Niko Rantsi nousi rikoskirjallisuuden kärkeen omantyylisillä dekkareillaan: ”Toivon, että lukija pääsee henkilöiden nahkoihin, samaistuu heidän elämäntilanteisiin”

Keskusrikospoliisissa työskentelevä rikosylikonstaapeli Niko Rantsi on noussut lyhyessä ajassa arvostettujen dekkaristien joukkoon. Myös uusin rikosromaani kerää kehuja.

Niko Rantsin Lainvartija-dekkarisarjan sarjan kolmas osa Viimeiseen henkäykseen asti (Tammi) vie Espoon rikostutkijan Tommi Malkin ja KRP:n rikostutkijan Katri Rautasen selvittämään 1990-luvulla tapahtunutta murhaa. Kuuman vihjeen ansiosta ruumis löytyy mereen upotetusta tynnyristä Helsingin edustalta. Samalla tapauksen avainhenkilö katoaa. Teos kuljettaa lukijan poliisityön ytimeen ja näyttää hinnan, mikä täytyy maksaa ennen kuin oikeus toteutuu.

Hei Niko! Miten päädyit kirjoittamaan tämän tarinan äärelle?

Niko Rantsi: Kirjoittaessani sarjan toista osaa (Kuka viereesi jää), päätin viedä tarinan pisteeseen, josta pääsen kirjoittamaan vanhasta katoamistapauksesta, joka paljastuu murhaksi. Tiedän kokemuksesta sellaisten rikosjuttujen vaativuuden ja haasteellisuuden. Niiden tutkiminen ei ole kuitenkaan mahdotonta.

Esikoisteostasi Sinun puolestasi vuodatettu (Tammi 2020) pidettiin yhtenä vuoden 2020 parhaista suomalaisista rikosromaaneista. Toinen romaanisi Kuka viereesi jää (Tammi 2021) sai Vuoden Johtolanka-palkinnon vuoden 2021 parhaasta rikosromaanista. Myös dekkarisarjan elokuvaoikeudet on myyty.

Tuliko menestys kirjailijana sinulle yllätyksenä?

Kyllä tuli, todellakin. Vuoden johtolankapalkinnon voittaminen tämän päivän kovassa ja leveässä suomalaisessa dekkarikentässä oli jymypaukku. Pelkästään kuuden parhaan joukkoon pääsy oli hieno saavutus. Voiton myötä kolmatta kirjaani luetaan varmasti tarkkaan ja tasoni odotetaan säilyvän. Ensimmäiset arviot Viimeiseen henkäykseen asti -romaanista ovat olleet varsin positiivisia.

Millä mielin olet seurannut kirjojesi vastaanottoa ja miten olet käsitellyt sitä?

Seuraan kyllä arvioita kirjoistani, kuten varmaan valtaosa kirjailijoista. Niitä lukemalla saa kuvaa, mihin lukijat kiinnittävät huomiota tarinassa, kielessä, henkilöhahmoissa ja juonessa. Kaikkia ei toki voi miellyttää. Poliisin kirjoittamia kirjoja luetaan varmaan tietyllä oletuksella realistisuudesta. Poliisikollegat ovat suhtautuneet kirjoihini positiivisesti. Koen myös sen tärkeänä.

Miten elämäsi on muuttunut kirjoittamisen myötä?

Aika paljon. Perhe-elämän, poliisityön ja kirjoittamisen yhteensovittaminen vaatii ajankäytön organisointia, kurinalaisuutta kirjoittamisessa, perheeltä joustavuutta ja poliisikollegoilta ymmärrystä. Perhe edellä kuitenkin mennään. Neljässä ja puolessa vuodessa neljä kirjaa on ollut kova tahti. Kesän huilaan ja katson, miten ja millä aikataululla seuraava kirja alkaa tulvia ajatuksiini.

Kirjoistasi löytyy realistisia poliisityön kuvauksia. Ihmiset ja heidän tunteensa esitetään hyvin todentuntuisina. Miten löysit oman tyylisi ja inhimillisen lähestymistapasi kirjoittaa?

Eräs kirjailijatuttavani opasti ensimmäistä romaania kirjoittaessani, että kirjoita itsellesi. Pidän tarinoista, on kyse sitten kirjoista tai elokuvista, joissa on inhimillisesti vahvoja henkilöhahmoja. Toivon, että lukija pääsee henkilöiden nahkoihin, samaistuu heidän elämäntilanteisiin. Ja haluaa näin ollen kuulla heistä jatkossa lisää. Pidin aikanaan edesmenneen poliisikollega Matti Yrjänä Joensuun kirjoista, joissa ihmisläheisyys oli vahva elementti. Kirjoissani pääsen myös valottamaan lukijoille poliisityön eri osa-alueita ja työskentelytapoja paljastamatta kuitenkaan liikaa.

Minkälainen lukija itse olet?

Myönnettäköön, että en kovin ahkera. Säännöllinen liikunta ja lasten harrastukset vievät osan vapaa-ajastani. Kirjoitusprosessin ollessa kuumimmillaan en lue kuin sanomalehtiä, uutisia. Luen dekkareita jonkin verran, mutta tietokirjat ja elämänkerrat kiinnostavat entistä enemmän. Ajankäytön takia käytän harkintaa, kun valitsen kirjaa. Tällä hetkellä kuuntelen työmatkoilla ajankohtaista, itänaapuriimme Venäjään liittyvää kirjaa. Kotona kirjahyllyssä odottaa useita dekkarikollegojen kirjoja. Kesäksi riittää siis lukemista.

Mistä kirjoista olet innostunut viimeksi?

Ensin mieleeni nousee Arttu Tuomisen dekkarit. Uusin Häväistyt -romaani on lukulistallani. Odotan myös avomeripurjehtija Tapio Lehtisen syksyllä ilmestyvää Selviytyjä-kirjaa. Sen haluaisin signeerattuna.

Miten kirjallinen urasi jatkuu tästä edespäin?

Minulla on sopimus viidennestä romaanista. Etenen rauhallisesti kirja kerrallaan. Täytyy yrittää olla itselleen armollinen ajankäytön suhteen. Öitä en valvo ja tämän ikäisen suomalaisen miehen on myös kuntoiltava. Suunnittelen kirjan tarinan aika pitkälle ennen kuin aloitan raakatekstin kirjoittamisen. Vuonna 2022 julkaistu Rikospoliisin silmin -tietokirjan kirjoittaminen oli mukavaa vaihtelua, mutta myönnän, että otti aikansa kääntää ajatukset takaisin fiktiivisen tarinan maailmaan.

Millaisia haaveita sinulla on kirjailijana?

Haaveilen toisesta kirjasarjasta ja myös aivan toisen genren romaanista. Sen pidän toistaiseksi salaisuutena. Kirjoihini pohjautuva tv-sarjan toteutuminen on haave, totta kai. Katsotaan rauhassa, miten se projekti etenee. Sen suunnittelemisesta vastaa Aku Louhimiehen luotsaama Backmann & Hoderoff -tuotantoyhtiö.

Viimeiseen henkäykseen asti (Tammi) on saatavana e-kirjana sekä Jarkko Pajusen lukemana äänikirjana.

Niko Rantsi on Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli, uhrintunnistusyksikön jäsen ja dekkarikirjailija. Hänellä on 24 vuoden tutkintakokemus väkivaltarikollisuudesta ja muusta vakavasta rikollisuudesta.

Kuva: Otto Virtanen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone