Kesävieras: Riikka Ala-Harja lukee joka kesä teini-iän suosikkiromaaniaan: ”Se on yhä siellä kesämökin hyllyssä”

Kesävieras -juttusarjan vieraana on monipuolinen kirjailija Riikka Ala-Harja, joka julkaisi keväällä Tämä ei ole tv-sarja -romaanin. Kesäkirjavinkit irtosivat kuin apteekin hyllyltä.

”Suosittelen kesälukemiseksi Anna Alangon esikoisromaania Ensimmäinen, joka on ihanan raporttimaisesti kirjoitettu tarina yhden ydinperheen hajoamisesta. Kirjan kieli soi hienolla tavalla ja sen huumori on salakavalan vinoa..”

”Aion lukea tänä kesänä uudestaan Riikka Kaihovaaran Villi ihminen ja muita luontokappaleita -esseekirjan. Siinä käsitellään luontoa ja ilmastokriisistä”, Riikka Ala-Harja aloittaa.

Alkanut kesä on Ala-Harjalle kirjoitusvapaata aikaa. Hän viettää valtaosan kesälomastaan mökillä Pirkanmaan ja Keski-Suomen rajamailla. Monet rakkaat kesämuistot vievät tuolle samaiselle mökille. Ala-Harja ui paljon Längelmävedessä ja hakkaa halkoja.

”15-vuotiaana kävin kesätöissä mökin lähellä olevalla taimitarhalla. Kesäiltoina luin mökissä. Yksi tuolloin lukemistani kirjoista oli Tytti Parraksen Jojo. Se oli viisitoistavuotiaalle aika heviä settiä, koska siinä käsitellään aborttia, mutta toisaalta päähenkilö, nuori opiskelija Jojo on myös itsenäinen ja hauska.”

”Jojo on yhä siellä kesämökin kirjahyllyssä. Luen tai ainakin selailen sitä joka kesä. Äitini osti Jojon syntymäni aikoihin, jolloin myös kesämökki rakennettiin. Jojo herätti ilmestyessään kohua. Sen alkuperäispainoksessa on paksut sivut ja sen aikaista hienoa kansigrafiikkaa”, Ala-Harja kuvailee kesäklassikkoaan.

Ala-Harja on saanut Tämä ei ole tv-sarja -kirjastaan innostunutta palautetta. Tarina, jossa kuusi tutunnimistä naista alkaa suunnitella omaa tv-sarjaa, on naurattanut ja koskettanut eri-ikäisiä lukijoita.

Ala-Harjan laajaan tuotantoonsa kuuluu romaaneja, kuunnelmia, näytelmiä, sarjakuvakäsikirjoituksia ja novellikokoelma. Hän on julkaissut myös kaksi kuvakirjaa ja lastenromaaneja. Seuraavana on luvassa uusi aluevaltaus.

”Alan kirjoittaa ensimmäistä kertaa elämässäni nuorten romaania. Oma tyttäreni kysyi hiljattain, että miksen ole vielä kirjoittanut nuorille. Ajattelin nyt kokeilla ja siitä tulee toivottavasti hauskaa”, Ala-Harja valottaa kesän jälkeisiä suunnitelmiaan.

Tutustu Riikka Ala-Harjan tuotantoon täällä. Aiemmat kesävieras-jutut löytyvät täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone