Stam1na toi Kirjamessuille ripauksen hevimeininkiä – ”Kirjan tekeminen oli sekä terapeuttista että hyödyllistä”

Lemiläinen metalliyhtye Stam1na oli edustettuna Helsingin Kirjamessuilla.

Bändin jäsenet Antti Hyyrynen ja Pekka Olkkonen sekä tietokirjailija Ari Väntänen kävivät keskustelemassa Stam1na – Muistipalatsi (Like) -kirjasta, joka käy läpi koko bändin pitkän tarinan. Kolmikko myös signeerasi kirjoja Otavan messuosastolla.

Ari Väntänen on aiemmin kirjoittanut kehutut teokset Hanoi Rocksista, Apulannasta ja Stonesta. Hän päätyi Stam1na-kirjan tekijäksi Otavan markkinointi- ja viestintäpäällikön Jenni Heitin ehdotuksesta.

Ensialkuun hän kävi läpi bändin tarinaa ja yritti haistella tärkeitä käänteitä tai kipupisteitä, joihin kirjassa pitäisi porautua tarkemmin.

”En tuntenut bändin tarinaa kovin hyvin, joten kirjaa tehdessä pääsi käsiksi uusiin asioihin. Ehkä minua liikutti eniten bändin jäsenten välinen kemia. Arvostus ja ystävyys, joka heidän välillään vallitsee, ovat varmasti heidän pitkän uransa salaisuus”, Väntänen totesi kirjamessuhulinan keskellä.

Antti Hyyryselle tuli yllätyksenä se, kuinka eri tavalla yhtyeen jäsenet ovat kokeneet ja muistavat eri tilanteita ja tapahtumia.

”Tätä voisi verrata siihen, että jos perhehistoriikkiin haastateltaisiin kaikkia perheenjäseniä, niin läheisiltä voisi irrota hyvinkin yllättäviä kommentteja. Tämä kirja oli meille todella tärkeä juttu. Se on avannut monia asioita, joista voimme nyt keskustella keikkabussissa”, Hyyrynen kertoi.

Antti Hyyrynen, Ari Väntänen ja Pekka Olkkonen puhuivat kirjastaan suurelle messuyleisölle.

Hyyryselle kirjan tekeminen oli terapeuttinen kokemus. Haastatteluja tehtiin puolentoista vuoden aikana, kasvotusten treenikämpällä ja puhelimitse.

”Kirjan tekeminen Arin kanssa oli sekä terapeuttista että hyödyllistä. Näimme samalla, että miten ammattilainen voi ottaa haltuunsa helvetillisen määrän informaatiota ja raakaa dataa ja rakentaa niistä yhden sujuvan tarinan. Se vaatii todellisia aivoja.”

Kitaristi Pekka Olkkonen pitää kirjaa hyvin kohteensa näköisenä.

”Huomasin, että kirjassa on paljon valokuvia, joita en ole koskaan aiemmin nähnyt. Ari kirjoitti meistä tosi hauskasti ja kaunistelematta, Ketään ei ole kumarrettu. Sieltä se totuus aika lailla paljastuu.”

Hyyryselle kirjallisuustapahtumissa edustaminen oli tuttua puuhaa, sillä häneltä ilmestyi vuonna 2020 kehuttu esikoisromaani Viimeinen Atlantis (Like). Olkkonen kertoi olleensa ensimmäistä kertaa Helsingin Kirjamessuilla.

Molemmat Stam1na-miehet ovat ahkeria lukijoita.

”Antti on tyrkännyt muille monta kirjaa luettavaksi ja meillä ollut muutenkin kirjanvaihtoa bändin kesken. Homma toimii samalla tapaa kuin hyvien levyjen suhteen, eli jos joku lukee hyvän kirjan, sitä suositellaan muille.”

Stam1na – Muistipalatsi on saatavilla myös Markus Niemen lukemana äänikirjana ja e-kirjana. Tutustu äänikirjaan Elisa Kirjassa. Lue tekstinäyte täältä.

Teksti ja kuvat: Jouni Hirn

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone