Sami Hedberg on Konttorin kunkku

Brittiläinen kulttisarja The Office räjäytti kertaiskulla kliseen nukkavierun toimiston tylsästä arjesta. Ricky Gervaisin kirjoittama ja esittämä toimistopäällikkö David Brent toimi mikroyhteisönsä liikkeellepanevana voimana, niin hyvässä kuin varsinkin pahassa. Ylimielisen röyhkeä mutta samalla kaikkien kaveri, omasta mielestään maailman hauskin mutta samalla epävarma omasta paikastaan. Brent onnistui aina laukomaan vääriä sanoja juuri väärällä hetkellä. Epäkorrekti olisi sopinut Brentin toiseksi nimeksi.

Sarjaa tehtiin vain kaksi tuotantokautta. Jenkkiversion pomona nähtiin Steve Carell, joka oli roolissaan fyysisempi ja meluisampi. Carell oli viihdyttävä mutta kovin erilainen verrattuna Gervaisin poikamaisen vastuuttomaan toimiston virtahepoon.

Kun huhu suomalaisesta Konttori-versiosta levisi mediassa, allekirjoittanut näki mielessään toimistopäällikön tuolilla joko Ismo Leikolan tai Sami Hedbergin. Kun tieto Hedbergin valinnasta julkistettiin, olin viittä vaille varma projektin onnistumisesta. Tärkeä pala oli kuitenkin vielä irrallaan. Vaikka Gervaisin kenkien täyttäjä on sarjan ehdoton moottori, taustalle oli löydettävä osaavat siipimiehet.

Nimittäin alkuperäisessä sarjassa nähtiin ”taistelevina virtasina” lyömätön parivaljakko, Martin Freeman ja Mackenzie Crook. Kaksikon keskinäiset rajariidat ovat suorastaan klassista työpaikkasäätämistä.

Yöunien menetys oli turhaa sillä sarjaan löydettiin mainio parivaljakko toistamaan edellämainitun kaksikon henkilökemiaa. Pyry Äikään esittämä Timo ja Antti Heikkisen näyttelemä Jaakko toimivat taisteluparina hykerryttävänän kiitettävästi. Muutenkin sivurooleihin on löytynyt yllättävän päteviä ja osin tuoreita kasvoja.

Mutta entä Sami, miten sujuu Samilta ricky gervais? Vaikka Hedberg on kertonut haastatteluissa, ettei ole lähtenyt kopiolinjalle, Hedberg on paras mahdollinen suomalainen hahmo Gervaisin tyhjäksi jättämiin kenkiin. Se on vain yksi mielipide mutta allekirjoittaneen tuomio on vahva A+.

Hedberg heittää tuttuja Gervais-maneereja mutta erityisesti tuttuja Hedberg-ilmeitä. Tuttuja kuvioita vaikka Luokkakokous-leffoista. Tässä tapauksessa on mainittava, että alkuperäistä lainaillaan juuri sopivassa määrin. Hedbergin toimistopomo on Gervaisia herkempi ja ehkä aavistuksen korrektimpi. Vauhtiin päästyään Suomi-versioltakin irtoaa mainiosti.

Kotimainen Konttori on tiukasti sidottu alkuperäiseen sarjaan. Gervais on pitänyt lankoja käsissään ja käyttänyt studio-Hitlerin viimeistä käskyvaltaa. Ennen Suomi-sarjan tarkastelua mieleenpalautetut alkuperäisen Office-sarjan vitsit ja sutkautukset toistuvat suomen puheella mutta yksityiskohdan ei sovi antaa häiritä. Toimikoon alkuperäinen referenssinä sillä kotimainen tuotos pärjää omillaan.

Varsinkin ensimmäisen jakson jälkeen. Jo toisessa jaksossa päästään vapaammin revittelemään, jää sulaa ja kunnioittava jäykkyys häviää. Toimiston sairastumisaallon käsittely johtaa mainioon ”Walking dead” -kohtaukseen. Kolmannessa jaksossa suvaitsevaisuuskoulutus on epäkorrektille pomolle kova paikka ja Hedberg intoutuu vetämään mainion vapaatyylisen soolon!

Suomalainen Konttori on ilonamme, kippis sille. Hedbergille toivoisi vapaampaa ”freestyle”-irtiottoa mutta rajoitukset ovat ymmärrettäviä. Formaatti rajoittaa mutta antaa samalla selkänojaa. Toivotaan sarjalle pidempää ikää kuin alkuperäiselle. Nimittäin herkullisista henkilöhahmoista on varaa puristaa huomattavasti enemmän kuin vain kahden kauden naurut.

J.A.Kaunisto

 

Konttori-sarjan voi katsoa kokonaisuudessaan Elisa Viihteen Aitio-ohjelmakirjastosta tai jakso kerrallaan vuokraamosta.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 kommenttia

  1. Hyi saatana. Joku vielä maksaa palkkaa tän jutun kirjottajalle eli ton paskan mainostajalle

  2. Hedberg on hyvä ”ihan oikea näyttelijä”. En osaisi kuvitella ketään muuta ko.rooliin

  3. Aivan täyttä tuubaa, eikä Hedbergiä jaksa enää sekuntiakaan. Millähän arvostelija on ostettu?

Kommentit suljettu.