Parisuhdekorjaamo-kirja tarjoaa huoltovinkit kaikenlaisiin suhdemalleihin -”Suhteen ylläpito on lopulta varsin arkista puuhaa”

Parisuhdekorjaamo-kirjassa selviää, kuinka parisuhteen voi korjata ja huollattaa kuin vanhan auton konsanaan. Mekaanikkoina toimivat TV-pappi Kari Kanala ja psykologi, psykoterapeutti Mikael Saarinen. Mesta.net haastatteli Saarista kirjan tiimoilta.

Hei Mikael! Mikä johdatti teidät yhteisen kirjaprojektin pariin? Millainen työnjako teillä oli?

Ajatus selkokielisen parisuhdekirjan tekemisestä on muhinut jo pitkään. Olimme yhdessä Ensitreffit alttarilla toisella tuotantokaudella ja silloin näitä asioita mietittiin paljon yhdessä. Karin kanssa on synkannut aina hyvin ja olen kirjoittanut aikaisemmin kappaleen hänen ja Millan parisuhdekirjaan Suhteellista.

Ideoimme kirjaa yhdessä ja pidimme muutaman ajatushautomon, jonka pohjalta syntyi kirjan runko. Tein johdannon ja aloitusluvun sen pohjalta. Tästä jatkoimme sitten ideointia ja vuoropuhelua Otavan kanssa aina muutama luku kerrallaan. Näin kirja syntyi ja eteni minun toimiessa kokonaisuuden editorini ja kustannustoimittajan kapellimestarina. Kari muokkasi tästä käsikirjoituksesta lopuksi vielä äänikirjaversion ja luki sen.

Kirjassa parisuhdetta lähestytään autokorjaamossa käynnin kautta ja pienehkö pilke silmäkulmassa. Millaisia ahaa-elämyksiä kirjaprojekti herätti sinussa?

Suhteen ylläpito on lopulta varsin arkista puuhaa. Se ei tarkoita, että se on tylsää. Auton pesulla käyttäminen ja tuulilasien pyyhkiminen on useimmiten ihan mukavaa puuhastelua, jos siihen on aikaa. Ja tankilla tai sähkötolpalla on pakko käydä, jos haluaa ajaa. Kenellekään ei tule mieleen unohtaa autoaan kadulle lukitsematta ja tankki tyhjänä. Parisuhteelle voi helposti käydä näin, jos sen arkinen ylläpitäminen unohtuu. Suhteen yhteistoimintamalli Y-tupla-T on hyvä rautalankamalli peruspilareista: yhteys, tuki ja tärkeys. Ne muodostavat kolmion, jossa jokainen sivu tulee olla vahva: muuten homma sortuu.

Millaista palautetta olette saaneet kirjasta?

Yllätys on ollut, että autonhuolto esimerkkiä ei ole pidetty naisten puolelta mitenkään epäsopivana tai miehisenä. Iso osa autoilijoista ja autonomistajista on nykyään naisia. ”Hauskasti ja ytimekkäästi kirjoitettu” ja ”helppo lukea” ovat olleet yleisimpiä palautteita tähän mennessä.

Mikael Saarinen (kuva: Jonne Räisänen)

Millaista lukijakuntaa se on puhutellut?

Tavoittelemme kirjan sanomalla kaikkia suhdemalleja, mutta tällä hetkellä eniten palautetta on tullut naisilta, jotka kirjankin viittaamien tutkimusten mukaan kantavat helposti päävastuun suhteen ylläpitämisestä ja ongelmien korjaamisesta. Miehille on helposti muodostunut suhteen huollosta ajatus, että yksi juhlallinen, tai ainakin kodin ulkopuolella tapahtuva ”vuosipäivän vietto” riittää rakkausvalojen uudistamiseen.

Teos ilmestyy ensisijaisesti ääni- ja e-kirjana. Millainen prosessi se oli?

Kari koki kirjan lukuprosessin oikein miellyttävänä ja uutta osaamista tuovana, vaikka on ammattinsa puolesta saanut oppia äänenkäyttöönsä. Ehkä tämä tausta teki lukuprosessin hänelle tavallista helpommaksi.

Millainen lukija itse olet? Mitä kirjoja olet lukenut viimeksi?

Tartun kaikkeen, mikä kiinnostaa ja saa syttymään. Dyyni -elokuvan kautta tuli luettua uudelleen Frank Herbertin tiiliskiviromaani. Nyt yöpöydältä ja sohvannurkalta löytyvät uusin Mielensäpahoittaja Vasara ja käytettyjä nauloja sekä amerikkalaista riippumatonta kauhuelokuvaa käsittelevä tietokirja Nightmare USA. Lukulistalla on Paul MacCartneyn Elämä & sanat sekä Rosa Liksomin Everstinna ja Väylä.

Mikael Saarinen on psykologi ja psykoterapeutti, joka on julkaissut useita tietokirjoja. Kari Kanala on Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu pappi ja Paavalin seurakunnan kirkkoherra. Hän on profiloitunut kirkon uudistajana ja samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen puolestapuhujana. 

Kuuntele näyte Parisuhdekorjaamo –äänikirjasta tai tutustu lukunäytteeseen täällä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone