Kaikki synnit on sarja, joka laittaa ajattelemaan – ”Tähän eivät ruotsalaiset pysty”

kaikki synnit item

Elisa Viihteessä 5.4 julkaistu psykologinen poliisijännäri Kaikki synnit palkittiin  Göteborgin elokuvajuhlien tv-draamakilpailussa parhaasta käsikirjoituksesta. Palkintoraati piti erityisesti sarjan tarinankerronan riskinotosta. Kaikki synnit painottaa psykologista näkökulmaa. Käsikirjoitus pöyhii sovituksen ja anteeksiannon kysymyksiä suljetussa uskonnollisessa yhteisössä. Sarjan mielenkiintoisin mauste on toisena päähenkilönä nähtävä KRP:n rikostutkija Räihä (Johannes Holopainen), joka on entinen lestadiolainen mutta myös homoseksuaali. Räihä joutuu kohtaamaan lapsuuden traumat ja ”entisestä elämästään” tutun uskonnollisen yhteisön paineen matkustaessaan kotiseudulleen penkomaan lestadiolaisten takapihalla tapahtuneita murhia.

All the Sins

Katse suunnataan välittömästi tapahtumien keskiöön eli Pohjois-Pohjanmaalle lestadiolaisten asuttamaan kyläyhteisöön. Kyseessä on tiukasti yhteen paikkaan ja ajatusmaailmaan sijoittuva tarina. Lestadiolaisuus hallitsee kyläläisten elämää ja kollektiivisen kieltämisen tai syyllisyyden taakka on selvästi aistittavissa. Päähenkilöistä eli Räihästä ja hänen paristaan Sanna Tervosta (Maria Sid) kerrotaan vain muutama yksityiskohta ennen siirtymistä suljetun yhteisön piiriin: Räihä pahoinpitelee rakastettuaan (vakuuttavan herkkä Hannes Suominen) ja irtosuhteita harrastava räväkän oloinen aikuinen nainen Tervo kipuilee omien perhekoukeroidensa kanssa.’

Sarjassa käännytään, jopa käperrytään nopeasti sisäänpäin. Käsikirjoittajat onnistuvat sulkemaan tehokkaasti ulkomaailman taakseen. Ainoat kytkökset uskonyhteisön toiselle puolelle ovat Räihän miesystävä ja Tervon äidistään etääntynyt tytär.

All the Sins

Uskonyhteisön kaksi napamiestä on löydetty surmattuna. Kolmas katoaa heti sarjan alkuvaiheissa. Murhien tekotapa viittaa rituaaliseen tekoon. Etsiväkaksikon eteen marssitetaan ilmiselvät kriisipesäkkeet eli alueelle kauppakeskusta puuhaava lipevä kauppias, vapaa-ajattelijoiden epävakaata radikaalijoukkoa johtava kovan onnen kundi sekä Lähi-idästä tulevat pizzayrittäjät. Lopulta epäilynä on puoli kylää mutta varsinkin Räihän oma lestadiolaismenneisyys hämärtää miehen kykyä nähdä riittävän lähelle. Peiliin katsomalla mies löytäisi nopeammin vastauksia.

 Sarja etenee sopivan verkkaisesti mutta jatkuvasti otettaan kiristäen. Taustat selviävät pala palalta. Kauppakeskusta puuhaava virnistelevä häntäheikki soutaa ja huopaa hengellisen porukan vastavirrassa, vapaa-ajattelijat suunnittelevat suuria lestadiolaisten harjoittaman henkisen sorron lopettamiseksi ja pizzayrittäjillä on keskinäisten kähinöiden lisäksi outoja bisneksiä. Sarjan edetessä katse kiinnittyy kuitenkin päähenkilöiden henkiseen Jaakobinpainiin. Molemmat etsivät sovitusta ja anteeksiantoa – Räihän matka oman psyykkeensä pimeisiin puoliin jatkuu koko sarjan ajan.Lestadiolaisten yhteisö piirtyy alleviivaavan ilottomana ja sulkeutuneena henkisenä vankilana. Lopulta yhteisön paine tuntuu nielaisevan pääparin sisäänsä.
Ennakkokatselun perusteella sarjan neljännen jakson kohdalla saadaan iso pyörä pyörimään. Syyllisiä alkaa olla nipussa jo haitaksi asti ja tapahtumat vyöryvät eteenpäin sujuvasti. Neljännen jakson jälkeen sarjan katsomista on vaikea, jopa mahdotonta lopettaa!
Käsikirjoittajilla on kuitenkin varattuna katsojille yllätys. Kaiken aikaan ankeuden alhossa liikkunut sarja saa ylleen lopullisen surupuvun ja sulkeutuneen yhteisön sisällä nähdään odottamaton purkaus.
All the Sins
Kaikki synnit on sarja, joka laittaa ajattelemaan. Käsikirjoitus heittelee ilmoille lukuisia ”mediaseksikkäitä” kysymyksiä muukalaisvihasta, lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, eriarvoisuudesta ja uskonnollisen yhteisön yksittäiseen henkilöön kohdistamasta vallankäytöstä – monen muun lisäksi. Vaikka sarja alleviivaa ja kärjistää, katsojalle jää runsaasti mahdollisuuksia samaistua tai etsiä ajatuksilleen uutta suuntaa.
Näyttelijöistä Räihän roolissa nähtävä Johannes Holopainen on vakuuttava. Holopaisen luonnostelema sisäisesti rikkinäinen poliisi uskaltaa itkeä ja olla heikko mutta miehessä on kuitenkin kaikki hyvän etsivän ominaisuudet. Maria Sidin kovan kuoren kasvattanut sinkkupoliisi jää aluksi Holopaisen jalkoihin mutta sarjan edetessä rooliin saadaan uskottavampaa eletyn elämän rosoista virtaa.
Hannes Suomisen rooli jää ajallisesti vähäiseksi mutta Holopaisen ja Suomisen yhteisissä kohtauksissa on kemiaa. Suominen piirtää herkällä otteella. Kreetta Salmisen esittämällä Leenalla on sarjan kahdessa viimeisessä jaksossa niin vahvoja kohtauksia, että Salmisen tuskaiset kasvot jäävät kummittelemaan.
All the Sins
Kaikki synnit tarjoilee suljetun yhteisön eksotiikkaa ja varsinkin ulkomaalaiselle sarjan läpitunkematon synkkävireisyys lienee todella omaperäistä. Tähän eivät ruotsalaiset pysty! Sarjan vahvuus on psykologisissa ristiriidoissa, joiden aiheuttamat jännitteet eivät tarvitse rinnalleen äärimmäistä väkivaltaa. Sarjan viimeinen jakso on melkoinen tunteiden vuoristorata ja osoitus siitä, että pahimmat kauheudet tapahtuvat pään sisällä. Aina ei tarvitse veristä silppomista painostavan väkevien ja raadollisten tapahtumien katalysaattoriksi.
Kaikki synnit -sarjan kaikki kuusi jaksoa ovat katsottavissa Elisa Viihteen Aitiosta.
Teksti: J.A Kaunisto
Kuvat: Hannele Majaniemi
Katso traileri alta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone