Kirja: Alina Tomnikovin esikoisromaani on avoin ja lähelle päästävä: ”Osoittaa hänen olevan tyylillisesti hyvä kirjoittaja”

Alina Tomnikov: Käännä hirviö kylkiasentoon (Otava, 2023)

Käännä hirviö kylkiasentoon on näyttelijänä tunnetuksi tulleen Alina Tomnikovin esikoisromaani. Tyylilajiltaan kirja on realistista draamaa, jossa saattaa olla kyse autofiktiosta, mutta tätä ei lukijalle missään vaiheessa suoranaisesti vahvisteta. Tekstin tyyli on tajunnanvirtaa, jossa kaikki läpivalaistaan häpeilemättä. Kirjan minäkertoja elää viime vuosien todellisuutta, jossa vilisevät tutut tuotemerkit, some-ilmiöt ja uutiset. Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkaa kirjan aikana, ja asian herättämiä tunteita käsitellään suomenvenäläisen näkökulmasta mielenkiintoisella tavalla tarinan ohessa.

Kirja vie lukijan alusta alkaen lähelle päähahmoa, nuorta Helsingissä asuvaa naista, joka kirjan aikana kyllä matkustelee paljon ja viettää aikaa Venäjällä ja muissa maissa. Minäkertoja kertoo hengästyttävällä tahdilla kaikesta havainnoimastaan, pienistä ja lähellä olevista asioista, yksityiskohtaisesti, paikoin koomisesti ja oivaltavasti. Arjen pikkuaskareiden oheen muodostuvat pienoismaailmat saavat kirjassa hauskalla tavalla fokusta osakseen ja tuovat samalla lukijaa lähemmäs päähahmoa. 

Koska päähahmo autoilee, matkustelee ja käy ravintoloissa, tulkitsen hänet melko keskiluokkaiseksi; tai ainakin henkilöksi, jolla ei ole rahahuolia. Mielenkiintoisella tavalla kirja erottuu joukosta siinä, ettei se jätä kerronnan ulkopuolelle logojen, tuotemerkkien ja brändien täyttämää arkimaisemaamme. Niistä on tullut osa todellisuutta, ja niitä kertojanääni myös ajattelee paljon. Tuotteet kietoutuvat osaksi monia kirjan kohtauksia, ja ne voivat olla siinä tapahtumien keskellä, mikä on vain realistista kerrontaa.

Ajattelin aluksi, ettei kirjalla ehkä ole suoranaista sanomaa lainkaan, koska se neutraalilla otteella luetteli kohtauksia kohtausten perään päähahmon sinänsä viihdyttävästä elämästä, mutta loppua kohden aloin löytää jonkinlaisen punaisen langan. Päähahmon isä- ja äitisuhteet ovat käsittelyssä halki kirjan. Kuten myös miesystävät ja vaikeudet heidän kanssaan. Tämä on elämässä tärkeiden, mutta epäselvien ja vaikeiden asioiden työstämisestä kertova päiväkirjamainen romaani. Kuka olisi se oikea? Mikä elämässä lopulta on tärkeintä? Ne läheiset. Päähahmo analysoi itseään, käytöstään ja poikaystäviään. Kirja on lähelle päästävä, elämän koko kirjoa käsittelevä, harhaileva ja poukkoileva kuvaelma erään hahmon elämästä.

Päähahmon isä on hänelle selvästi hänen vanhemmistaan läheisempi kuin äiti. Äidillä on ollut jonkunlainen sairaus halki elämänsä. Isän kanssa päähahmo tekee matkoja Venäjälle. Kirjassa otetaan aikaloikkauksia lapsuuteen ja menneisiin aikoihin. Kerronta tässä mielessä hyppelehtii. Aivan kuin normaali inhimillinen ajattelu. Koska tajunnanvirta on pääasiallinen tyyli, kirjan punaista lankaa oli aluksi vaikea hahmottaa. Koska tunsin kirjoittajan ennalta monista tv-sarjoista, ja olin pitänyt hänen näyttelijäntyöstään, päässäni tuntui kirjan aikana puhuvan juuri tuo samainen näyttelijä, vaaleahiuksinen nainen, Alina Tomnikov.

Ehkä päähahmo käy läpi sitä samaa, mitä moni keski-ikäisyyden kynnyksellä oleva aikuinen nykyajan hengessä. Loputtomalta tuntuvat ihmissuhdeharharetket alkavat jo kyllästyttää ja elämään pitäisi löytää jotain pysyvämpää. Tuotemerkkiviidakosta pitäisi jotenkin suunnistaa ulos merkityksellisempään todellisuuteen. Päähahmo haikailee pysyvämmän rakkauden perään. Vaan missä on ongelman ydin, itsessä vai siinä exässä, jonka kanssa ihmissuhde ei oikein toiminutkaan? Huono itsetunto, narsistinen haava itsessä tai exissä, mikä tässä kaikessa tökkiikään? Rakkaus on vaikea laji.

Alina Tomnikovin esikoisromaani osoittaa hänen olevan tyylillisesti hyvä kirjoittaja, ja jolla on joukosta poikkeava omaperäinen tyyli. Tyylilajin ollessa tajunnanvirtamainen, tämän realistisen draamakirjan juoni oli improvisoidun oloinen. Kirja on avoin ja lähelle päästävä, päiväkirjamaiseen tyyliin arkea kaikessa rikkaudessaan ja kummallisuudessaan käsittelevä teos. Esikoiskirjaksi ihan lupaava.

Aarne Pohjois-Koivisto

Käännä hirviö kylkiasentoon (Otava) on saatavilla e-kirjana. Tutustu kijaan ja lue näyte Elisa Kirjasta.

Alina Tomnikov (s. 1988, Kerava) on Suomessa ja kansainvälisesti menestynyt näyttelijä, joka valmistui Teatteritaiteen maisteriksi 2013. Elokuvien ja televisioroolien lisäksi Tomnikov on näytellyt muun muassa Kansallis­teatterissa, Linnateatterissa, Ryhmäteatterissa sekä Keski-Uudenmaan Teatterissa. Alina on myös sisko, vaimo, ystävä, naapuri, haaveilija ja laktoosittoman viilin ja suklaarahkojen intohimoinen rakastaja. Kuva: Jonne Räsänen/ Otava

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone