Kirjailija Milja Kaunisto kirjoitti hurjan avoimet muistelmat — ”Loppupeleissä mietin, että turhaan mä tässä häpeilen”

Mesta.net tapasi Ranskassa asuva kirjailijan Milja Kauniston Helsingin Kirjamessuilla. Hänen uutuuskirjansa Hajanainen – epätäydellinen elämäni lukeutuu syksyn pysäyttävimpiin teoksiin.

Milja Kaunisto tunnetaan historiallisista romaaneistaan, mutta uutuukirjassaan hän palaa omaan menneisyyteensä. Vanhoihin päiväkirjoihin pohjautuva Hajanainen – epätäydellinen elämäni (Gummerus) kuvaa nuoren naisen elämänvaiheita ja irtautumista ahdistavasta avioliitosta sekä ajautumisesta uupumukseen ja masennukseen. Raskaiden aiheiden vastapainoksi kirjasta löytyy huumoria ja itseironiaa.

19-vuotiaana Kaunisto ihastui nelikymppiseen amerikkalaiseen mieheen, joka oli työkomennuksella Suomessa. Suhde päätyi avioliittoon ja yhteiseen kotiin Yhdysvalloissa. Suhde ei ollut terve. Se päättyi muutamaa vuotta myöhemmin, mutta vaikutukset olivat pitkäkestoisemmat.

Vuosikymmeniä myöhemmin Kaunisto elää taiteilijana Ranskassa elämänkumppaninsa ja kahden lapsensa kanssa. Hän on jälleen masentunut. Kaunisto päätti puhaltaa kaiken mahdollisen ulos. Hän etsi vanhat päivänkirjansa ja alkoi kirjoittaa.

”Negatiiviset tunteet satuttavat kaltaistani yliherkkää ihmistä, joten ne on helppo blokata. Mutta jos pistät vuosikymmenien ajan omat tunteesi sivuun, niin jossain vaiheessa ne tulevat yli. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: on oltava joko sairas tai sitten tunteet on repäistävä ulos oikein kunnolla. Loppupeleissä mietin, että turhaan mä tässä häpeilen. Tästä kirja sai alkunsa.”

Kirjassa kuvaillaan riipaisevan tarkasti hetkiä, kun masennus valtaa mielen, eivätkä arjen hetket tuota enää iloa. Jopa rakkaan puolison ja lasten seura tuntuu raskaalta.

Omiin kliinisen masennuksen hetkiin palaaminen oli Kaunistolle sekä raskas että puhdistava kokemus. Myös kirjailijana tilanne oli hänelle uusi, kun hän kirjoitti historiallisen fiktion sijaan itsestään.

”Voidaan sanoa, että silloin otetaan etäisyyttä asioihin, kun kirjoitetaan 300 vuotta sitten kuolleesta henkilöstä. Tässä kirjassa olen tavallaan alasti. Ympärilläni ei ole historian tyrävyötä. Tämän kirjan pointtina on, että ihminen, syleile sontaasi. Huonot asiat ovat suurimpia opettajia, kun niitä kohti uskaltaa mennä. Vaikka syleileminen sattuu hemmetisti, se tekee myös hyvää.”, Kaunisto toteaa.

Kaunisto on saanut Hajanainen-kirjastaan paljon palautetta.

”Riipaisevimpia ovat olleet ne viestit, jossa ihmiset ovat kertoneet, että tämä kirja on herättänyt heidät menemään lääkäriin. Minulla tulee pala kurkkuun, kun luen niitä. Moni on kertonut olevansa uupunut ja masentunut. Jotkut ovat kirjan luettuaan heränneet puhumaan asioistaan, joita he ovat aiemmin piilotelleet.”

Tällä hetkellä Kaunistolla menee hyvin. Hajanainen-kirjan myötä hän on oppinut kuuntelemaan itseään ja hidastamaan tahtia.

”Jos kirjasta on jollekin apua, niin silloin se kannatti kirjoittaa. Tämä ei ollutkaan nivaska päiväkirjojani, vaan tästä tuli tärkeä kirja. Kirjalla voi olla parantava voima. Sen on päästävä lähelle. Samat sanat voivat parantaa ja satuttaa. Se on kirjallisuudessa ihan huippu juttu”, Kaunisto sanoo.

Hajanainen – epätäydellinen elämäni on saatavilla e-kirjana ja Laura Hännisen lukemana äänikirjana.

Milja Kaunisto (s. 1976) tunnetaan historiallisista romaaneistaan. Hän on myös musiikintekijä, laulaja ja sanoittaja.

Vuonna 2022 hän julkaisi elämäkerran iskelmälaulaja-isästään Pasi Kaunistosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone