Huone 301 -sarjan arvio: ”Käsissä on todellinen kotimainen jännäritapaus”

Elisa Viihteen alkuperäissarja Huone 301 pyörittää jännitystarinoissa hyväksi todettua kysymystä – kuinka pitkälle olet valmis menemään suojellaksesi rakkaimpiasi? Lisäksi koston teeman ympäriltä löytyy aina herkullisia näkökulmia.

Kahden aikatason jännitteillä pelaavassa sarjassa seurataan Kurtin perheen pimeää salaisuutta ja sen seurauksia. Menneisyydessä vaanii iso murhenäytelmä, jonka käänteet eivät kestä päivänvaloa.

Nykypäivään siirrettynä tapahtumat etenevät kostojännärinä. Brittiläisen Kate Ashfieldin käsikirjoittama tarina etenee luontevasti hyppien nykypäivän ja vuosikymmenen takaisten tapahtumien keskipisteessä. Menneisyyttä kuvaavissa jaksoissa seurataan kohtalokasta kesää, jonka jälkeen mikään ei ole ennallaan. Nykypäivän tapahtumat laajenevat kesäpaikan ympäristöstä Kreikan saarille asti.

Menneisyyden jaksoissa porukka on yhdessä tiiviissä pihapiirissä, tuoreempi tarina hajoittaa tekijäjoukon kauhutarinoista tutulla tyylillä. Aikatasojen välillä syy-yhteydet avautuvat matkan varrella. Nykypäivän jaksoissa paljastetaan vain niin paljon, kuin on välttämätöntä jännityksen kasvattamiseksi ja toiminnan selittämiseksi. Tiivis leikkaus kasvattaa klaustrofobista tunnelmaa.

Ennakkokatselun perusteella Mikko Kuparisen ohjaama sarja lähtee liikkeelle hieman verkkaisesti mutta kuin huomaamatta ajatus kääntyy yksinkertaisesta kostojuonesta monimutkaisemmille tarinapoluille. Viimeistään kolmannen jakson kohdalla tiivistyvä tempo ja toiminnan rytmittäminen molemmille aikatasoille, aiheuttaa jännityksen kohoamisen toiseen potenssiin. Kolmannessa jaksossa paljastetaan sarjan liikkeellepaneva salaisuus – jakson päättyessä sarjan kiinnostavuus on myös viritetty huippuunsa. Käsikirjoittajat onnistuvat esittämään auki olevia kysymyksiä kiitettävän runsaasti ja katsojalle jätetään käteen vain kertaalleen katsottuja kortteja.

Juttu jatkuu…

Room+301_Jussi+Vatanen,+Viljami+Lahti,+Jarkko+Lahti

Tiivis ja riittävän nopeatemponen kerronta vaati paljon myös näyttelijöiltä. Perheen patriarkkana Antti Virmavirta on sarjan kantavia voimia. Jussi Vatanen on parempi pulloon tarttuvana surkimuksena kuin nykypäivän jaksojen takakireänä pukumiehenä. Tuntemattomasta sotilaasta tutun Andrei Alénin sekä Kreeta Salmisen roolihahmot jäävät valitettavan värittömiksi. Myös Leena Pöysti unohtuu välillä Syke-sarjan kulisseihin, mutta kapinoivaa naapurin poikaa esittävä Supermarsu-leffasta tuttu Viljami Lahti onnistuu välittämään onnistuneesti pinnan alla kuplivaa raivoa ja näköalattomuutta. Myös nuorukaisen isää esittävä (myös elävässä elämässä isä-ja poika -parivaljakko) Jarkko Lahti yrmyilee muutaman kerran vakuuttavasti. Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa loistanut Linnea Skog unohtuu kolmessa ensimmäisessä jaksossa vielä taka-alalle.

Ennakkokatselun perusteella Huone 301 antaa lupauksia piinaavan jännityksen huipentumasta. Nopeatempoinen ja oivallisesti rytmitetty leikkaus antaa katsojalle kaiken aikaa uutta pähkinää purtavaksi. Tarinan jatkuessa pääosaan nousee uskottavuus – jos käsikirjoittavat onnistuvat pitämään tarinan suurinpiirtein maan pinnalla, käsissä on todellinen kotimainen jännäritapaus.

Teksti: J.A. Kaunisto

Huone 301 -sarjan neljä ensimmäistä jaksoa on katsottavissa Elisa Viihde Aitiosta. Loput kaksi jaksoa julkaistaan 26.12.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone