Raiko Häyrinen kirjoitti Jaakko Ryhäsen vaiherikkaan elämän kirjaksi: ”Tavoitteeni oli tehdä samanaikaisesti viihdyttävä mutta myös syvällinen kirja”

Toimittaja Raiko Häyrinen on kirjoittanut kiitellyn elämäkerran oopperalegenda Jaakko Ryhäsestä. Häyrinen kertoo Mesta.netin haastattelussa myös työstään äänikirjojen lukijana.

Raiko Häyrisen kirjoittama teos Jaakko Ryhänen – minun matkani kertoo mukaansatempaavasti rakastetun basson tarinan lapsuudesta tähän päivään. Kirja kartoittaa Ryhäsen elämää laaja-alaisesti ja vie lukijan oopperalavoilta niiden kulisseihin ja myös yksityiselämän värikkäitä tapahtumia
kouraistaan pintaa syvemmältä.

Olet ansioitunut toimittajana erityisesti henkilöjutuilla. Millainen kokemus muistelmien kirjoittaminen oli?

”Se oli todella hauskaa! Koronan takia teimme kaikki kirjan haastattelut puhelimitse, mutta se ei haitannut yhtään. Nauroimme monesti niin että vatsassa tuntui. Meillä oli alusta lähtien selkeä työnjako: Syyt tulevat sinulle, Jaakko sanoi. Kirjan päätösluvussa Jaakko pohtii elämän rajallisuutta ja jokaista meitä lähestyvää kuolemaa. Kun tein sitä haastattelua puhelimitse, silmäni kostuivat. Tavoitteeni oli tehdä samanaikaisesti viihdyttävä mutta myös syvällinen kirja, joka kuvastaa Jaakon persoonallisuutta.”

Jaakko Ryhänen on yksi Suomen tunnetuimmista oopperalaulajista.

Olet haastatellut Ryhästä useasti vuosien mittaan ja olet myös oopperaharrastajana tutustunut hänen töihinsä. Millaista yllättävää tai mieleenpainuvaa nousi esille kirjaa tehdessä?

”Jaakko on pitkästä ja menestyksekkäästä urastaan huolimatta säilyttänyt kyvyn asettua fanin asemaan. Niinpä hänellä ei ole mitään kynnystä tunnustaa, että joku toinen laulaja on todella kova luu ja fanittaa tätä. Jaakko osaa myös tunnustaa omat heikkoutensa ja nauraa itselleen. Tässä kirjassa hän kertoo ensimmäistä kertaa julkisesti ristiriidoistaan pitkäaikaisen ystävänsä Jorma Hynnisen kanssa. Molempien suuruudesta kertoo se, että he paljastavat nämä hankaukset mutta pystyvät ne ylittämään. Aiemmin Kansallisoopperan historiasta kertovissa teoksissa ei ole tullut esiin, millaisia ristiriitoja oopperassa oli 1980-luvulla.”

Minä-muotoon kirjoitettu teos kertoo kovasta työstä ja vaatimustasosta, jota oopperalaulajalta vaaditaan. Millaista palautetta olet saanut kirjasta?

”Toistaiseksi kaikki saamani palaute on ollut erittäin myönteistä. Kirjaa on myös luonnehdittu erilaiseksi elämäkerraksi ja Jaakon näköiseksi, kuten tarkoitus olikin.

Olet toiminut äänikirjojen lukijana. Äänikirjojen suosion noustua hyville lukijoille riittää takuulla töitä. Millaista työtä äänikirjojen lukeminen on?

”Lukijana tavoitteeni on välittää kirjan sisältö kuulijalle. Ääneni tai esittämiseni ei saa mitenkään asettua sisällön ja kuulijan väliin häiritsemään sisällön välittymistä. Siksi lukeminen vaatii täydellistä keskittymistä. Parhaimmillaan lukeminen on myös hyvin antoisaa, kun pääsen lukemaan loistavana pitämääni kirjaa, jonka muutenkin lukisin. Tietenkään näin ei ole aina, mutta se ei saa kuulua äänestä mitenkään.”

Miten valmistaudut luku-urakkaan?

”Lukija ei ehdi lukea kirjaa etukäteen, joskus teksti tulee kustantajalta vasta samana päivänä kun nauhoitukset alkavat. Jos suinkin mahdollista, selvitän etukäteen kirjan genren ja vilkaisen lyhyesti sen sisältöä. Käännösfiktiossa saatan kuunnella näytteen ulkomaisesta äänikirjaversiosta. Lukemiseen fyysisenä suorituksena valmistaudun lyhyellä lämmittelyllä ja yleisesti huolehtimalla äänihygieniasta sekä riittävästä unesta.”

Elämäkertoja ja muistelmia julkaistaan ennätykselliseen tahtiin. Mitkä elämäkertakirjat ovat tehneet sinuun suuren vaikutuksen?

”Saksalaisen Ronald Rengin ”Spieltage” (englanniksi Match Days), joka on sekä jalkapalloilija/valmentaja Heinz Höherin elämäkerta että Saksan jalkapallon Bundesliigan historia on loistava. Thomas Hauserin ”Muhammad Ali, His Life and Times” (Muhammad Ali – Suurin ja kaunein) on suullisen historian muotoon kirjoitettu upea elämäkerta tästä suuresta urheilijasta. Nämä ovat mielessäni päällimmäisinä olevia täysosumia, vaikka olen toki lukenut paljon muita, erinomaisia elämäkertoja.”

Kuinka kirjallinen urasi jatkuu tästä edespäin?

”Minulla on pari kirjaideaa, jotka toivon voivani tehdä tulevaisuudessa. Tämän vuoden puolella tuskin pääsen kuitenkaan alkuun.”

Jaakko Ryhänen – minun matkani on saatavilla e-kirjana Elisa Kirja -palvelusta. Lue näyte täältä.

Raiko Häyrinen on erityisesti henkilöjutuillaan ansioitunut helsinkiläinen toimittaja ja oopperaharrastaja. Hän toimii myös äänikirjojen lukijana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone