Kesävieras: Elina Backman hyvästelee tyytyväisenä Ratkaisematon-kirjasarjan, josta on tekeillä tv-sarja – ”koostamamme tieto sai poliisin syventymään tapaukseen uudelleen”

Kesävieras-juttusarjassa puhutaan kirjoista ja kesästä. Elina Backman kertoi Mesta.netille uudesta true crime -kirjastaan ja lapsuuden ihanista kesämuistoistaan.

Elina Backmanin ja Heidi Holmavuon Ratkaisematon -äänikirjasarja käsittelee selvittämättä jääneitä kotimaisia henkirikoksia. Sarjan viimeinen osa Ratkaisematon – Kirja, joka avasi murhatutkinnan kertoo kemiläisen Elli Immin tarinan.

Vuonna 1955 nuori Elli löydettiin kuolleena Kemistä läheltä kotitaloaan. 20-vuotiaan naisen ruumis oli peittynyt lumella ja siitä löytyi lukemattomia puukoniskuja.

Ellin isä oli poliisi ja hän menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen viisi vuotta tytärtään aiemmin 55-vuotiaana. Elli itse epäili isänsä kuolleen myrkytykseen. Vuonna 1972 joukko Kemin poliisilaitoksen työntekijöitä vaati murhatutkinnan uudelleen avaamista. Heidän mukaansa tutkintamateriaalia oli hävitetty ja erästä tahoa suojeltu.

Kirjailijakaksikko Backman ja Holmavuo lähtivät tutkimaan tapausta tämän väitteen pohjalta. He löysivät murhasta kylmääviä yksityiskohtia, joita kukaan ei ollut löytänyt aiemmin.

Hei Elina! Uusi Ratkaisematon-äänikirja kertoo paljastaa pimeäksi jäänestä Ellin murhasta uutta tietoa siinä määrin, että se käynnisti uudelleen murhatutkimukset. Mikä Ellin tapauksessa kosketti teitä erityisesti?

Elina Backman: Jokainen ratkaisematon tapaus on kesken. Ja jokainen tapaus, jossa elämä on päättynyt vastentahtoa on surullinen. Elli Immon tapaukseen liittyi paljon erikoisia käänteitä ja yksityiskohtia, jotka kiinnittivät Heidin huomion. Jäimme myös pohtimaan miksi Ellin tapaus jäi hiljaiseksi ja vain pari vuotta aiemmin tapahtuneesta Kyllikki Saaren murhasta tuli valtakunnallinen pääuutinen.

Tapanne mukaan kävitte aidoilla tapahtumapaikoille ja etsitte tapahtuma-aikaan eläneitä ihmisiä. Miten aikalaisihmiset suhtautuivat teihin, kun aloitte tutkia 66 vuotta vanhaa tapausta? Mikä kohtaaminen jäi erityisesti mieleen?

Eniten meitä yllätti ja samalla kosketti se, miten moni lopulta muisti tapauksen ja miten jotkut olivat itseasiassa vuosikymmeniä kantaneet mielessään asioita, joita eivät kuitenkaan olleet halunneet kertoa poliisille. Tapahtumasta on niin kauan aikaa, että aiemmin vallinnut vaikenemisen kulttuuri ei ollut enää niin vahvassa ja ihmiset rohkaistuivat puhumaan. Tavoitimme henkilön, joka oli vuosikymmenten ajan kantanut eräänlaista taakkaa, koska tiesi asioita, jotka liittyivät ko. henkirikokseen, mutta kukaan ei ollut ollut kiinnostunut kuulemaan niitä. Kun me otimme tiedot vastaan, se vapautti hänet tästä pitkästä häntä vaivanneesta asiasta.

Kyseessä on samalla Ratkaisematon-kirjasarjan viimeinen osa. Millä mielin hyvästelet sarjan?

Meillä oli Heidin kanssa alusta saakka kunnianhimoinen tavoite löytää uutta tietoa tapauksiin, joihin perehdymme. Kahden ensimmäisen kohdalla yritimme parhaamme, mutta se ei riittänyt. Kolmannen kohdalla meinasimme jo luovuttaa kunnes vyyhti lähtikin purkautumaan. Olen ylpeä siitä, että koostamamme tieto sai poliisin syventymään tapaukseen uudelleen.

Olet menestynyt myös dekkaristina. Aiotko jatkaa myös true crimen parissa?

Viihdyn parhaiten kaunokirjallisuuden parissa, koska fiktion tekeminen on kevyempää ja vapaampaa. Dekkareissani tosin Saana Havas -niminen henkilö tekee true crime -podcastia, joten se, että olen tehnyt näitä asioita itsekin, on opettanut paljon. Emme myöskään osanneet Heidin kanssa arvata, että sarjamme päätösosa tuleekin olemaan se, jossa pääsemme lähimmäksi ratkaisua, joten juuri kun kaiken piti olla päättymässä avautuikin uusia ovia. Ratkaisemattomasta on valmisteilla tv-sarja.

Mennään kevyempiin ja kesäisiimpiin aiheisiin. Mitä kirjoja aiot lukea kesällä?

Minulla on lukemista odottamassa mm. Tove Ditlevsenin ja Deborah Levyn teokset sekä Jussi Adler-Olsenin kaikki dekkarit. Luin ensimmäisen Adler-Olsenini vasta tammikuussa ja innostuin. Olen säästellyt niitä lomalle.

Minkälaisiin maisemiin sijoittuvat lapsuutesi rakkaimmat kesämuistot?

Lapsuuteni rakkaimmat kesämuistot sijoittuvat Saimaan mökille, jota vuokrasimme lapsuudenperheen kanssa joka kesä. Mökki sijaitsi saaressa, jossa ei ollut sähköä. Joka kesä matkustimme myös mummolaan Alavudelle maatilalle, jossa vietimme siskon kanssa aina lähes koko ajan heinäladossa silittelemässä heinäpaalien seasta löytyneitä juuri syntyneitä kissanpentuja.

Mitä muuta aiot tehdä kesän aikana?

Kesällä matkustamme perheen kanssa pitkästä aikaa Nizzaan ja Suomessa suunnitelmissa on syödä paljon mansikoita, suppailla ja viimeistellä kolmas dekkarini. Ennen kuin tulee pimeää ilmestyy syksyllä. Ilmassa on taas sopivasti jännitystä.

Ratkaisematon-äänikirjoja voi kuunnella täältä. Aiemmat kesävierasjutut täältä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone