Elisa Viihde Viaplayssa julkaistiin kotimainen komediauutuus: ”Kioski on mainio paikka sitcomille” – lue arvostelu

Uusi kotimainen tilannekomediasarja Kioski tuli katsottavaksi Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun sunnuntaina.

Kioski on mainio paikka sitcomille, sillä tiukasti rajatussa tilassa tapahtumien rytmittäminen ja toiminnan tiivistäminen sujuu luontevasti. Kioskin tiskillä ratkotaan ihmiselämän ongelmia samalla intensiivisyydellä kuin baaritiskillä konsanaan.

Ehkä jotain samaa ovat miettineet Jari Volanen ja Pirjo Lonka kehittäessään Janne Reinikaisen ohjaamaa Kioski-sarjaa. Kun kokonaisuuteen saadaan vielä kipinöivää kitkaa ristiriitaisella ihmissuhdedynamiikalla, ainekset Konttorin siirrolle kioskiympäristöön ovat kasassa. Kun puhutaan Konttorista (The Office), tärkeänä elementtinä tapahtumien pitää kasvaa mitättömästä hiekanjyvästä täyteen hiekkamyrskyyn aivan huomaamatta.

Vastaavaa tapahtumien eskaloitumista koetaan uutuussarjassa Kioski. Kun tavalliset arkiset asiat paisuvat toistuvasti elämää suuremmiksi ongelmavyyhdeiksi, katsojan tehtäväksi jää etsiä hyvä asento ja laskea sekunteja seuraavaan räjähdykseen.

juttu jatkuu…

Kioskin päämoottoreina nähdään Lotta Kaihuan esittämä Raisa ja Paavo Kinnusen hahmottelema Tane. Lähes nelikymppinen Raisa on tunnollinen ja asiakaspalveluhenkinen jokaisen työpaikan luottohenkilö, kun taas Tane on vain kioskilla töissä – väliaikaisesti ja ehdottomasti ilman pidempää sitoutumista. Kaksikon välille on helppo löytää erimielisyyden aiheita – kitkaa syntyy niin asiakaspalvelusta, säännöistä kuin käytännöistä. Oman mausteensa kioskin arkipäiviin tuovat nurkissa notkuva vartija (Ylermi Rajamaa) ja pomomies Baler (Bruno Puolakainen). Kioskin asiakkaina nähdään mm. Kari Hietalahti, Leena Uotila, Pirjo Heikkilä, Minna Haapkylä sekä Jukka Rasila.

Yksi sarjan parhaita hetkiä on Tanen järjestämä makkaraselkkaus, jossa huono-onnista makkaranostajaa esittää Santtu Karvonen. Asiakkailta kommentteja keräävä ”hymynaamalaite” muodostuu niin ikään varsinaiseksi hullujen tilanteiden moottoriksi.

Murto tuo puolestaan kioskille toksisen alfauroksen turvallisuusasiantuntijan hahmossa. Hersyvää tilannetajua esittelee myös Tanen tilanteen pakosta järjestämä ”feikkimurtoyritys”. Entä lottokupongin täyttämisestä paisuva jakson mittainen hässäkkä, jossa käsitellään tyhjentävästi myös Tinder-deittailun sudenkuopat. Yllättävä pesti lastenhoitajana tuo pääkaksikolle lapsiperheen ilot ja surut puolen vuorokauden pikakelauksella.

Lotta Kaihua on Raisan roolissa aivan suvereeni. Tanen hahmoa esittävä Paavo Kinnunen ei yllä vastaavaan lentoon, mutta Femmakiskapomoa esittävä Bruno Puolakainen on aivan mainio. Baler varastaa jokaisen kohtauksen ja Balerille voisi suunnitella jo omaa sarjaa. Myös Leena Uotilan vierailut valittavana asiakaana ja Pirjo Heikkilän sitruunan niellyt hahmo tuovat Kioskiin hellävaraista huumoria.

Kioskissa on ainesta kulttisarjaksi. Saammeko parin vuoden kuluttua katsoa ensin ruotsalaista versiota ja sitten amerikkalaista tuotantoa kulttisuosikki Kioskista?

Kioski-sarjan kaikki kahdeksan jaksoa ovat katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone