Uutuuskirja Knutbyn murha on karmea tositarina helluntailahkon uumenista – ”vie lukijan kärpäseksi suljettujen kamarien kattoon”

Peter Gembäck & Annika Sohlander: Knutbyn murha – Seurakunnasta kultiksi (2022, Docendo, )

Ruotsalaisen Peter Gembäckin (kuvassa) omakohtaisiin kokemuksiin perustuva muistelmateos, Knutbyn murha – seurakunnasta kultiksi, kertoo karmaisevan tarinan kristillisen kultin sisäpiiristä. Ulkokultainen helluntaiseurakunta, jossa uudet tulijat toivotettiin tervetulleiksi taivaallisen juhlavasti ja lämpimästi, kätki sisäänsä toksisen manipuloivan, hierarkisen, vangitsevan ja väkivaltaisen kulttuurin. Teoksen kirjoittamisessa Peter Gembäckin apuna on toiminut toimittaja Annika Sohlander.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Uppsalan lähistöllä olevaan pieneen Knutbyn kuntaan, jossa murhakohun keskelle joutunut karismaattinen Kristuksen morsiamen seurakunta syntyi 90-luvulla, saavutti suurta suosiota, joutui kaaokseen, ja kuihtui lopulta pois vuonna 2016. Kirjassa taustoitetaan aluksi helluntailiikkeen historiasta, sen saapumisesta Ruotsiin, ja liikkeen kulta-ajoista 1980-luvulla, jolloin siihen kuului Ruotsissa arviolta 100 000 jäsentä. Sitten pureudutaan tähän tosielämän trilleriin, jonka kautta lukija pääsee kurkistamaan eriskummallisen lahkon kulissien takaiseen elämään. Kerronta vie lukijan aivan iholle, kärpäseksi suljettujen kamarien kattoon.

Knutbyn helluntaiseurakunnan ydinryhmän jäseniin tutustutaan yksitellen, ja kaikki perustuu Peter Gembäckin muistikuviin ja terävään analysointiin. Lahkon jäsenistä myös Åsa Waldau, itse Kristuksen morsian, on aiemmin kirjoittanut kokemuksistaan kirjan. Päähenkilöitä taustoitetaan aina lapsuuden perheoloista lähtien. Esiin kaivetaan psykologisia tekijöitä, joilla pyritään selittämään, miksi nämä henkilöt päätyivät lahkoon, ja miksi kukin heistä oli otollista maaperää sen tottelevaisuuskulttuurille. Kerronta maalaa alkuasetelman, miljöön ja henkilögallerian, ja suuntaa askel askeleelta kohti niitä hirveitä tapahtumia, joista lukijalla on ennalta jo enemmän tai vähemmän tietoa: jotkut tullaan murhaamaan, ja tämä kaikki pohjaa tositapahtumiin.

Ydinryhmän kuplassa elettiin manipuloivan alistamisen, mielipuolisen vallankäytön ja rajoittamisen kulttuurissa. Valtapeliä lahkon johtajuudesta käytiin kiihkeästi. Valtikka vaihtoi omistajaa tiuhaan. Johtoporras asui ”Kukkulalla” miljoonatalossa, joka kustannettiin seurakunnan rahoilla. Rahaa virtasi, ja pastorien palkat olivat kovia. Karismasta ja kyvyistä oltiin kateellisia. Muodostettiin klikkejä, ja yritettiin horjuttaa kilpailijoita keinoja kaihtamatta. Millaisia nämä pyhimyksinä seurakunnan edessä esiintyvät miehet ja naiset olivat kulissien takana? Mitä oli ”pyhä rakkaus”, jota harjoitettiin piilossa muilta? Hengellisestä työstäkö vain oli kyse? 

Kirjan luettua ymmärtää paremmin lahkolaisuuden sosiaalista rakennelmaa. Alistamisen mekanismeja läpivalaistaan kattavasti. Seurakunnan jäsenen piti ”murskaantua” useaan otteeseen, ja jättää taakse vanha minuutensa. Välit piti katkaista perheeseen ja sukuun, jos he olivat millään tavalla vaaraksi radikaalille uskolle. Johtohenkilöt vaativat jäseniltä häikäilemättömästi yhä enemmän uhrautumista. Elämää kontrolloitiin hiustyylistä aina kodinsisustukseen. ”Minä tiedän sinua paremmin kuka sinä oikein olet”, saattoi hengellinen johtaja, itse Jeesuksen tasolle nostettu pyhimys todeta, ja sai alamaisensa jälleen taipumaan tahtoonsa.

Kun Peter 11-vuotiaana tuli uskoon, se tapahtui vihreällä nurmella suuressa telttakokouksessa, kun teltan katossa olevasta aukosta hohti palanen sinistä taivasta. Siellä laulettiin, ja ympärillä olevien ihmisten ollessa hurmoksen vallassa, voimakas usko tarttui myös häneen. Hän sai olkapäilleen käsiä, osakseen huomiota, alkoi puhua kielillä, ja koki uudestisyntymisen. Miten kaikesta tästä ihanuudesta päädyttiin vuosien kuluessa niin synkkiin tapahtumiin? Kertojan mukaan Knutbyn tapaus on kuin helluntailiikkeen Tsernobyl. Tarvitut riskitekijät kirjassa kuvatuille tapahtumille ovat olleet uskonnolliseen kulttuuriin sisäänrakennettuina. Knutbyn tapauksessa ne vain pääsivät eskaloitumaan, ja pahasti.

Teksti: Aarne Pohjois-Koivisto

Knutbyn murha on saatavilla Kaj Aallon lukemana äänikirjana. Lue tai kuuntele näyte Elisa Kirja -palvelusta.

Kuva: Sven-Olof Ahlgren

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. ikivanhoja juttuja ei jaksa enää jauhettiin ruotsin tv:ssä vuosia
    kertokaa halosesta ja tuomiojasta ja niiden nato-vastaisuudesta joka on vaarantanut
    suomen turvallisuuden

    niiden siekailut kiinnostaisivat mistä sellainen kumpuaa

Kommentit suljettu.