Nita Prose koki pysäyttävän kohtaamisen hotellisiivoojan kanssa – siitä syntyi kirjaidea ja nyt bestselleriksi nousseesta romaanista tehdään Hollywood-elokuva

Kanadalaisen Nita Prosen esikoisromaani Huonesiivooja (Bazar 2022) on noussut hitiksi ja nyt kirjasta ollaan tekemässä Hollywood-elokuvaa. Prose valottaa seuraavassa menestyskirjansa taustoja ja kertoo, miten menestys on muuttanut hänen elämäänsä.

Huonesiivoojan keskiössä on huonesiivooja Molly ja hänen erityinen tapansa hahmottaa maailmaa ja kommunikoida sen kanssa.

Alkuperäisteos The Maid (Huonesiivooja) nousi tammikuun alussa ilmestyttyään The New York Timesin besteseller -listan kärkijoukkoon useiksi viikoiksi. Myös Suomessa kirja on saanut varsin hyvän vastaanoton ja se nousi helmikuussa Mitä Suomi lukee TOP 20 -listalle.

Mistä sait idean romaanin tarinaan?

Nita Prose: Tämä romaani sai innoituksensa sattumanvaraisesta kohtaamisesta hotellipalvelijan kanssa, kun olin työmatkalla noin kaksi vuotta sitten. Asuin lontoolaisessa hotellissa. Eräänä päivänä kokouksen jälkeen, palasin huoneeseeni ja säikäytin hotellisiivoojan, joka oli viikkaamassa sängylle jättämiäni lenkkivaatteitani. Astuessani huoneeseen hän singahti taaksepäin ja vetäytyi nurkkaan. Tajusin sillä hetkellä, kuinka intiimiä ja näkymätöntä työtä huonesiivoojat tekevät.”

”Yksinkertaisesti siivoamalla huoneeni joka päivä, hän tiesi paljon minusta. Mutta mitä minä tiesin hänestä? Pari päivää myöhemmin päähenkilöni Mollyn ääni tuli luokseni. Otin kynän ja lautasliinan ja kirjoitin prologin yhdellä istumalla. En tiennyt vielä silloin, että olin juuri aloittanut esikoisromaanini.”

Millä tavoin sait kaivettua itsesi syvälle hotellipalvelijan sieluun?

”Myönnän auliisti sen, että osa tämän romaanin tutkimustyöstä sisälsi hiippailua hotellien käytävillä, eivätkä ne olleet aina viiden tähden hotelleja. Kaikenlaiset hotellit kiehtovat minua. Ne ovat eräänlaisia miniatyyrihierarkioita, joissa arvostettu vieras hallitsee pyramidin huippua ja Mollyn kaltainen piika raataa näkymättömänä taustalla.”

Olet pitkäaikainen toimittaja ja olet työskennellyt monien bestsellereiden parissa kustantamossa. Oliko tästä enemmän hyötyä vai haittaa kirjoitustyössä?

”Olen aina ollut hyvä yhdessä asiassa: tarinoiden kertomisessa ja muiden auttamisessa kertomaan tarinoita, joten sekä muokkaaminen että kirjoittaminen käyvät minulta luontevasti.”

”Vuosien työ toimittajana on opettanut minulle tarinarakennetta ja -kerrontaa. Silti se ei tarkoita sitä, etteikö minulla olisi ollut psykologisia esteitä, jotka minun piti ylittää esikoiskirjaani kirjoittaessani”.

Kirja ampaisi myyntilistojen kärkeen ja siitä ollaan tekemässä elokuvaversiota. Miten jokapäiväinen elämäsi on muuttunut sen julkaisemisen jälkeen?

”Hyvin vähän on se muuttunut, paitsi että en ole enää näkymätön. Toimittajana minun tehtäväni on raataa varjoissa ja herättää huomiota kirjoituksillani. Nyt minun on täytynyt oppia olemaan läsnä aivan uudella tavalla, myös sosiaalisessa mediassa.!

Aiotko kirjoittaa lisää fiktiota?

Minulla on projekteja työn alla, mutta jätän tarkemmat yksityiskohdat mysteereiksi. Elokuvarintamalta voin kuitenkin sanoa, että olen erittäin innoissani siitä, että Universal Pictures on päättänyt tehdä kirjasta elokuvan ja että Oscar-ehdokas Florence Pugh on kiinnitetty esittämään Mollya. En malta odottaa, että Huonesiivooja herää eloon valkokankaalla!”

Huonesiivooja on saatavilla äänikirjana, jonka lukee Fanni Noroila. Kuuntele ja lue näyte e-kirjasta Elisa Kirja -palvelusta.

Nita Prose on kirjailijanimi. Hän on oikealta nimeltään Nita Pronovost ja Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö. Prose osallistuu Helsinki Lit -tapahtumaan 13.–14.5.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone