Laura Malmivaara liikuttui kirjansa palautteesta: ”En ole aiemmin kokenut sellaista missään muissa yhteyksissä”

Näyttelijä, valokuvaaja Laura Malmivaaran, 48, viime syksynä julkaisema esikoisromaani Vaiti oli yksi kotimaisen kirjavuoden sensaatioista.

Vaiti oli vuoden 2021 neljänneksi kuunnelluin äänikirja Suomessa ja vielä viime kuussa se oli 14. kuunnelluin kaunokirja. Autofiktiivinen teos on saanut runsaasti kiitosta niin lukijoilta kuin kriitikoiltakin.

”Olen saanut aivan valtavasti lämmintä palautetta suoraan lukijoilta. Palautteen henkilökohtaisuus yllätti minut, koska en ole aiemmin kokenut sellaista missään muissa yhteyksissä. Ihmiset avautuivat ja minun teki mieli vastata heille kaikille”, Laura Malmivaara kertoi Poikani Joel -sarjan pressitilaisuudessa Helsingissä.

Malmivaaran mukaan kirjapalautteen laatu on ollut erilaista kuin mitä hän on tottunut saamaan näyttelijän töistään.

”Koin suoran yhteyden lukijaan, koska hän on vaikuttunut minun kirjoittamasta tarinasta. En yleensä vastaa somessa ihmisille, mutta nyt kirjoitin kaikille takaisin. Arvostan sitä, että he ovat lukeneet koko kirjani ja antaneet sille aikaa”, Malmivaara sanoo.

Ei siis ihme, että monet lukijat odottavat Malmivaaralta toista kirjaa. Kysymys ei yllätä esikoiskirjailijaa.

”Kyllä mä luulen, että menen pikkuhiljaa ja varovaisesti kohti toista kirjaa. Olen saanut paljon kannustusta, joten lukijoita on ainakin ilmoittautunut toimiin. Menen päivä kerrallaan. Voin valokuvata, kirjoittaa ja näytellä muista riippumatta. Ei ole syytä lyödä lukkoon mitään erityistä”, monipuolinen taiteen moniottelija toteaa lopuksi.

Malmivaara uudessa Poikani Joel -sarjassa Roosaa, joka perustaa uusperheen Laurin (Ilkka Villi) kanssa. Kuusihenkisen perheen elämä järkkyy, kun heidän omakotitalonsa liepeiltä löytyy teinitytön ruumis. Roosa alkaa epäillä, että hänen pojallaan Joelille (Alex Laine) on osuutta henkirikokseen.

Malmivaara toivoo, että sarja löytää katsojia, koska siinä käsitellään yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita.

”Tämä ei ole perinteinen rikossarja, vaan ytimessä on perheen ihmissuhteet. Jos perhedraama ja perimmäiset tunteet kiinnostavat, tässä on ne kaikki”, hän toteaa.

juttu jatkuu…

Ohjaaja Saara Cantell toteaa, että Poikani Joel -sarjan hurja tarina meni ihon alle.

”Itselläni on kolme aikuista poikaa. Sarjaa tehdessä tuli puhuttua paljon vanhemmuudesta ja murrosiästä, jolloin oma lapsi saattaa olla ikään kuin tavoittamattomissa muutaman vuoden”, Cantell kertoo.

Cantell lähti sarjan lehdistötilaisuudesta suoraan Tukholmaan kirjoittamaan kolmatta romaaniaan. Hän julkaisi esikoisromaanin Kesken jääneet hetket vuonna 2010. Toinen kirja Kaikki tuoksuu lumelta julkaisiin viime vuonna.

”Kolmannesta kirjastani on tulossa hieman samanhenkinen kuin toisesta, koska siinäkin liikutaan kahdessa eri ajassa, 30-luvulla ja nykyajassa. Kirjassani yritän pohtia, että millaiset paikat jäävät sisällemme.”

Ohjaajan on otettava taiteellinen vetovastuu ja työskenneltävä kuvauspaikoilla kymmenien henkilöiden kanssa. Kirjoittaminen on Cantellin mukaan täydellinen vastakohta ohjaajan työlle.

”Kirjoittaminen on ihanan tasapainottavaa, koska se on yksinäistä ja ohjaaminen taas sosiaalista. Ideaalimaailmassa on ihanaa, kun voi tehdä molempia”, hän summaa.

Poikani Joel katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone