Aki Tykkiä jännitti ennen Happoradio-kirjan julkaisua: ”Ajattelin, että mitä hittoa sitä on tullut tehtyä, että nyt äitikin lukee kirjan…”

Aki Tykki on saanut runsaasti positiivista palautetta Happoradion bändihistoriikista.

Sami Kuuselan kirjoittama Pohjalta – Happoradion tarina rouhii pintaa syvemmältä suositun suomirock-yhtyeen ja sen jäsenten tarinan.

Happoradion laulaja ja lauluntekijä Aki Tykki on iloinen siitä, että useimmat lukijat ovat tajunneet, mitä kirjalla halutaan sanoa.

”Sami ei halunnut tehdä kirjasta tavallista bänditarinaa, vaan teemaksi nousi myös sukupolvitarina Helsinkiin muuttaneista suurten ikäluokkien jälkeläisistä. On hienoa huomata, kun jokin asia jokin osuu maaliin, ja tämän kirjan kohdalla kävi niin”, Aki Tykki puntaroi.

Happoradion ensimmäisistä keikoista ja singlestä tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Kun WSOY-kustantamo ehdotti Happoradiolle kirjan tekoa, idea tuntui heti hyvältä. Kirjan tekijäksi valikoitunut Sami Kuusela on yhtyeen pitkäaikainen ystävä.

Tykiltä on kysytty, miksei hän kirjoittanut kirjaa itse.

”Kaikki mitä bändistämme tulee ulospäin, tulee aina minun kauttani. Minulle oli tärkeää, että tällä kertaa joku muu on äänessä enkä halunnut myöskään olla säätämässä ja puuttumassa kaikkiin kirjassa oleviin pikkuseikkoihin. Sen ansiosta kirjasta tuli freesimpi.”

Pohjalla-kirja ei sisällä seikkaperäisiä kertomuksia studiotyöskentelystä ja musiikin luomisesta. Musiikkia lähestytään lähinnä Aki Tykin kirjoittamien tekstien kautta ja miten ne liittyvät eri elämäntilanteisiin.

Kirjassa ei myöskään glorifioida ryyppäämistä, vaikka toki anekdootteja raisusta juhlimisesta löytyy riittämiin.

”Emme halunneet tehdä sankariryyppäystarinaa. Olemme viittäkymmentä lähestyviä perheellisiä miehiä, joten sellainen olisi ollut lähinnä säälittävää. Halusimme kuitenkin, että kirja on rehellinen ja avoin. Sensuroimme vain sellaisia asioita, jotka saattaisivat loukata läheisiämme tai muita ulkopuolisia henkilöitä. ’’

Erityisen koskettavasti Pohjalta kertoo Aki Tykin elämästä. Unelmistaan kynsin hampain kiinni pitänyt muusikko ajelehti vuosien ajan Kalliossa ja joutui taloudellisiin ongelmiin.

Tykki toteaa, että esimerkiksi lapsuudesta ja vanhoista parisuhteista puhuminen oli aluksi vaikeaa, mutta Sami Kuuselan kannustamana hän päätti avautua.

”Muutama päivä ennen kirjan julkaisua alkoi hikoiluttaa. Ajattelin, että mitä hittoa sitä on tullut tehty, että nyt se äitikin lukee kirjan, jossa puhutaan pilvenpoltosta ja muusta”, Tykki naurahtaa.

Tykin mukaan kirja on parantanut Happoradion jäsenten välejä. Tunnelma keikkabussissa on nyt parempi kuin pitkiin aikoihin.

”Sami kyseli meiltä kaikilta kommentit toisistamme. Emmehän me suomalaiset äijät kertoisi toisillemme sellaisia keikkabussissa. On hienoa, että rakkaudentunnustukset jaetaan kirjassa.”

Kirjassa on neljä Aki Tykin itsensä kirjoittamaa lukua, jotka hän lukee myös äänikirjassa. Äänikirjan tekeminen oli hänelle jännittävä ja avartava kokemus.

”Ääneni käheytyy nopeasti, jos minua alkaa jännittää. Kirjan äänittäminen alkoi aamukymmeneltä. Edellisenä iltana menin työhuoneelle laulamaan ja huomaan hieman punaviiniä. Tällä tavoin sain äänen sopivasti paineeseen.”

Tykki on itsekin äänikirjojen suurkuluttaja. Hän laskee kuunnelleensa viime vuonna kaksikymmentä äänikirjaa..

”Kuuntelen tällä hetkellä Esa Niemisen elämäkertaa On elämä laulu. Elämäkerrat toimivat kuunneltuina tosi hyvin. Kun kuuntelin Täällä Pohjantähden alla -teosta, se oli paljon vaikeampaa, koska kuuntelemiseen piti keskittyä ihan eri tavalla, että pysyisi kärryillä.”

Tykki saa lähes päivittäin palautetta Pohjalta-kirjasta.  Myös oma äiti, joka on itsekin äänessä kirjassa, piti lukemastaan.

”Äiti ei malttanut odottaa, että saa kirjan minulta julkaisua seuraavalla viikolla, kun tulemme Joensuuhun keikalle. Hän osti kirjan heti julkaisupäivänä ja luki sen yhdeltä istumalta. Hän soitti perään ja kävimme hyvän keskustelun.”

Pohjalta on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele tai lue näyte Elisa Kirjasta.

Lue myös: Happoradion bändihistoriikki on herkkä ja huikea kasvutarina junantuomasta bändistä, joka hakkasi vuosia musabisneksen ovia rystyset mustina: ”Olisi ollut järkevä ja aikuinen päätös luovuttaa”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone