Kesävieras: Samuli Valkama ohjasi Antti Tuomaisen menestyromaanista tv-sarjan: ”Tuntuu ainutlaatuiselta ja parhaalta jutulta, jonka olen koskaan tehnyt”

Mies joka kuoli -sarjan ohjaaja Samuli Valkama on innokas kirjallisuuden harrastaja. Lukemisesta on suurta hyötyä myös työssä.

Samuli Valkaman ohjaama Mies joka kuoli -sarja perustuu Antti Tuomaisen samannimiseen palkittuun bestselleriin, joka kertoo haminalaisesta sieniyrittäjästä, joka saa tietää kuolevansa myrkytykseen.

Valkaman mukaan sarja on monella tapaa uskollinen Antin kirjan hengelle, mutta kun kirjasta työstetään kuuden jakson mittainen tv-sarja, mukaan tulee väkisin uuttakin sisältöä.

”Olen itse innoissani, koska tämä tuntuu ainutlaatuiselta ja parhaalta jutulta, jonka olen koskaan tehnyt. Olin lukenut Antin kirjoja ennenkin ja minusta tuli suorastaan fani. Tykkään hänen tyylilajistaan, jossa on mustaa komediaa ja eteenpäin menevää rikosjuonta”, Valkama toteaa.

Kirjan päätyminen tv-sarjaksi tai elokuvaksi on usein vuosien mittainen projekti. Niin oli nytkin.

Mies joka kuoli -romaanin elokuvaoptiot myytiin tuotantoyhtiölle vuonna 2016. Siitä alkoi pitkä ennakkosuunnittelu, joka vei Valkaman useita kertoja Haminaan tutustumaan kuvauspaikkoihin.

Tuomaisen tapana kirjoittaa on välittää lukijalle, mitä hän itse näkee. Siksi oli tärkeää kuvata Haminassa, missä kirjakin tapahtuu.

Sarja kuvattiin viime kesänä Haminassa. Kesä oli ennätyshelteinen, joten kuvauksissa koettiin monta hiostavaa hetkeä.

Yksi haastavimmista sarjan kohtauksista oli Haminan keskustassa toteutettu vauhdikas takaa-ajo.

”Takaa-ajot ovat usein liioiteltuja, mutta meidän tavoitteenamme oli olla todenmukainen. Kyseessä oli poikkeuksellinen kohtaus, koska harvoissa suomalaisleffoissakaan nähdään takaa-ajoja.

”Se oli aika vaikea toteuttaa ja vaati paljon ennakkosuunnittelua. Tietysti meidän piti varoa onnettomuuksia. Meillä oli viisikymmentä liikenteenpysäyttäjää yhden kuvauspäivän aikana. Heidät oli piilotettava kuvista. Lisäksi kadut piti puhdistaa ylimääräisistä autoista, ettemme törmäile niihin”, Valkama kertoo.

Samuli Valkama Maanantai-sarjan kuvauksissa Vantaalla vuonna 2018.
Valkama ohjaa Pohjolan laki -sarjan uuden kauden. Kuva otettu toukokuussa 2022 Helsingissä.

Valkama kertoo lukeneensa Tuomaisen teoksista viimeksi Jäniskertoimen. Myös kirjailijalta itseltään saatu Pikku Siperia -teos odottaa lukemista.

”Hänen kirjoistaan luin ensimmäisenä Parantajan. Siinä ei ollut vielä huumoria, joten se oli Antin uudempia teoksia vakavahenkisempi”, Valkama luonnehtii.

Valkama kertoo haranneensa pitkään äänikirjoja vastaan. mutta löytäneensä ne hiljattain.

”Olin aika pitkään niitä vastaan, mutta nyt ne kiinnostavat. Kuuntelen äänikirjoja lähinnä autoa ajaessa. Kun kuvaukset ovat käynnissä, kirjan lukemiseen on vaikea keskittyä. Silloin äänikirja on helpompi ottaa vastaan.”

Paraikaa hän kuuntelee Kjell Westön Missä kuljimme kerran teosta.

”Olen lukenut sen aiemmin, mutta nyt tykkään kuunnella sitä. Kirjassa kuvataan 1920 ja 1930-lukujen Helsinkiä. Minulla on yksi keskeneräinen hanke, joka sijoittuu kyseiseen aikakauteen. Minua alkoi kiinnostaa, miten Vestö kuvailee kyseistä aikakautta. Hänen kerrontansa on niin rikasta, joten päädyin kuuntelemaan sitä.”

Muut Kesävieras-haastattelut löytyvät täältä.

Mies joka kuoli -sarja on katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. Antti Tuomaisen kirjoihin voi tutustua Elisa Kirja -palvelussa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone