Kirjavieras: Joona Keskitalo haluaa luoda maailmoja, joita muut eivät olisi osanneet arvata olevankaan: ”Toisen kirjan kirjoittaminen oli huomattavasti helpompaa”

Joona Keskitalo julkaisi jatkoa huikean vastaanoton saaneelle Tottelemattomat-esikoisteokselleen. Mesta.net kyseli kirjailijalta uudesta Kunniattomat-kirjasta ja monesta muustakin aiheesta.

Esikoiskirjasi Tottelemattomat sai kerrassaan hienon vastaanoton. Millaista toisen kirjan kirjoittaminen oli esikoiseen verrattua?

Toisen kirjan kirjoittaminen oli huomattavasti helpompaa – ensimmäisessä aikaa meni prosessien luomiseen ja sopivien työtapojen löytämiseen. Kirjoitin toisen kirjan jo ennen ensimmäisen ilmestymistä, joten omat odotukseni ylittänyt vastaanotto ei sinänsä ehtinyt toimia motivaattorina. Kolmannessa osassa se sitten auttoikin uhraamaan entistä enemmän työtunteja.

Kunniattomat kirjassa tehtaillaan miljoonabisnestä rikollisten tietoturvalla ja tarina kuljettaa lukijaa Helsingistä Espanjaan. Miten kirjasi tarinat muotoutuvat. Tiedätkö jo aloittaessasi koko juonen ja loppuratkaisun? Mikä on haastavin vaihe?

Lähestymistapani on hulluuden ja insinöörimäisten prosessien yhdistäminen. Luon otsikkotasolla jokaisen kohtauksen aikajanalle ennen niiden kirjoittamista ja pyrin hallitsemaan jännitettä erilaisin menetelmin, kuten värikoodein. Näiden ennaltasuunniteltujen raamien ja kohtausten sisällä sitten taas päästän irti ja annan palaa. Tiedän siis kaikki tapahtumat ja ratkaisut etukäteen – suunnittelu kestää neljä kertaa kauemmin kuin itse kirjoittaminen. Vaikeinta on olla sortumatta kliseisiin ja luutumiin.

Tottelemattomat-kirjasarja tullaan julkaisemaan ainakin Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Lisäksi Tottelemattomat-trilogia on myös optioitu tv-sarjaksi. Millä tavoin elämäsi on muuttunut esikoiskirjan myötä?

Suurin muutos on, että saan nyt uhrata enemmän aikaa kuvitteluun. Vietän pitkiä aikoja irti reaalimaailmasta pohtien kaikenlaista käytännön elämässä täysin hyödytöntä. Olen näin ollen entistäkin oudompi puoliso ja isä. Lisäksi tiedän nyt niin paljon alamaailman liiketoimintamalleista, että jos kirjahommat eivät lyö leiville, voin alkaa ammattiroistoksi.

Olet päässyt nyt tutustumaan kunnolla kirjoittajan ammattiin ja kirja-alaan – mitkä asiat ovat tulleet yllätyksenä?

Kaikki.

Millaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on kirjoittamisen suhteen jatkossa?

Tavoitteena on että kirjoittaminen olisi päätyöni. Haavena on että pystyisin luomaan maailmoja, joita muut kirjailijat eivät ole vielä kuvitelleet eivätkä lukijat olisi osanneet arvata sellaisia olevankaan.

Millaista kirjallisuutta luet vapaa-ajallasi? Mitkä teokset ovat sykähdyttäneet viimeksi?

Luen yhtä lailla fiktiota kuin faktaa, fantasiaa ja dekkareita, tietokirjoja ja scifiä. Yhtä paljon imen myös vaikutteita leffoista ja sarjoista. Viimeisin tuolilta pudottanut kirja oli Ken Folletin Taivaan Pilarit, sarja Better Call Saulin viimeisin kausi ja leffa Huuliharppukostaja.

Kuva: Uupi Tirronen

Kiitos haastattelusta. Kerro vielä mitä aiot tehdä alkavalla syksyllä?

Tottelemattomat sarjan kolmas ja viimeinen osa on nyt kirjoitettu ja alan työstää uuden sarjan aloitusta. Sarja kertoo reaalimaailmaan linkittyviä mutta fiktiivisiä rikostarinoita pitkien hiekkateiden päistä ja takamailta – Suomen pikkupaikkakunnilta. Tavoitteena on vangita suomalainen hulluus ja paikalliset kulttuurit jännittävään ja koukuttavaan pakettiin. Ensimmäinen osa sijoittuu Turun saaristoon. Sarjan jokainen osa on oma tarinansa.

Kunniattomat-kirja on saatavilla e-kirjana ja äänikirjana, jonka on lukenut Markus Niemi. Kuuntele tai lue näyte.

Joona Keskitalo (s. 1992) on syntyjään oululainen, varttunut Hämeenlinnassa ja asuu nykyisin perheineen Espoossa. Keskitalon työuraan on mahtunut kaikkea varastohommista urheilijoiden managerointiin ja markkinointiyrityksen tuotekehittelyyn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone