Maailmankuulun ruotsalaisen Lasse Hallströmin ohjaama Hilma-alkuperäiselokuva julkaistiin Elisa Viihde Viaplayssa. Elokuva kertoo ruotsalaisen abstraktin taiteen pioneerin, Hilma af Klintin (1862-1944) tarinan. Hilma af Klint on vasta kuolemansa jälkeen saanut tunnustusta ja on noussut feministiseksi ikoniksi. Lue arvostelu alta.
Ruotsalainen elokuvaohjaajan Lasse Hallströmin tavaramerkki on humaani lähestymistapa niin elokuvataiteeseen kuin elokuviensa henkilöhahmoihin. Hallström rakastaa ja välittää syvästi henkilöhahmoistaan ja heidän kohtaloistaan. Hallström ohjaamassa merkittävän taiteilijan elämänkertaa on samalla uhka ja suuri mahdollisuus. Sentimentaalisuus ja hymistelty eivät saa pyyhkiä taiteilijan henkilöhistorian käänteitä merkityksettömiksi tuuleen huuteluiksi.
Hallströmin kohteena on ruotsalaisen abstraktin taiteen uranuurtajan Hilma af Klintin huima tarina. Vuonna 1862 syntynyt taiteilija oli äärettömän tuottelias, mutta aikaansa edellä ja hänen taiteensa ”löydettiin” vasta vuosikymmeniä taiteilijan kuoleman jälkeen. Hilman intohimoisessa taiteessa oli vahvasti vaikutteita teosofiasta, mystiikasta ja jopa okkultismista. Spiritismi-istunnoissa Hilma sai viestiä toiselta puolelta, ja maalasi ”sen, minkä näki”. Hilman abstraktit teokset olivat värikylläisyydessään jotain aivan uutta – jopa aikaa ennen abstraktin taiteen läpimurtoa. Hilma ymmärsi myös itse taiteensa olevan liian vaativaa yleiseen makuun. Leipä hankittiin maisema-ja muotokuvamaalauksilla, mutta intohimona olivat laajat teossarjat.
Elokuvan alku vaikuttaa ainakin suomalaisen katsojan silmiin kovin tutulta. Naisena miehisessä taiteen maailmassa, vähättelyä ja arvostuksen puutetta. Naisten välistä rakkautta. Mutta, elokuva ei ajaudu puolihuolimattomalle automaattiasetukselle, vaan Hallström ottaa elokuva punaiseksi langaksi taiteen tekemisen prosessina, niin henkisenä kuin fyysisenä. Elokuva kuvaa mainiosti taiteensa kanssa intohimoisesti tuskailevan taiteilijan arkea, ja myöhemmin ihmissuhteiden karikoita, kun rakastetun on vaikea ymmärtää taiteilijan työn ehdottomuutta ja kaiken täyttävää luonnetta.

Kun elokuva onnistuu tavoittamaan välähdyksiä taiteen syvimmästä olemuksesta tekijälleen, samalla se nostaa esille vahvan näyttelijäsuorituksen. Hallströmin ja hänen vaimonsa Lena Olinin tytär Tora Hallström on roolissaan aivan mainio. Lena Olin esittää vanhempaa Hilma af Klintiä, mutta suoritus jää kovin vaisuksi ja mauttomaksi.
Hilma onnistuu tekemään vaikutuksen olemalla kaikkea muuta kuin tavanomainen taiteilijakuvaus. Ohjaaja rakastaa hahmojaan, mutta myös tytärtään, ja siinä on tämän elokuvan tärkeä elämänlanka. Voisi myös väittää, että Hallström on tykästynyt Hilma af Klintin taiteeseen. Värikylläisten teosten maailma on paikoin suorastaan mykistävää katsottavaa.
Hilma katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.