Mikko Kuustonen julkaisi uudentyyppisen äänikirjan, jossa on levyllinen uutta musiikkia – Mihin äänikirjojen kehitys on menossa lähitulevaisuudessa?

Mikko Kuustonen lukee elämäkertansa äänikirjaa lempeällä ja rauhoittavalla äänellään, joka on tullut tutuksi lukemattomista lauluista sekä televisio- ja radio-ohjelmista.

”Tunne-elämäkerraksi” kuvaillun teoksen äänikirjaversio tarjoaa uudenlaisen kuuntelukokemuksen, sillä 10 tunnin ja 6 minuutin aikana kuulija saa nauttia perinteisen albumin verran uutta musiikkia, jota ei ole vielä julkaistu missään muualla.

Kuustonen on liittänyt elämänsä tapahtumat yhteen niistä säveltämiensä ja sanoittamiensa kappaleiden kanssa.

Kirjassa on myös äänimaisemaa, joka linkittää tiettyjä tapahtumia ja toimii prologeina musiikkikappaleiseen.

Kirjan kustantaja Jaakko Pietiläinen Johnny Kniga -kustannuksesta toteaa, että kyseessä on ainutlaatuinen teos.

”Musiikkia on ollut äänikirjoissa aiemminkin, mutta Kuustosen äänikirja on siinä mielessä ainutlaatuinen, että sen musiikkia ei ole poimittu vanhasta katalogista tai demonauhoilta, vaan kyseessä on kokonaistaideteos, jota varten myös musiikki on sävelletty”, Pietiläinen tähdentää.

Pietiläisen mukaan kirjan uudenlainen kokonaiskonsepti on herättänyt positiivista vastakaikua. Idea uraauurtavaan äänikirjaan lähti Kuustoselta itseltään.

”Pari vuotta sitten Mikko totesi ääneen, että hänellä on ajatus tehdä elämäkerrallinen kirja, johon hän säveltää myös musiikkia, joka tunnelmaltaan virittyy kirjan tarinaan.”

Äänikirjojen tuotanto on kasvanut räjähdysmäisesti. Pietiläisen mukaan viidessä vuodessa on lähdetty huomattavan pienestä kiinnostustasosta ja päädytti tilanteeseen, jossa äänikirja on keskeinen formaatti hyvin isolle osalle kuluttajia.

Mihin äänikirjojen kehitys on menossa lähitulevaisuudessa, on kysymys, johon kukaan ei tiedä vastausta.

Äänikirjoilla on Suomen kirjamarkkinoilla niin iso rooli, että kustantamoiden on pakko miettiä jo seuraavia askeleita.

”Käytämme paljon aikaa suunnitteluun ja teemme erilaisia kokeiluja, että mikä voisi olla seuraava steppi.”

Pietiläinen toteaa, että visuaalisuus on kiinnostava kehityssuunta, joskaan nykypäivän lukuaikapalvelut eivät vielä riittävässä määrin tue visuaalista aineistoa. Lisäksi hyvin iso osa äänikirjan kuuntelusta tapahtuu esimerkiksi kävelylenkillä tai siivotessa napit korvalla.

”Jos kuva on mukana, niin sehän tarkoittaa sitä, että kuluttaminen on samankaltaista kuin painetun kirjan lukeminen tai television katsominen, eli ei onnistu liikkeessä. Tämä ei kuitenkaan sulje pois kuvan käyttöä tulevaisuudessa”, Pietiläinen puntaroi,

Hän kokee ongelmalliseksi sen, että sisältö on vaarassa tulla liian moninaiseksi kuluttajan kannalta. Varsinainen tarina ei saisi hukkua kaikkeen sälään.

”Arveluni on, että audiosisältö polarisoituu siinä mielessä, että markkinoilla on paljon kirjoja, jotka eivät hyödy ylimääräisestä äänimaisemasta. Sitten on Kuustosen elämäkerran kaltaisia kirjoja, teoksia, joille äänimaailma tuo lisäarvoa.”

Mikko Kuustosen itsensä lukema Omaelämäkerta sisältää kymmenen uutta laulua. Äänikirja on saatavissa muun muassa Elisa Kirjasta. Kuuntele näyte.

”Haluan jakaa kanssasi jotain ainutlaatuista ja haurasta. Tämä ei ole paljastuskirja vaan paljas kirja”, Kuustonen toteaa muistelmistaan.

Kuva: Marek Sabogal

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone