Pukusuunnittelijan työ vaatii mielikuvitusta ja sosiaalisuutta – ”Hienointa on nähdä, kuinka vaatteet herättävät roolin osaltaan henkiin”

pukusunnittelija 5 (2)

Pukusuunnittelija Ninna Päiväläisen työn jälkeä nähdään uudessa Kaikki oikein -elokuvassa ja Kolmistaan-sarjassa. Ammatissa vaaditaan mielikuvitusta, heittäytymistä ja ennen kaikkea ryhmätyötaitoja.

Ninna Päiväläinen on työskennellyt alalla vuodesta 2005. Hän suunnittelee näyttelijöiden puvut ja asusteet elokuviin ja sarjoihin. Pukusuunnittelijan tehtävänä on luoda tarinaan oikeanlaista tunnelmaa ja tukea roolityötä.

Suurin osa työstä on etukäteisvalmistelua. Se alkaa jo esituotantovaiheessa kauan ennen kuvausten alkamista.

”Jokaisella pukusuunnittelijalla on oma tapansa tehdä suunnittelu, mutta varmasti jokaista yhdistää se, että työ lähtee liikkeelle käsikirjoituksesta. Millaisesta tarinasta on kyse, minkälaisia rooleja se sisältää.”

Luettuaan käsikirjoituksen moneen kertaan, hän keskustelee ohjaajan, näyttelijöiden, maskeeraajan ja lavastuksen kanssa siitä, että millaisena he näkevät roolihahmot.

”Koska on kyse mielipiteistä, puvustuksessa ei ole varsinaisesti oikeaa tai väärää. Vaan miten kukin luo oman mielikuvan roolista. Siksi on tärkeä kommunikoida eri osastojen kanssa. Tärkeintä on löytää yhteinen sävel toteutukseen.”

Päiväläisen mukaan roolien vaatekaapit vaihtelevat tai muuttuvat sen mukaan mitä tarinassa ja käsikirjoituksessa tapahtuu. Välillä paljonkin, välillä jonkin roolihahmon vaatteet ei vaihdu kertaakaan.

Hän suunnitteli puvustuksen tammikuussa ensi-iltansa saavaan Kaikki oikein -elokuvaan. Leffa kertoo pariskunnasta, joka voittaa lotossa 15 miljoonaa euroa.

Kaikki oikein -elokuva oli siitä erikoinen työtehtävä, että siinä tapahtuu selkeä elämänmuutos: pariskunta äkkirikastuu.

”Mietimme ohjaajan Lenka Hellstedtin kanssa pitkään, että miten lottovoitto näkyy pariskunnan pukeutumisessa vai näkyykö sen ollenkaan? Elsa Saision esittämä Eevi lähtee voittorahat saatuaan vaateostoksille, kun taas hänen miehensä Kari (Antti Luusuaniemi) käyttää rahansa muihin asioihin. Myös tässä tapauksessa puvustaminen perustui roolihahmojen luonteisiin.”

pukusuunnittelija 6 (2)
Päiväläinen ja Lauri Tilkanen Kolmistaan-kuvauksissa viime kesänä.

Pukusuunnittelijan työ edellyttää luovuutta, heittäytymiskykyä ja sosiaalisuutta. Kaiken pohjana on vankka ryhmätyö.

Vaatteet kerätään ja hankitaan sen mukaan mitä rooli vaatii.  Vaatteita hankitaan niin tavan vaatekaupoista, sponsoreilta kuin kirpputoreilta.

”Tykkään itse kierrellä kirppareita ja secondhand-liikkeitä. Tänä päivänä niistä löytyy laajasti mitä vain. Tärkeintä on saada vaatteista mahdollisimman realistisen näköisiä aina kunkin rooliin sopiviksi. Joskus uusia vaatteita patinoidaan käytetyn näköisiksi, joskus rooli nimenomaan vaatii ihan bränikän ja uuden näköisen vaatetuksen.”

kolmistaan sarja (2)
Kolmistaan-sarjan pääosissa on kolme kaupunkilaishipsteriä, joten pukusuunnittelija sai käyttää mielikuvitustaan ja luoda hahmoille persoonallisen vaatetuksen. Ninna Päiväläisen mukaan lopputulos on ”London undergroundia” ja vintagea.

Pukusuunnittelijan työ seuraa mukana myös vapaa-ajalle. Päiväläinen sanoo ”skannaavansa tiedostamatta” ihmisten pukeutumista.

”Pääni saattaa kääntyä herkemmin ja uskallan katsoa ihmisiä hyvällä. Joskus olen pysäyttänyt persoonallisesti pukeutuneen ihmisen kadulla ja pyytänyt lupaa kuvan ottamiseen.”

”On kivaa, että nykyisin ihmiset tuovat entistä rohkeammin esille omaa persoonaansa massoista välittämättä. Tärkeintä on, että ihminen tuntee olonsa mukavaksi vaatteissaan.”

Päiväläinen on itseoppinut pukusuunnittelija. Ensin hän eteni harjoittelijasta puvustajaksi ja viimeiset seitsemän vuotta hän on työllistänyt itsensä pukusuunnittelijana.

pukusuunnittelija 2
Ninna Päiväläinen ja Eero Ritala vetäisivät yllensä samanlaiset paidat Kolmistaan-sarjan kuvauksissa.

Ammattikunta on Suomessa pieni. Pukusuunnittelijaksi voi opiskella muun muassa Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa.

”Työhön liittyy paljon asioita, joita muut eivät osaa ajatella. Usein mielletään, että pukusuunnittelija menee kauppaa ja ostaa vaatteet näyttelijöille. Mutta pelkästään käsikirjoituksen purkaminen saattaa kestää viikon. Tarinasta on eriteltävä jokainen rooli ja kohtaus. Sitten niistä jokaiselle on suunniteltava sopiva vaatetus.”

Päiväläisen mukaan työn hienoimpia hetkiä on nähdä kuinka oma työ ja vaatteet herättävät roolin osaltaan henkiin. Nähdä kuinka koko työryhmä ja eri osastojen yhteistyö on loksahtanut yhteen ja se toimii.

Joskus kokonaisuus loksahtaa kohdalleen yhden näyttelijän pukeman vaatekappaleen avulla.

Pukusuunnittelijan ammatissa yksikään työpäivä ei ole samanlainen.

”Kyse on aina uudesta mielenkiintoisesta tarinasta, jota lähdetään hyvällä yhteistyöllä ja porukalla työstämään ja visioimaan ihmisille esitettäväksi.”

Pääkuvassa Ninna Päiväläinen (keskellä) juttelee Kaikki oikein -elokuvan kuvauksissa näyttelijä Elsa Saision ja puvustaja Teija Rissasen kanssa.

Kameran takana -juttusarjassa kerrotaan elokuva-alalla työskentelevien ihmisten ammateista.  Ensimmäisessä osassa Hanna Virolainen kertoi linjatuottajan työstä. Lue juttu täältä.

Kuvahaun tulos haulle kolmistaan mesta.net

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone