Kirja: Will Smith teki vaimonsa kanssa jo varhain sopimuksen, jonka takia Guns N`Rosesillekin sanottiin ei – suosiota seurasi pakkomielle

Yhdysvaltalaisen näyttelijän, rap-artistin ja tuottajan Will Smith (s.1968) elämä on koottu kansien väliin.

Maaliskuussa Bazarin suomeksi julkaisema Will-teos kertoo Smithin elämän ja uran vaiheet ja avaa hänen sielunmaisemaansa. Teos kertoo, miten Länsi-Philadelphian pojasta on tullut yksi Hollywood-historian menestyneimmistä tähdistä. Kirja paljastaa myös menestyksen kovan hinnan, minkä määrätietoinen ja herkkä perheenisä on joutunut maksamaan musiikki- ja näyttelijäuristaan.

Mark Mansonin kanssa kirjoittamassaan elämäkerrassa Smith kertaa myös lukuisia elokuvaprojektejaan. Smithin ura näyttelijänä lähti lopulliseen lentoon vuonna 1990, kun hänet palkattiin näyttelemään pääosaa komediasarjassa Bel-Airin prinssi. Samalla hän päätti keskittyä ensisijaisesti näyttelemiseen.

Olin löytänyt oman juttuni. Näyttelemisen valtakunta päästi vapauteen kaikki minun piilevät taiteelliset pyrintöni. Kyseessä oli ensimmäinen sellainen eteeni levitetty kangas, jonka koin olevan riittävän suuri, jotta sille voisi maalata mielikuvitukseni koko maiseman. Itseni ilmaiseminen musiikin kautta oli aina tuntunut kahlitsevan ja rajoittavan minun todellisia kykyjäni ja lahjojani. Musiikin tekeminen tuntui siltä
kuin asuisi mainiolla asuinalueella, kun taas näytteleminen tuntui kuin olisi saanut astua kaikkiin suuntiin avoimeen ja vapaaseen maailmankaikkeuteen”, Smith toteaa kirjassaan.

Alkuperäisteos julkaistiin vuonna 2021, joten viime vuoden Oscar-gaalassa sattunutta episodia ei Will-kirjassa käsitellä.

Kirjassa kuvaillaan myös epäonnistumisen hetkiä. Niitäkin on mahtunut pitkälle uralle.

”Oli perjantai-ilta, yleisö oli paikallaan, ja jakson kuvaukset menivät mainiosti. Ja sitten tuli viimeinen kohtaus. Olin harjoitellut koko päivän ja yön. Minulla oli valmis olo. Mutta ensimmäisessä otossa minä menin puihin. Mieleni pyyhkiytyi tyhjäksi, ja unohdin toisen repliikkini. Olin levoton ja yritin liikaa, puhuin liian nopeasti ja takeltelin sanois- sani. Ohjaaja kiljui nopeasti kohtauksen poikki, ettei yllätys
olisi päässyt paljastumaan yleisölle. Mutta minulta paloi käämit.
”VIIIIITTUUUU!” mylvin keuhkojeni pohjilta.”

Kirja maalaa Smithistä pedantin kuvan. Kuvatessaan seuraavaa elokuvaansa, hän opetteli kirjaimellisesti ulkoa koko käsikirjoituksen.

”Vannoin, etten unohtaisi yhtä ainoaa vuorosanaa, kun olisin kuvauksissa.”

Will on myös rakkaustarina. Perhe on Smithille kaikki kaikessa. Vaimosta ja lapsistaan hän puhuu erittäin kauniisti, jopa runolliseen sävyyn.

Smithillä on vaimonsa, näyttelijä ja laulaja Jada Pinkett Smithin kanssa kaksi aikuista lasta. Lisäksi Smithillä on aiemmasta liitostaan aikuinen poika.

Kahden uran ja perhe-elämän yhdistäminen ei ole ollut helppoa. Pariskunta sopi jo varhain avioliiton alkaessa, että he eivät koskaan työskentelisi samaan aikaan. Toisen meistä piti aina olla koko ajan lasten saatavilla.

Päätöksen myötä monelle houkuttelevalle tarjoukselle on täytynyt sanoa ei – myös Guns N`Rosesin houkuttelevalle keikkatarjoukselle.

Onnen potkuja -elokuvan pääasialliset kuvaukset oli määrä aloittaa syksyllä 2005. Jadan esiintyminen Ozzfestissä oli ollut niin iso menestys, että Guns N’ Roses oli pyytänyt häntä lämmittelemään heitä tulevalla kiertueellaan. Mutta tuo kiertue oli tismalleen Onnen potkujen kuvausten päällä. Siihen aikaan minä ajattelin Jadalla olevan kaksi vaihtoehtoa – meillä oli Mami-Mami ja Gammy, ja minä tulisin ole-
maan paikalla aina, kun kynnelle kykenin. Jaden ja minä olisimme samassa asuntovaunussa – kaikki hänen kohtauksensa olivat minun kanssani
”, Smith muistelee.

Menestys ja vuosikymmeniä kestänyt elämä Hollywoodin kuumassa valokiilassa on vaatinut veronsa. Smith kertoo kadottaneensa hetkeksi aikaa itsensä noustuaan supertähdeksi.

Onnenpotkuja sai ensi-iltansa vuonna 2006. Elokuva oli sekä arvostelu- että lipunmyyntimenestys, ja se toi Smithille toisen Oscar-ehdokkuuden. Voittoputki jatkui, kun I Am Legend kahmi ensimmäisenä viikonloppuna kaikkien aikojen isoimman lipunmyyntisaaliin joulukuussa ensi-iltaan tulleiden elokuvien
sarjassa. Leffa takoi rahaa noin kuusisataa miljoonan taalaa. Sitten tuli Hancock, ja se takoi rahaa toiset kuusisataa miljoonaa taalaa ja teki sen kuuden kuukauden sisällä I Am Legendistä.


”Olin pysäyttämätön. Kyseessä oli loistavin hittielokuvien voittoputki, johon kukaan näyttelijä oli yltänyt Hollywoodin historiassa. Minusta tuli eniten tienannut elokuvanäyttelijä koskaan. Enkä minä ollut vielä täyttänyt edes neljääkymmentä vuotta.”

Smithin mukaan pulma piili siinä, että hän oli sekoittanut toisiinsa sen, mitä oli olla menestynyt, ja sen, mitä oli olla rakastettu ja mitä oli olla onnellinen.

”Ne ovat kolme toisistaan täysin erillistä asiaa. Ja koska olin kerran sekoittanut ne toisiinsa, päädyin kärsimään vielä enemmän niistä entistäkin pahaenteisimmistä ”sairauden ensioireista”, joita voisi parhaiten kuvailla sanoilla ”enemmän, enemmän, enemmän”.

Smithin mukaan hänen ajatusmaailmansa kääntyi päälaelleen: Jos hän olisi enemmän suosittu, hän olisi onnellisempi ja ihmiset rakastaisivat häntä enemmän. Lopulta pakkomieltä oli mahdotonta tyydyttää.

”Mitä enemmän sitä saa, sitä enemmän sitä haluaa, eikä silti koskaan oikein saa kunnolla raavittua itse kutinaa. Sitä vain päätyy sellaiseen mielentilaan, jossa ajatuksia hallitsee se, mitä itsellä ei ole ja mitä ei
ole saanut, sekä henkinen kyvyttömyys nauttia siitä, mitä itsellä jo on
”, Smith toteaa kirjassa.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Will-kirjasta.

Will on saatavana e-kirjana sekä Matti Leinon lukemana äänikirjana.

Mark Manson (s. 1984) on yhdysvaltalainen kirjailija ja bloggaaja. Hänet tunnetaan erityisesti miljoonia myyneistä teoksistaan Kuinka olla piittaamatta pskaakaan ja Kaikki menee päin hlvettiä.

Kuva: Axelle/Bauer-Griffin

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone