämän tarinoita. Hän luki viimeksi Kaija Koon ja Samu Haberin elämäkerrat.

Suora lähetys – Äänessä Annika Metsäketo on saatavana hänen itsensä lukemana äänikirjana. Kuuntele näyte Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone