Painetun kirjan myynti laski, digikirja jatkoi kasvuaan vuonna 2022: ”Äänikirjamarkkinan kasvu on ilmeinen ilonaihe”

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen pikatilastot vuoden 2022 kirjamyynnistä on julkaistu.

Tilaston mukaan siirtyminen sähköiseen formaattiin näkyy siin, että digitaalisen kirjallisuuden myynti jatkaa kasvuaan, kun taas painetun laskee.

Kustantajien yleisen kirjallisuuden kokonaismyynti jälleenmyyjille oli vuonna 2022 samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Painettujen kirjojen myynti kuitenkin laski -7 %, mutta digitaalisten kirjojen myynti kasvoi 10 % tasapainottaen kustantajien kokonaismyyntiä. Digitaalisten formaattien myynti kattaa nyt kustantajien euromääräisestä myynnistä 46 %, kun mukaan luetaan ammatilliset digikirjastot. Kappalemäärissä laskettuna ääni- ja sähkökirjoja myydään jo 2,5 kertaa niin paljon kuin painettuja.

Äänikirjojen suosio kasvaa edelleen, joskin kasvutahti on taittunut. Äänikirjamarkkina kasvoi 16 % vuonna 2022. Yhteensä kustantajien äänikirjamyynti oli noin 39 miljoonaa euroa.

”Äänikirjamarkkinan kasvu on ilmeinen ilonaihe. Lähitulevaisuudessa onkin odotettavissa, että sähköisten kirjojen myynti kasvaa painettuja suuremmaksi. Painettu kirja säilyy silti kustannusalan kivijalkana”, kommentoi Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Painetun kirjallisuuden kuluttajamyynti laski kirjakaupoissa vuoden 2022 aikana -8,9 %. Suurin lasku oli tietokirjallisuudessa (-18 %). Myynninkasvua tuli kahdessa tuoteryhmässä, ulkomaisissa kirjoissa (10,4 %) sekä pokkareissa (26,4 %). Kun kokonaisuuteen mukaan otetaan laajennetun oppivelvollisuuden myötä kirjakaupoista pois siirtynyt oppikirjamyynti, on kirjakauppojen myynninlasku viime vuodelta kirjojen osalta -12,6 %.

Lähde: Kirjakauppaliitto

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone