Satu Rämö nousi tuntemattomuudesta kirjamessujen suosituimpien kirjailijavieraiden joukkoon: ”Olen vieläkin hieman pöllämystynyt Hildurin suosiosta”

Helsingin Kirjamessujen torstaipäivä käynnistyy vilkkaana. Pitkä jono kiertää WSOY:n messuosastolla. Kymmenet ihmiset hakevat signeerauksia Hildur-kirjoihin. Monet rupattelevat ja ottavat samalla yhteiskuvan kirjailija Satu Rämön kanssa.

Vuosi sitten Satu Rämön ympärillä ei ollut tällaista kuhinaa. Hänen nimensä ei sanonut suurimmalle osalle messukävijöistä mitään, mutta nyt hän oli yksi messutorstain kiinnostavimpia kirjailijavieraita.

Satu Rämön Islantiin sijoittuva esikoisdekkari Hildur ilmestyi kesällä ja nousi nopeasti suosituimpien kirjojen joukkoon. Rämön esikoisdekkari oli syksyyn saakka ykkösenä niin kotimaisen kaunokirjallisuuden painetun kuin sähkö- ja äänikirjojen myyntilistoilla.

Vaikka Rämön useat Islantia käsittelevät tietokirjat ja matkaoppaat olivat olleet suosittuja, esikoisdekkarin suosio löi ällikällä.

Hän muistelee, että viime vuonna kirjamessujen aikaan Hildurin käsikirjoitus oli hänen tietokoneensa tiedostossa odottamassa lähettämistä kustantamolle. Miten tässä näin pääsi käymään?

”On ollut yllättävää, miten kirjasta tuli suosittu niin nopeasti. Minulla oli kirjan suhteen hyvä tunne ja pidin sitä hyvänä. Mutta en olisi uskonut, että sitä myydään kymmeniä tuhansia kappaleita. Se on ihanaa, mutta olen vieläkin pöllämystynyt suosiosta”, Rämö kertoi Mesta.netille messuhulinan tiimellyksessä.

Rämö arvelee, että Hildurin menestyksen taustalla ovat monet asiat, jotka sattuivat tapahtumaan yhtä aikaa. Totuus on, että moni hyvä teos jää vähälle huomiolle.

”Silloin kun monet asiat tapahtuvat yhtä aikaa, voi syntyä tällainen ilmiö. Siinä on joku pieni muuttuja, johon ei itse pysty vaikuttamaan. Olisin tulevaisuudessa tosi varakas kirjailija, jos osaisin suunnitella kaiken valmiiksi ja toistaa ilmiön”, Rämö naurahtaa.

Islantiaiheisten tietokirjojen ansiosta hänellä oli valmiina pieni, mutta innokas lukijajoukko, joka toimi sysäyksenä Hildurin suosiolle.

”Tällaisina poikkeuksellisina aikoina ihmiset kaipaavat elämäänsä viihdettä, joten he lukevat dekkarikirjallisuutta. He haluavat matkustaa mielikuvituksensa voimalla jonnekin muualle”, Rämö arvelee.

Rämö on kirjoittanut valmiiksi Hildurin jatko-osan, joka julkaistaan maaliskuussa 2023.

”Alan kirjoittamaan jo kolmatta osaa. En halua pitää taukoja, koska kirjan aloittaminen on pirun vaikeaa.”

Rämö lukee itsekin rikoskirjallisuutta. Tosin silloin, kun oma kirjotustyö on kesken, hän pitää lukutaukoa, ettei lukeminen vaikuta omaan kirjoittamiseen.

”Olen tykännyt hirveästi Helena Immosen trillereistä. Ne ovat hirveän viihdyttäviä ja hyvin erilaisia kuin omat kirjani. Viime aikoina olen lukenut myös Matti Laineen Elias Vitikka-dekkarisarjaa. Luen mielelläni sarjoja, jottei jää pelkästään yhteen kirjaan.”

Rämö asuu perheensä kanssa Islannissa pienessä kylässä. Hän oli riemuissaan saadessaan tavata lukijoitaan.

”Olin kirjamessuilla myös viime vuonna. Silloin oli vielä rajoituksia. Nyt tuntuu siltä, että kaikki ovat innoissaan kuin vapaina juoksevat vasikat laitumella”, Rämö totesi huvittuneena.

Teksti ja kuvat: Jouni Hirn

Hildur on saatavilla äänikirjana ja e-kirjana. Lue näyte kirjasta Elisa Kirjasta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone