Kesävieras: Mirella Mäkilä kantoi pitkään kirjasalaisuutta ja löi sitten työkaverinsa ällikällä – hulvaton esikoiskirja sai alkunsa kotiseutukaipuusta

Mirella Mäkilän hauska ja kesäinen Seuraavana Tampere -romaani aloittaa uuden Se on moro -kirjasarjan. Mesta.net kutsui esikoiskirjailijan kesävieraakseen.

Seuraavana Tampere! -kirjan syntytarina on poikkeuksellinen. Se on syytä kertoa ensin.

Mirella Mäkilä työskentelee graafikkona Otava-kustantamossa. Hän halusi, että kirja arvioidaan Otavalla sen kirjallisten ansioiden perusteella, ja lähetti siksi käsikirjoituksen kustantamoon salanimellä, ”Stella Kumpulan” kirjoittamana. Mäkilä koki jännittäviä hetkiä, kun kollegat arvioivat kiinnostuneena palaverissa tekstiä. Vasta kustannussopimuksen allekirjoitusvaiheessa hän paljasti työtovereille olevansa kirjan tekijä ”Kumpula”.

Pakko kysyä alkuun, että millaista oli kantaa ”kirjasalaisuutta” mukana ja millaisia reaktioita sen paljastuminen herätti kollegoissasi?

”Kirjasalaisuus tuntui hassulta ja painavalta kantaa, kun työskentelen muutenkin kirjojen kustantamisen parissa mutta aivan erilaisessa roolissa. Siinäkin vaiheessa, kun olisin jo voinut vapaasti kertoa asiasta, tuntui siltä, että pitäisin tämän asian kyllä mieluusti vielä ihan omana tietonani. Vähitellen totuin itsekin ajatukseen itsestäni kirjoittajana. Kollegoiden reaktiot olivat tosi ilahtuneita ja myös hämmästyneitä. Teen paljon töitä, joten sitäkin ihmeteltiin, että millä ihmeen ajalla sait tämän tehtyä? Vastaus on, että iltaisin, öisin ja viikonloppuisin, kuten kovin moni muukin kirjailija. Moni kollega on myös kommentoinut, että on itse haaveillut kirjoittavansa vielä kirjan, joten toivottavasti tämä rohkaisisi sellaiseen!”

Seuraavana Tampere kertoo hauskalla ja elämänmakuisella tavalla Sörnäisissä asuvan nuoren naisen elämästä – kipuilevasta parisuhteesta, kotiseutukaipuusta ja paluumuutosta rakkaaseen kotikaupunkiin Tampereelle. Mistä sait idean tarinaan ja päähahmoihin?

”Varmaankin omasta kotiseutukaipuustani, joka on läsnä jollakin tasolla koko ajan, vaikka olen asunut jo kauan Helsingissä. Olen itse nuorempana asunut Pyynikillä ja myös Sörnäinen on seutuna tuttu. Hahmoiksi halusin oikean ihmisen oloisia, samaistuttavia tyyppejä, joilla on arkiset elämän murheet ja ilot, mutta joille sattuu ja tapahtuu koomisia asioita. Erityisen riemastuttavaa oli kirjoittaa päähenkilön vanhempien sanomisia, heidän puheessaan on vahva Tampereen nuotti.”

Otavalta kerrotaan, että kirja on ollut kovassa nosteessa lukuaikapalveluissa. Millaista palautetta olet saanut kirjasta? Millaisia lukijoita se on puhutellut?

”Olen saanut valtavasti hirmu positiivista palautetta! Yleisin palaute on ollut, että kirja oli lukijan mielestä hauska, piristävä ja lämminhenkinen. Moni on kommentoinut odottavansa jo kovasti seuraavaa osaa. Halusin kirjoittaa hauskan kirjan, josta saa hyvällä omallatunnolla nauttia, jonka tarina vetää mukanaan ja jonka seuraan haluaisi jäädä. Tällainen resepti on kiinnostanut monenlaisia lukijoita, ja iältään kirjan lukijat ovat olleet n. 18–80 vuotiaita, myös miehiä. Minua on yllättänyt, miten laajalla skaalalla kirjaan on tartuttu, vaikkakin tyypillisin lukija lienee noin 25–50 -vuotias.”

Kirja aloittaa Tampereelle sijoittuvan Se on moro -romaanisarjan. Millaista meininkiä on luvassa jatkossa?

”Hyvin tamperelaista! Porukan seikkailut jatkuvat seuraavissa osissa, ja tiedossa on päähenkilön Roosan reviirin laajentamista yllättävään suuntaan, monenlaisia kommelluksia ja siinä ohessa ystävyyttä, rakkautta ja lemmikkejäkin. Työrintamalla tamperelaisessa porafirmassa päähenkilö kohtaa ihan uudenlaisia haasteita tehostustoimien myötä. Tampere kuitenkin pysyy päähenkilön rakkauden kohteena.”

Mitä muuta haluat sanoa kirjastasi?

”Komedia on vaikea laji, ja koitin saada kirjoittaessa itseni nauramaan. Samat kohdat ovat tuntuneet naurattaneen muitakin. On ihan ok lukea välillä myös kirjoja, joiden avulla voi rentoutua, nauraa ja saada pieni pakohetki maailman murheista. Olen iloinen, kun tätä kirjaa suositellaan juuri sellaiseen.”

Kesäistä romantiikkaakin on ilmassa, joten Seuraavana Tampere on oikein passeli kesäkirja. Mitä kesälukemista suosittelet omasi lisäksi?

”Kirjani on kyllä ihan häpeämättömästi lomakirja, joten sitä tohtii hyvin suositella kesälukemiseksi. Omassa kesälomakirjojen pinossa on odottamassa Karen Swanin Kesytön saari, Kaisu Tuokon Kosto ja Emily Henryn Rakkautta rivien välissä.”

Otetaan vielä loppuun kesäaiheinen kysymys: Mikä on lempipaikkasi Tampereen kesässä?

Lempipaikkani Tampereen kesässä on Tammerkosken seutu, Pyynikki ja Tampereella asuvien vanhempieni terassi.

Seuraavana Tampere! on saatavana e-kirjana ja Anna-Riikka Rajasen lukemana äänikirjana.

Kuva: Niclas Mäkelä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone