Pirjo Heikkilä löysi äänikirjojen lukemisesta mieluisan työn: ”Kivointa on, kun löytää lukemiseen oikean tasapainon”

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Pirjo Heikkilä tähdittää Elisa Viihteen uutta Ei haukku haavaa teekomediasarjaa. Hän esittää sarjassa perheenäitiä, joka anoppi kuolee ja palaa takaisin perheeseen löytökoirana.

Kun koronapandemoa alkoi maaliskuussa, näyttelijöiden työt loppuivat kuin seinään. Heikkilä on ollut moneen kollegaansa verrattuna onnellisessa asemassa, sillä töitä on riittänyt äänitöiden parissa.

Hän on tehhnyt mainoksia, podcastia ja lähiviikkoina luvassa on myös äänikirjojen lukemista.

”Äänikirjojen lukeminen on uusin aluevaltaukseni. Aloitin sen puolitoista vuotta sitten. Se on hirveän leppoisaa hommaa. Saan äänitellä kopperossa yksikseni ja omaan tahtiin”, Pirjo Heikkilä toteaa.

Heikkilän lukemia äänikirjoja ovat muun muassa P.S. Rakastan sinua (Cecilia Ahern), Nainen valkoisissa (Cecilia Samartin) ja Hopeatie (Stina Jackson). Hänen ääntä kuullaan myös muutamissa Muumi-kirjoissa.

Äänikirjojen lukeminen on oma taitolajinsa, joka vaatii perehtymistä  teoskohtaisesti.

”Kivointa koko hommassa, kun saa etsiä lukemiseen oikeanlainen tasapainon, että ei lue kirjaa liian eläytyen, mutta ei myöskään liian aneemisesti. Tietysti makuja erilaisia. Jotkut kuulijat haluavat, että lukija eläytyy hyvinkin vahvasti tekstiin. Ajatuksen on pysyttävä selkeänä ja tulisi välttää ylinäyttelemistä”, Heikkilä puntaroi.

Heikkilä lukee kirjoja laidasta laitaan. Hän ei osaa nimetä mielekkäintä kirjallisuuslajia.

”Tällä hetkellä minulla ovat kesken  Pirjo Hassisen Parit sekä Saku Tuomisen ja Anna-Mari Heikkilän kirja Uskonko. Tällä hetkellä luen pääsääntöisesti vain silloin, kun äänitän äänikirjoja.”

Heikkilä esiintyy myös podcasteissa. Huhtikuussa Yle Areenassa alkoi Naisen kosto -niminen popdcast-sarja.

Koronapandemian alettua Heikkilä viritti kotiinsa peitoista ja tyynyistä oman äänitysstudion ja alkoi tehdä kirja-aiheista podcastia. Siinä hän lukee vanhoja kirjoja ja lisää väliin omia kommenttejaan. Heikkilän mukaan Podcastissa luettavat kirjat ovat ikivanhoja, joten niitä eivät sido tekijänoikeudet.

Heikkilä haaveili jo lapsena ääninäyttelemisestä ja sekin haave on toteutumassa. Monipuolinen taide- ja viihdealan ammattilainen on myös käsikirjoittanut viihdeohjelmia ja televisiosarjoja.

Oman kirjan kirjoittaminen ei ole ainakaan vielä ajankohtainen asia.

”Ensin keräilen vähän kokemusta ja rohkeutta. Ja varmaan joku ideakin pitäisi olla.”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone